Nogomet

Momčad kola: Bez vođe

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 01.05.2006.

29. kolo 1. Hrvatske nogometne lige je iza nas, a samim time došao je red i na Sportnetovu momčad kola. Ovog puta nema kluba s trojicom na terenu, no zato su čak četiri momčadi uspjele ugrabiti po dva mjesta, dok su preostala tri podijelili Dinamo, Međimurje i Cibalia...

Slika 5 od 6.

Vratar

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Tihomir Bulat (Međimurje): Već je postalo otrcano ponavljati frazu o Tihomiru Bulatu kao junaku Međimurja. Bulat je kao i nebrojeno puta do sada spasio Čakovčane i protiv Slaven Belupa te ih teoretski održao u prvoligaškim planovima za sljedeću sezonu. Prosto je nevjerojatno koliko je šansi skinuo domaćinima, a da na drugoj strani nije bio također sjajni Nikoloski, moglo je Međimurje i do pobjede. Ipak, osim zbog šest, sedam skinutih zicera, gostujući vratar zaslužio je poziv i zbog obranjenog 11-erca Bojanu Vručini pet minuta prije kraja, čime je produljio niz na čak tri utakmice bez primljenog pogotka; složit ćete se, za najslabiju obranu Lige to je ogroman uspjeh.

Obrana

Ivica Vrdoljak (Zagreb): Svoj debi u momčadi kola Ivica Vrdoljak zaradio je odličnom igrom protiv vodeće Pule koja nije djelovala kao momčad s početka ljetnog dijela prvenstva, a zasluge za to dijelom pripadaju i braniču Zagreba. Vrdoljak je odigrao bez pogreške cijelu utakmicu, zajedno sa suigračima iz zadnje linije potpuno neutralizirao goste u prvom dijelu, a rezultat njihove vrlo dobre suradnje je i netaknuta mreža vratara Stojkića.

Slika 4 od 5.
Foto: Nikola Movrić

Valentin Babić (Osijek): U dosta tvrdoj i negledljivoj utakmici jedan od najboljih igrača na susretu bio je Valentin Babić. Osječki stoper oduzeo je mali milijun lopti Hajdukovcima i tako bez problema riješavao sve imalo opasne akcije gostiju prije negoli su uopće došle do vratara Skendera, a kod pogotka Hrgovića iz "slobodnjaka" s 25 metara zaista ništa nije mogao.

Danijel Šarić (Rijeka): Kapetan Rijeke tokom cijelog derbija u duetu s Novakovićem stvarao je najviše problema Dinamovoj obrani. Desna strana još se jednom pokazala najubojitijim Rijekinim oružjem, pošto su s tog boka došli ubačaji nakon kojih su domaćini preokrenuli vodstvo "modrih", a sam Šarić sudjelovao je u akciji za prvi zgoditak. U obrani je pak defanzivac Rijeke odlično odradio posao, a unatoč godinama izdržao je svih 90 minuta po teškom i natopljenom terenu, dokazavši se kao jedan od trenutačno najboljih desnih bekova u HNL-u.

Vezni red

Senijad Ibričić (Zagreb): Pobjedom nad Pulom "pjesnici" su se konačno riješili svih briga oko ostanka i osigurali utakmice protiv najboljih protivnika i dogodine. A čovjek bez kojeg bi Zagrebaši teško danas došli do tri boda zove se Senijad Ibričić. Domaći veznjak odlično se snašao protiv Puljana, pokušao udarcem već u prvoj minuti, pronalazio suigrače, vraćao se i u obranu, no kada oni nisu mogli zabiti, uzeo je stvari u svoje ruke. Ibričić je primio loptu na kojih 40-ak metara od gola, fenomenalnim slalomom prošao trojicu gostujućih braniča, povaljao i vratara Ivešu te lakoćom postigao jedini (euro)pogodak na utakmici i tako osigurao vrijedna tri boda za Zagreb.

