Automoto

Kreće Dakarski reli

Ante Kojundžić • subota, 31.12.2005.

Na Staru godinu bi automobilisti, motociklisti i vozači kamiona trebali krenuti iz Lisabona, Portugal na 9043 kilometara dug put kroz sedam zemalja da bi 15. siječnja stigli u senegalsku prijestolnicu…

Carlos Sainz će po prvi put iskusiti pustinjske oluje, dine i naoružane pljačkaše na ovogodišnjem dakarskom reliju. Sve to čeka i ostalih 187 vozača među kojima je i naš dvojac MartinčevićFrčko.

Dvostruki svjetski prvak u reliju, Sainz, vozit će Volkswagenov Touagreg. U Volkswagenovoj ekipi će biti pet vozača, a jedna od njih je i pobjednica ovog natjecanja 2001. godine, Jutta Kleinschmidt. Ona je i posavjetovala ovogodišnje početnike: ''Krenite polako u početku. Ne morate pobjeđivati prvih nekoliko dana. Ovo je najčešća greška novaka, a utrka je jako, jako duga. U drugom dijelu utrke pritisnite.''

No, Colin McRae misli da će se Sainz izvrsno snaći: ''Još je svjež iz svjetskog prvenstva, bit će dovoljno brz i ne vidim razloga da ne osvoji Dakar iako je novi.'' King Carlos se najviše boji pljačkaša i činjenice da postoji mogućnost da će morati prespavati noć u pustinji. Volkswagenova ekipa ima jaka imena i bit će glavni konkurenti favoriziranom Mitsubishiju.

Najveći favorit u konkurenciji automobilista je i ove godine Stephane Peterhansel. Nakon šest pobjeda na motociklu, Francuz kreće po treću u automobilu. On i njegov sunarodnjak Luc Alphand braniti će boje Mitsubishija.

Nakon smrti Fabrizija Meonija na prošlom izdanju Dakra (prošle godine poginuo je i Jose Manuel Perez zbog čega su ove godine uvedena dodatna ograničenja u brzini za motocikliste) te također gubitku trostrukog pobjednika Richarda Saincta na Egipatskom reliju, kao favorit se ističe prošlogodišnji osvajač Cyril Despres.

Pobjedi bi ga trebale približiti njegove navigacijske sposobnosti, brzina i poznavanje područja. Francuzu će za leđima puhati Španjolci Marc Coma, Isidre Eteve Pujol i Talijan Giovanni Sala. Sveukupno je prijavljeno 240 motociklista.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!