Zimski sportovi

Janica junakinja Salt Lake Cityja

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.01.2006.

2002. godine Zimske olimpijske igre održane su u Salt Lake Cityju. Nama najljepše igre okrunila je Janica Kostelić apsolutnom dominacijom u alpskom skijanju i osvajanjem tri zlata i jednog srebra. U SAD-u nastupila je dosad najbrojnija hrvatska delegacija od 14 sportaša...

Međunarodni olimpijski odbor Igre 2002. godine dodijelio je Salt Lake Cityju. Protukandidati su bili švedski Östersund, kanadski Quebec i švicarski Sion. Kao favorit uoči izbora isticao se Sion koji je po četvrti puta predao kandidaturu, ali ponovno je bio gubitnik. Američka država Utah dobila je po mnogima iznenađujuće organizaciju.

Igre su otvorene osmog veljače 2002. godine, a svečano ih je otvorio američki predsjednik George Bush. Olimpijski plamen upalili su zlatni američki hokejaši iz Lake Placida 1980. godine, a olimpijsku zakletvu položio je Jim Shea.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

U Salt Lake Cityju nastupilo je 2399 sportaša iz 77 država, a dijelilo se 78 kompleta medalja.

Prvo ime Igara bila je Janica Kostelić. Od prave medijske ekspanzije skijanja početkom osamdesetih godina redala su se velika imena kao najbolje skijašice svijeta, od Erike Hess, Vreni Schneider, Anite Wachter, Petre Kronberger, Pernille Wiberg, ali niti jedna nije uspjela ostvariti ono što je Janica napravila. Četiri medalje, od toga čak tri zlata, uhvatili su u povijesti tek Jean-Claude Killy i Toni Sailer.

Olimpijska bajka Janice Kostelić počela je 14. veljače kada je uzela zlato u kombinaciji. Nakon spusta Janica je zauzimala treće mjesto sa 73 stotinke zaostatka za Renate Götschl i 15 stotinki za Michaelom Dorfmeister. U slalomu je to bez problema nadoknadila i uzela zlato sa sekundom i 49 stotinki prednosti nad srebrnom Renate Götschl. Broncu je uzela Martina Ertl.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

17. veljače vozio se superveleslalom. U ovu utrku Janica nije ušla se velikim očekivanjima, ali ponovno je bila sjajna. Brža je bila tek Daniela Ceccarelli i to za malih pet stotinki. Broncu je uzela Karen Putzer.

Novi pohod na medalje uslijedio je tri dana kasnije kada se vozio slalom. Velika borba za zlato vodila se između Janice i Francuskinje Laure Peuqegnot. Ipak, prednost stvorena nakon prve vožnje bila je dovoljna za drugo Janičino zlato. Prednost nad Peuqegnot iznosila je malih sedam stotinki. Brončana Anja Pärson zaostajala je sekundu za vodećim dvojcem.

22. veljače stavljena je točka na i. Ženski veleslalom i strašna vožnja Janice za sekundu i 32 stotinke prednosti nad drugoplasiranom Anjom Pärson. Treće zlato i ukupno četvrta medalja za najveću zvijezdu ovih Igara.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

"Pitam se da li je ona ljudsko biće. Ta dominacija je nevjerojatna. Uopće ne osjeća pritisak, otkud joj samo tolika mentalna snaga", izjavio je Anja o Janici nakon veleslalomske utrke.

Kapu treba skinuti i Norvežaninu Ole Einaru Björndalenu koji je uzeo sva četiri zlata u biatlonu. Kod žena zlatom su se okitile Andrea Henkel, Kati Wilhelm, Olga Pileva i njemačka štafeta Apel, Disl, Wilhelm i Henkel.

Njemačke posade dominirale su u bobu, a kod žena najbolje su bile Amerikanke. Na hokejaškom turniru dominirale su muška i ženska kanadska reprezentacija. Kanađani su u finalu bili bolji od SAD-a s 5:2 i nakon 50 godina čekanja uzeli zlato.