Mladen Križanović (Cibalia): Iako Cibalia ovog proljeća još uvijek nije uspjela doći do tri boda u jednom susretu, u utakmici protiv Intera svjetla točka bio je Mladen Križanović. Veznjak Cibalije jedini je nešto pokušavao, par puta fino proigrao Ratkovića i Žgelu, ali konkretnih rezultata nije bilo sve do 62. minute kada je sam Križanović primio loptu na više od 25 metara, potegnuo i od prečke zakucao loptu u mrežu. Iako im taj gol nije donio pobjedu, Vinkovčani su konačno prekinuli post nakon 456 minuta bez pogotka, i to na najljepši mogući način.

Drago Papa (Kamen Ingrad):Umorni Varteks nije se uspio oduprijeti rasterećenim Veličanima koji su strpljivom igrom i prvenstveno zahvaljujući brzonogom Papi došli do sva tri boda. Gosti su se dosta zatvoreno postavili protiv demoraliziranog domaćina i vrebali na polu-kontre i kontre, što im se isplatilo prije predaha kada Papa na asistenciju Lakića dovodi Kamen u vodstvo. Sjajni veznjak Veličana u drugom dijelu nastavio je sa probojima po desnoj strani, a 15 minuta prije kraja odužio se Lakiću asistencijom za 2:0, čime je pitanje pobjednika i igrača utakmice bilo riješeno.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Igor Novaković (Rijeka): Uz Vugrinca, Igor Novaković prvo je ime Rijekine momčadi ove sezone, a to je i dokazao u derbiju protiv Dinama. Prolazio je po desnoj strani kad god je htio, ubacio par opasnih lopti i bio nerješiva enigma za spore gostujuće stopere. Naravno, vraćao se i u obranu, pretrčao maratonsku kilometražu, a od zapaženijih poteza treba izdvojiti odličnu asistenciju Ahmadu Sharbiniju za 2:1. Kao i uvijek, odlično se nadopunjavao sa Šarićem i prosto je nevjerojatno kako unatoč konstantnom ritmu kup-prvenstvo nije djelovao niti malo istrošeno; uistinu pravi profesionalac kakvog bi svaki klub htio.

Luka Modrić (Dinamo): Iako mu igra s jednim napadačem nije odgovarala pošto je rijetko kad mogao uposliti usamljenog Bošnjaka koji je bio dobro čuvan, Luka Modrić snašao se i u takvoj formaciji i potvrdio svoju neupitnu kvalitetu. Ovako je dobio više prostora za povući prema naprijed, češće je bio u kontaktu s loptom, išao u svaki duel 100%, borio se i pošteno oznojio plavi dres, a autor je i najljepšeg poteza na utakmici. Naime, 20-ak minuta prije kraja prvo je odigrao dupli pas s Marićem, potom isto ponovio s Andersonom i zakucao loptu "kroz uši" Draganu Žiliću za bod kojim je Dinamo gotovo osigurao naslov. Luka je bio prava spona između obrane i napada, tehničar bez kojeg je teško zamisliti europski Dinamo.

Napad

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Srđan Lakić (Kamen Ingrad): Jedan od dva junaka pobjede nad Varteksom obavio je apsolutno sve što se od njega tražilo - i više. Teško je biti napadač kada je vaša momčad uglavnom koncentrirana na vlastiti gol, a vi se morate sami hrvati s protivničkim braničima, no Srđan Lakić odlično se snašao i u takvoj situaciji. Prvo je proigrao Papu koji je pogodio za vodstvo veličana pet minuta prije predaha, da bi potom u drugom dijelu na drugoj stativi dočekao ubačaj i pospremio loptu u mrežu za nedostižnih 2:0. Osim gola i asistencije, Lakić je još par puta pokušao svladati Koprića, no i ovakav učinak bio je dovoljan za momčad kola.

Josip Barišić (Osijek): Najbolji strijelac Osječana u ovom dijelu prvenstva uspio je u svega 35 minuta zaraditi poziv u prvih 11. Njegovim ulaskom živnula je cijela momčad, počeli su konačno stvarati konkretne prilike i igrati nogomet, a to im se isplatilo u 79. minuti kada je Barišić hladnokrvno s 14 metara na asistenciju Vitaića pogodio za pobjedu domaćina. Do kraja se Barišić našao u još pokojoj prilici, no i jedan njegov gol bio je dovoljan za pobjedu nad Hajdukom i bijeg direktnom konkurentu za Intertotot kup na pet bodova razlike.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!