Nogomet

Momčad kola: Jad i bijeda napadačkog svijeta

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 20.03.2006.

Katastrofalan učinak HNL-ovih napadača u 23.kolu izazvao je gužvu u veznom i zadnjem redu Sportnetovih 11. Jedina svijetla točka u napadu bio je Ivan Bošnjak, dok je vezu ispunilo čak pet nogometaša iz pet različitih klubova...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dragan Stojkić (Zagreb): Iako se na prvi pogled čini kako je Zagreb dosta lako s 3:1 isprašio Inter, rezultat je mogao biti itekako nepovoljniji za domaćine da na golu nisu imali Dragana Stojkića koji je u prvom dijelu branio sve živo i neživo. Inter je bio daleko bolja momčad, no sjajni udarci ŠtrokaGondžića završavali su još boljim paradama zagrebačkog golmana, čime je konačno probudio svoju momčad, da bi par minuta prije kraja još jednom malom majstorijom spriječio izjednačenje "žutih" na 2:2 i tako postao jedan od glavnih aktera zagrebove pobjede.

Obrana

Josip Pletikosić (Cibalia): Jedan od najljepših golova ovog kola viđen je u Vinkovcima gdje je Cibalia u posljednjim sekundama došla do boda protiv Slaven Belupa. Strijelac tog "ljepotana" bio je Josip Pletikosić čime je zadržao Koprivničance na pristojnoj udaljenosti od četiri boda. Kod pogotka gostiju Josip nije mogao apsolutno ništa učiniti, dok je svoj defanzivni posao na lijevoj strani odradio na razini.

Dalibor Starčević (Pula): Zasigurno prvi čovjek pulske obrane, a vjerojatno i momčadi glavni je razlog što Pula Sč ima treću obranu lige po primljenim golovima. Uvijek pravovremen, s iznimnim čitanjem igre Dalibor Starčević još je jednom pokazao koliko znači Puljanima u borbi za goli život, no ovoga puta nije briljirao samo na vlastitoj polovici, već je stigao i do napada gdje je par minuta prije kraja postigao jedini pogodak na utakmici i tako gurnuo domaćine za još jedan korak prema ostanku u elitnom razredu hrvatskog nogometa.

Slika 4 od 5.
Foto: Nikola Movrić

Mladen Pelaić (Zagreb): Nakon briljantnog starta sezone i laganog pada završetkom prvog dijela prvenstva, Mladen Pelaić ponovno igra kako zna i može. Par lošijih igara koštale su ga i mjesta među prvih 11, no Rus je imao "nos" kada ga treba ubaciti i to mu se vratilo na najbolji mogući način. Iako je ušao tek u 60. minuti, Pelaiću je i tih pola sata bilo dovoljno za ulazak u momčad kola, a najvažnije poteze napravio je pred sam kraj utakmice kada je pogotkom za 3:1 potvrdio pobjedu "pjesnika", da bi potom odlično prošao između dvojice Interovaca, no njegov drugi pogodak spriječio je vratar Brasnić.

Danijel Šarić (Rijeka): Čovjek koji je protiv Hajduka obavio "tonu" prljavog posla jedini je iz Rijekinog sastava zaslužio pojavljivanje u prvih 11. Šarić je bio apsolutno neprelazan, glavna figura u domaćoj obrani, a stigao je i konstantno probijati desnu stranu, no njegovi pasevi i centaršutevi ostali su neiskorišteni zahvaljujući dekoncentraciji Sharbinija i Novakovića u završnici napada. Svojom dominantnom igrom u obrani omogućio je Novakoviću "spavanje" na protivničkoj polovici, čime su njih dvojica gotovo potpuno umrtvili desnu stranu Splićana, dok su u napadu predstavljali daleko najveću opasnost po vrata Pletikose.

Vezni red

Mirko Hrgović (Hajduk): Kriminalno loše igre Hajduka ove sezone dale su naslutiti kako bi Splićani mogli ponoviti jedan od tih scenarija i protiv vrlo jake Rijeke, no ulaskom u Ligu za prvaka očito su zbacili sa sebe ogroman pritisak te su na Kantridi pružili vrlo solidnu igru, a posebno se istaknuo Mirko Hrgović kod kojeg se nekako najviše vidjela želja za pobjedom. Hajdukov veznjak imao je par dobrih driblinga, konstantno je nešto pokušavao i sudjelovao je u većini gostujućih akcija, no u prvi plan ga je ipak izbacio fini pogodak u posljednjim sekundama utakmice kojim je omogućio Hajduku da neporažen napusti Rijeku.

