Zimski sportovi

Torino od desetog veljače "centar svijeta"

Branimir Korać • utorak, 10.01.2006.

Mjesec dana uoči početka središnjeg sportskog događaja prvog dijela godine, Zimskih olimpijskih igara, počinjemo s predstavljanjem Igara, sportova, sportaša i svih onih subjekata i objekata koji će činiti ove Igre koje započinju desetog veljače i traju do 26. veljače...

Sve do početka ZOI svakodnevno ćemo vam predstaviti sport, sportaša, borilište... Vratit ćemo se i u daleku povijest, još tamo do Chamonixa, prisjetit se Salt Lake Cityja i najvećih uspjeha Janice Kostelić, ali isto tako i pogledati u budućnost i predstaviti vam najveće kandidate za najsjajnija odličja u svim sportovima. Manje atraktivne sportove posebice ćemo predstaviti i upoznati vas s pravilima, formatom natjecanja i ostalim detaljima koji će vam pomoći u praćenju Igara.

19. lipnja 1999. godine Međunarodni olimpijski odbor odlučivao je u Seulu o domaćinu 20. ZOI. Na 109. skupštini MOO-a šest gradova kandidiralo je za domaćinstvo i to Helsinki (Finska), Klagenfurt (Austrija), Poprad-Tatry (Slovačka), Sion (Švicarska), Torino (Italija) i Zakopane (Poljska).

Slika 1 od 1.

Vezane vijesti

Posebna komisija MOO-a obišla je sve gradove kandidate te izabrala dva grada "finalista". U finalnom krugu glasanja Torino je premoćno pobijedio švicarski Sion s 53 glasa u odnosu na 36 glasova koje su izlobirali Švicarci.

U Torinu će se u 15 sportova za najsjajnija odličja boriti više od dvije i pol tisuće sportaša. Ukupno će biti podijeljene 84 medalje tijekom 17 dana i to za najbolje u alpskom skijanju, biatlonu, bobu, skijaškom trčanju, curlingu, umjetničkom klizanju, akrobatskom skijanju, hokeju na ledu, sanjkanju, nordijskoj kombinaciji, brzom klizanju, short-tracku, skeletonu, skijaškim skokovima i snowboardu.

Ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara održat će se na obnovljenom stadionu Comunale. Sva borilišta su ili novosagrađena ili u potpun osti renovirana.

Tako će se primjerice natjecanja u brzom klizanju održati u veličanstvenoj ovalnoj dvorani nedaleko olimpijskog sela. Oval Lingotto primat će oko osam tisuća gledatelja, a u njegovom sklopu ugrađeni su i brojni poslovni prostor tako da Lingotto postaje multifunkcionalna građevina i nakon ZOI.

Slika 2 od 3.

Nama najzanimljivija bit će svakako skijaška natjecanja koja će se odvijati u dobro poznatom Sestrierreu. Očekuje se kako će skijaška natjecanja uživo pratiti oko 15 tisuća gledatelja na samom skijalištu.

Vjerojatno najluksuznije borilište bit će već tradicionalno dvorana u kojoj će se odvijati hokejaška natjecanja. Spektakularna dvorana Palasport Olimpico primat će oko 13 tisuća gledatelja, a tribine su sagrađene po uzoru na nogometne stadione u dvije etaže.

Luksuzna Palavela ugostit će natjecatelje u umjetničkom klizanju i short-tracku, a obnovljena dvorana prima oko devet tisuća posjetitelja.

Olimpijci će biti smješteni u tri olimpijska sela. Glavno olimpijsko selo bit će u Torinu, a preostala dva u Sestriereu i Bardonecchiji. U samom Torinu održavat će se natjecanja u hokeju na ledu te klizačka natjecanja, Bardonecchia će ugostiti snowboardaše, San Sicario biatlonce, bob, skeleton, sanjkanje te ženski spust, super-G i kombinaciju. Slalom i veleslalom skijašica te sva muška skijaška natjecanja održavaju se u Sestriereu. Pinerolo će biti centar curlinga, Prageloto skijaških skokova, skijaškog trčanja i nordijske kombinacije, a Sauze d'Oulx akrobatskog skijanja.

Nakon ovih "tehničkih detalja", sutra donosimo pregled ZOI od Chamonixa do Albertvillea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!