U nordijskoj kombinaciji Finac Sampa Lajunen premoćno je uzeo sva tri zlata razočaravši Nijemce i Ronnyja Ackermanna koji su puno očekivali od Salt Lake Cityja.

Slika 1 od 1.

Najveću senzaciju u Salt Lake Cityju kreirao je Simon Ammann koji je uzeo zlata i na maloj i velikoj skakaonici. Švicarski Harry Potter nije bio među glavnim favoritima, ali je potukao Fince i Norvežane koji su puno očekivali od ovih Igara.

Kineskinja Yang Yang prva je osvajačica zlata za Kinu na ZOI. Ona je slavila na 500 metara u short-tracku ispred Bugarke Eugenije Radanove i sunarodnjakinje Wang Chunlu.

U povijest je ušao Jim Shea koji je uzeo zlato u skeletonu, a to isto je uspjelo i njegovom djedu Jacku i ocu Jamesu. Obiteljska tradicija je nastavljena.

Kjetil Andre Aamodt uzeo je zlata u kombinaciji i superveleslalomu.

Najneobičnije do zlata je došao Australac Steven Bradbury koji je uz ogromnu dozu sreće uzeo pobjedu na 1000 metara u short-tracku. Bradbury je došao na Igre bez velikih očekivanja, a o medalji nije ni sanjao. No, u četvrtfinalu, polufinalu i finalu završio utrku prvi zbog brojnih padova i diskvalifikacija te neočekivano uzeo zlato.

Na ovim igrama po prvi puta su žene nastupale u bobu i to dvosjedu. U umjetničko klizanje uveden je usporeni snimak koji je pomagao sucima da riješe nedoumice oko pojedinih skokova. Pojavile su se i prve doping afere, a varao je između ostalih i zlatni Nijemac u skijaškom trčanju Mühlegg.

Uz Janicu nastupilo je još 13 hrvatskih sportaša.

ALPSKO SKIJANJE
Kombinacija Ž: 1. Janica Kostelić
Superveleslalom Ž: 2. Janica Kostelić
Slalom Ž: 1. Janica Kostelić, 12. Nika Fleiss, 23. Ana Jelušić
Veleslalom Ž: 1. Janica Kostelić, 36. Nika Fleiss, 37. Ana Jelušić
Veleslalom M: 9. Ivica Kostelić
Slalom M: Ivica Kostelić (nije završio 2. vožnju)

SKIJAŠKO TRČANJE
Slobodno Ž, 15 km: 55. Maja Kezele (od 60 natjecatelja)
Slobodno M, 30 km: 63. Damir Jurčević (od 78), 66. Denis Klobučar
Klasično Ž, 10 km: 57. Maja Kezele (od 61)
Klasično M, 15 km: 58. Denis Klobučar (od 67), 61. Damir Jurčević
Klasično 10 km + slobodno 10 km M
Prva trka klasično 10 km: 67. Denis Klobučar (od 83), 72. Damir Jurčević
Nisu se plasirali u drugu trku - slobodno 10 km
Klasično 5 km + slobodno 5 km Ž
Prva trka klasično 5 km: 66. Maja Kezele (od 73)
Nije se plasirala u drugu trku - slobodno 5 km
Sprint slobodno, 1,5 km M: 48. Damir Jurčević (od 71)
Klasično 50 km M: 53. Damir Jurčević (od 64), 54. Denis Klobučar

BIATLON
Pojedinačno 20 km M: 83. Žarko Galjanić (od 87)
Sprint 10 km M: 84. Žarko Galjanić (od 87)

UMJETNIČKO KLIZANJE
19. Idora Hegel (od 27)

BOB - četverosjed
26. Hrvatska (od 33) (Ivan Šola, Boris Lovrić, Đulijano Koludra, Igor Boraska, Niki Drpić)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!