Miljenko Mumlek (Slaven Belupo): U utakmici protiv Cibalije apsolutno najraspoloženiji igrač Belupa bio je bivši Varteksovac Miljenko Mumlek. Slavenov igrač podijelio je nebrojeno puno lopti, izbacivao suigrače u stopostotne prilike, no nepreciznost Vručine i društva te par majstorija vratara Burcse održavali su domaćine u igri. Ipak, kad nisu mogli napadači Mumlek je uzeo stvari u svoje ruke i realizirao finu Musinu asistenciju za 1:0. U drugom dijelu Mumlek je ponovno gurnuo Vručinu u odličnu priliku, ali ni ovaj put nije upisao asistenciju zahvaljujući lošem danu Belupovog napadača.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Mathias Chago (Dinamo): U sjeni jubilarnog 20. rođendana Bad Blue Boysa Dinamo je na terenu s lakoćom porazio svoju ovosezonsku "mušteriju" Kamen Ingrad s 2:0. Veličani su se ponovno sabili u svoj 16-erac, a velike zasluge što su gosti svoju prvu šansu imali tek u samoj završnici utakmice idu i Mathiasu Chagu čije su odlične igre klupski čelnici odlučili nagraditi te mu dati i puno izdašniji ugovor. Kamerunac je s nevjerojatnom lakoćom riješavao sve imalo opasnije situacije, često se pridodavao napadu i praktički je kao i mnogo puta ove sezone odigrao besprijekorno, bez ikakvog kompliciranja i s najviše dva tri dodira, čime je igra Dinama itekako dobila na tečnosti i protoku lopte, a naravno, to se osjetilo i na konačnom rezultatu.

Hrvoje Štrok (Inter): Kada vaša momčad izgubi s 3:1, a vi se nađete u najboljih 11, jasno je o kakvoj se igri radi. Hrvoje Štrok praktički je sam igrao protiv Zagreba, proigravao suigrače, namještao prilike, pucao po golu, a uz malo više sreće i s tako inertnom momčadi mogao je doći do bodova. Sjajni Stojkić uglavnom je skidao njegove "bombe", no polovicom prvog dijela Štrok je fenomenalno pogodio s koji 20-ak metara i tu čak ni vratar Zagreba nije mogao ništa. Pred sam kraj utakmice kod vodstva Zagreba 2:1 Interov veznjak odapeo je još jedan projektil u gornji lijevi kut, ali toliko puta već spominjani Stojkić čudesnom je reakcijom izvadio loptu iz rašlji i tako oduzeo Štroku epitet istinskog junaka susreta.

Milan Pavličić (Varteks): 'Ko će kome ako ne svoj svome. Milan Pavličić, bivši Osječanin, odigrao je izvanrednu utakmicu u dresu Varteksa koji je potpuno nadigrao domaćine i sasvim zasluženo slavio. Pavličić se "osvetio" vodećim pogotkom u 28. minuti na asistenciju Leona Benka, da bi 15-ak minuta prije kraja preuzeo ulogu dodavača i proigrao Halilovića koji postavlja konačnih 2:0. Osim dva "konkretna" poteza Pavličić je još par puta zaprijetio Skenderu te se s pravom može reći kako je ovo bila jedna od njegovih najboljih utakmica u dresu Varaždinaca.

Napad

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Ivan Bošnjak (Dinamo): "Usamljeni jahač" u protivničkom 16-ercu svojom je igrom jedini zaslužio pojavljivanje u momčadi kola. Ivan Bošnjak fenomenalnim je pogotkom u desne rašlje čestitao BBB-ima 20. rođendan, a uz to je preuzeo i vodeće mjesto na listi strijelaca. "Superman" je već na startu mogao upisati i asistenciju, no "kolega" Da Silva nije uspio zabiti, a i u drugom je dijelu bio najaktivniji i definitivno najbolji pojedinac "modrih". Bošnjak je "imao prste" i kod drugog pogotka kada je njegov udarac obranio Matas, a na odbijenu loptu natrčao je Modrić i ugurao loptu u praznu mrežu za komotnih 2:0.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!