Tenis

Ančić donio prvi bod

Ivor Krapac • petak, 10.02.2006.

Kako je završila prošlogodišnje, hrvatska Davis Cup reprezentacija otvorila je ovogodišnje natjecanje. Pobjedom Marija Ančića protiv Jürgena Melzera 3-2 (6:7, 6:7, 6:4, 6:4, 6:3), nakon velikog preokreta, Hrvatska u Austriji vodi s 1-0...

Mario Ančić kao da se inspirirao nedavnim nastupima hrvatskih rukometaša, koji nas, i kad pobjeđuju, ne mogu ostaviti da mirno uživamo u sportu. Mario se danas dosta mučio i u prva dva seta više borio sam sa sobom nego sa suparnikom, no u konačnici je ipak pronašao put i nakon četiri sata i 29 minuta uzeo važan prvi bod.

U početnoj fazi meča su i jedan i drugi bili prilično nervozni i promašili puno, a Marijev glavni problem bio je što je promašio nešto više i nikako nije uspio ući u seriju od nekoliko kvalitetnih poena. Ipak, unatoč svemu, imao je dosta prilika da sve riješi lakše i brže.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

U prvom setu Mario je propustio rani break prednosti, četiri break-lopte kod 1:1, pa još jednu kod 3:3, dok je najveća Melzerova prilika bila set-lopta na Ančićevom servisu u desetom gemu, koju je prvi hrvatski "reket" spasio neuzvraćenim prvim servisom. Ono što je tada izvukao Mario je, međutim, poništio u skorom tie-breaku, kojeg je odigrao vrlo loše i uzeo samo dva poena.

Drugi set otvoren je Austrijančevim breakom u prvom gemu, a potom i s još nekoliko odličnih prilika da poveća tu prednost. Prvi domaći "reket" je u tom razdoblju odigrao puno opuštenije i bolje nego u dotadašnjem dijelu meča, a Mario se dvaput izvukao s ruba dva breaka zaostatka - u trećem gemu okrenuo je 0:30, a dva gema kasnije spasio i 30:40.

Nakon što je to preživio, Ančić je vratio break i poravnao na 3:3, a do kraja seta više nije bilo gubitaka servisa, iako su i jedan i drugi imali još nekoliko prilika. Mario je kod 5:5 spasio tri break-lopte, a Melzer gem kasnije "preživio" set-loptu, hrabro potegnuvši forhend nakon duže i ne pretjerano zahtjevne izmjene s crte.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Drugi tie-break donio je priču sličnu prvom. Ponovno je Mario počeo loše i pao u zaostatak od 6:1, a nakon toga više nije bilo povratka u set. Melzer je dovršio stvar na svoju četvrtu set-loptu.

Rupa je bila velika, no srećom - u susretu na tri dobivena seta uvijek ima dovoljno vremena da se popraviš i vratiš u život. Mariju je uspjelo, a prekretnica meča, kako je kasnije kazao i Melzer, dogodila se u petom gemu trećeg seta, breakom prvog hrvatskog "reketa" za 3:2. Moralo je odnekud krenuti....

Jedan break bio je dovoljan za treći set, a još jedan presudio je u četvrtom. Mario ga je napravio u trećem gemu, riješivši sve ostalo servisom koji je bio pravi i kad je postalo gusto. Kod 3:2 spasio je 30:40, a na servisu za set kod 5:4 još dvije break-lopte.

Nakon što je dostigao 0-2, Ančić je bio u naletu i pobjeda mu više nije mogla iskliznuti iz ruku. Nesigurnosti iz prva dva seta bilo je sve manje; do prvog breaka došao je kod 1:1, a do drugog kod 5:3, spasivši u međuvremenu 15:40 i Melzerovu prednost kod 2:1, pa još jednu break-loptu kod 3:2. Servis je bio ključ, Austrijanac u tim poenima nije mogao puno.

Trajalo je dugo i bilo naporno, no jedino što vrijedi je da je završilo sretno... Na redu je igrač-izbornik Ivan Ljubičić i prilika za savršen prvi dan za Hrvatsku.

Davis Cup, 1. kolo Svjetske skupine:
Austrija - Hrvatska 0:1.
Jürgen Melzer - Mario Ančić 7:6, 7:6, 4:6, 4:6, 3:6 (Susret ste mogli pratiti UŽIVO)
Stefan Koubek - Ivan Ljubičić (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!