Tenis

Hvala, izborniče!

Ivor Krapac, Igor Jurišić • petak, 10.02.2006.

Ivan Ljubičić nadovezao se na pobjedu Marija Ančića i donio Hrvatskoj vodstvo od 2-0 nakon prva dva singla susreta s Austrijom u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa, u Grazu. Hrvatski igrač-izbornik bio je nemilosrdan protiv Stefana Koubeka, slomivši Austrijanca s uvjerljivih 6:2, 6:2 i 6:4...

"Imam nekih nerazjašnjenih računa s Koubekom i polako ih vraćam, no još nisam vratio sve", rekao je Ivan nakon druge uzastopne pobjede nad Austrijancem, kojom je poveo s 4-3 u međusobnim susretima: "U odnosu na prošli tjedan i finale Zagreb Indoorsa, danas sam bio još sigurniji da ga mogu dobiti. Osim drugog gema u kojem sam spašavao nekoliko break lopti, sve ostalo bila je jednosmjerna ulica."

Prvi hrvatski reket je to sam najbolje opisao - bila je to prava teniska rapsodija u njegovoj izvedbi. Koubek se ravnopravno držao samo do 1:1 u prvom setu, a onda kreće uragan našeg tenisača. Već u trećem gemu prvog seta Ljubo dolazi do tri break lopte i nakon duge izmjene neobranjivim udarcem stiže do velike prednosti. Do kraja seta Koubek nije imao prave šanse na servisu našeg tenisača, štoviše, uspio je izgubiti još jedan svoj početni udarac i prvi set odlazi uvjerljivo na Ivanovu stranu rezultatom 6:2.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Ni drugi set nije donio ništa dobroga austrijskom drugom reketu. Odmah na početku gubi svoj servis, da bi potom propustio realizirati dvije break lopte na Ivanovom servisu. Drugu priliku više nije dobio. Ivan uz još jedan break vrlo brzo bježi na 4:1 i do kraja seta čvrsto drži svoj servis za uvjerljivih 6:2.

U trećem setu opet sličan scenarij. Ivan uzima Koubeku servis bez izgubljenog poena odmah na početku seta i čvrsto drži svoj servis za 2:0. Do kraja meča Koubek se mučio gotovo u svakom svom servis gemu, dok je naš tenisač lakoćom držao svoj početni udarac. Ivan je djelovao toliko sigurno na terenu, da je na trenutke izgledalo kao da se poigrava sa Koubekom.

Domaći navijači su već krajem drugog seta izgubili svaku nadu da njihov tenisač može nešto napraviti u ovom meču, a čak je i austrijski izbornik Thomas Muster zadnja dva seta uglavnom mirno sjedio u stolici, ne vjerujući da njegov igrač ima šansi protiv raspoloženog Ljubičića. Na kraju konačni rezultat glasi 6:2, 6:2, 6:4 za Ivana.

"Ovo su, zapravo, bili idealni uvjeti za mene, dosta spora dvoranska podloga mi jako odgovara", dodao je Ljubo: "Svaka lopta visoko odskače i mogu na pravi način ući u udarac, a i na servisu uspijevam obaviti dobar posao. Usporedio bih ovaj teren sa zemljom u Hamburgu, koja mi također jako paše."

Koubeku je ostalo samo čestitati prvom hrvatskom reketu - i požaliti se na vlastito lošije izdanje: "Ivan je sjajan igrač i odigrao je odlično, no svejedno sam morao ovaj meč učiniti izjednačenijim. U sva tri seta sam dosta rano gubio servis, a nakon toga se više nisam mogao vratiti, Ivan je igrao puno lakše nakon što je poveo i nikako nisam pronalazio put na njegovom servisu."

Prvi dan je, tako, završio prema našim najljepšim očekivanjima, s prva dva boda u džepu. Unatoč tom zaostatku, domaći izbornik Thomas Muster nije izgubio nadu: "Nadao sam se da će meč Ljubičića i Koubeka biti izjednačeniji, ali Stefan nije pružio svoje najbolje izdanje. Nismo u idealnoj situaciji, no još se igra..."

Muster je dodao i kako smatra da nisu pogriješili s odabirom podloge ("Ovakva zemlja maksimizira naše šanse za prolaz"), a nije htio otkriti tko će zaigrati u sutrašnjim parovima. Zasad su prijavljeni Julian Knowle i Alexander Peya, uz mogućnost da Peyu zamijeni umorniji Melzer, koji je već uigran u paru s Knowleom. Ipak, Ivan Ljubičić smatra da Muster neće promijeniti kombinaciju koju je prijavio na ždrijebu: "Knowle je siguran, a mislim da će u korist Peye presuditi što je Melzer danas imao težak meč."

Zasad su sve samo nagađanja, a austrijski izbornik će konačnu odluku donijeti sutra ujutro. Početak je u 14 sati, prva hrvatska meč-lopta za prolazak u četvrtfinale...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!