Košarka

Barcelona prekinula Spahijin pobjednički niz!

Bruno Blumenschein • srijeda, 11.01.2006.

Prva večer desetog kola košarkaške Eurolige donijela je prekid sedam pobjeda dugog uspješnog niza Lietuvos Rytasa. Momčad Nevena Spahije večeras je doživjela poraz na svom terenu, sa 71:61 u korist gostujuće Barcelone...

U neizvjesnoj utakmici Efes Pilsen je teško, ali zasluženo slavio protiv Olympiacosa sa 77:69. Nakon što su vodili na kraju prve četvrtine s velikih 12 koševa razlike, igrači Efesa su se opustili i dopustili Grcima da se serijom 10:0 vrate u utakmicu. Odličan je na početku bio Kaya Peker koji je u prvom poluvremenu već postigao 13 poena i predvodio domaćina, da bi završio utakmicu sa 21 poenom i bio najbolji strijelac susreta.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Olympiacos je u drugom poluvremenu bio u minimalnom vodstvu, ali nakon pogođenog šuta Panagiotisa Vasilopoulosa za 68:69, gosti nisu postigli niti jedan poen. Efes Pilsen je konačnom serijom 8:0 stigao do sedme pobjede. Učinak hrvatskih igrača nije bio toliko velik kao dosad. Nikša Prkačin postigao je tri poena (1/1 šut), te uhvatio pet skokova i imao šest asistencija, ali je dosta brzo skupio četiri osobne pogreške, dok je Marko Popović igrao samo 10 minuta i postigao sedam poena (2/4). S druge strane Andrija Žižić je za 15 minuta postigao osam poena (2/4) i zabilježio tri skoka.

Vezane vijesti

Osmi poraz Milana u ovogodišnjoj Euroligi, ovog puta kod Prokoma od 73:60, najvjerojatnije je ugasio sve nade Talijana za prolazak vrlo teške skupine B. Bila je to utakmica u kojoj je Prokom nekoliko puta odlazio na desetak poena prednosti, ali su se gosti uspjevali vratiti. Posljednju i najvažniju seriju predvodio je Adam Wojcik (13 poena) na početku posljednje četvrtine, a pridužili su mu se Christian Dalmau s 14 poena, te najbolji strijelac susreta Istvan Nemeth sa 16 postignutih koševa. Milano je predvodio Giancomo Galanda s 11 poena, ali nije imao još jednog raspoloženog suigrača iako su imali kvalitetan šut za dva poena od 62%. Prokom je tako došao do treće pobjede i premda su još dosta daleko od petog mjesta koje sigurno vodi u Top 16, ne prestaju se nadati.

Barcelona je pobjedom od 71:61 prekinula niz od sedam pobjeda Lietuvos Rytasa i tako dodatno zakomplicirala situaciju na prvih pet pozicija u Ciboninoj skupini B. Lietuvosu je pripao početak utakmice, ali skoro sve ostalo je išlo na mlin španjolskih gostiju. Nakon početnog vodstva od 8:2, Barcelona se oporavila i serijom 13:0 preokrenula rezultat u svoju korist najviše zahvaljujući Juan Carlosu Navarru.

Reprezentativac Španjolske je zabijao, asistirao, krao lopte i bio glavna figura katalonske momčadi na parketu dvorane Lietuvosa. Odigrao je najbolje u trećoj četvrtini kada je na svako približavanje Lietuvosa odgovorio ubačenim šutem i tako još jednom potvrdio da je jedan od najboljih europskih igrača u ovom trenutku. Do kraja je postigao 18 poena i bio najbolji strijelac utakmice, dok mu je s druge strane parirao tek Robertas Javtokas s 13 poena. Barcelona je uspjela limitirati igrače Nevena Spahije na samo 33% šuta odnosno 19 ubačenih lopti iz igre, dok su u svojim redovima imali četvoricu dvoznamenkastih. Barcelona je tako došla do pete pobjede, a Lietuvos dijeli vrh ljestvice sa Efes Pilsenom, dok Maccabi sutra igra u Zagrebu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ako tražite momčad koja se zna vraćati iz značajnijih minusa uzmite i Bamberg u obzir. Nakon što su u prošlom kolu gubili kod Olimpije s 15 koševa razlike i pobijedili, večeras se dogodio isti scenarij u utakmici protiv Strasbourga. Gubili su i s 13 koševa razlike, da bi četiri minute prije kraja došli u drugo vodstvo na utakmici i uspješno završili susret sa 71:68. Presudio je Derrick Phelps koji je ubacio odlučujuću tricu, dok je pokušaj Jeffa Greera bio neuspješan. Ovog puta nije sve bilo na Spenceru Nelsonu koji je ponovno bio dvoznamenkast (12 poena), te s Timom Begleyem predvodio svoju momčad. Strasbourg se najviše oslanjao na braću Greer, od kojih je Ricardo postigao 15, a Jeff 14 poena, dok im se pridružio Stanley Jackson s 13 koševa.

Utakmica Climamija i Benettona najavljivala se kao veliki talijanski derbi, a na kraju je ispala velika pobjeda budućeg hrvatskog izbornika Jasmina Repeše od 84:65. Već u 4. minuti bila je dvocifrena prednost domaćina, a u 14. minuti bilo je okruglih 40:20 košem slovenskog reprezentativca Sanija Bečiroviča. Do kraja susreta sve je bilo stvar formalnosti, pogotovo jer kod momčadi Climamija nije došlo do opuštanja u drugom dijelu.

Benetton je bio samo promatrač, čiji je veći dio koševa postigao Andrew Nicholas (26 ubačaja). Climamio je imao cijelu plejadu raspoloženih strijelaca koje je predvodio mladi Stefano Mancinelli s 19 koševa, sedam skokova i dvije ukradene lopte. Naš Dalibor Bagarić je odlično iskoristio 30 minuta za 14 koševa (6/11 šut), sedam skokova, te po jednu blokadu, asistenciju i ukradenu loptu. Nakon večerašnjih utakmica u skupini A, čak četiri momčadi imaju po šest pobjeda, pri čemu Žalgiris i Tau Ceramica sutra igraju svoje utakmice.

Derbi kola u skupini C igrao se u dvorani Unicaje gdje je gostovao moskovski CSKA. Nakon 45 minuta neizvjesne borbe kao pobjednici su izašli domaći igrači. Slavili su sa 77:72, a ruskim prvacima je presudio njihov bivši igrač, Marcus Brown s 26 poena, od čega šest u produžetku. Brown je kroz cijeli susret predvodio svoju momčad do osme pobjede kojom postaju najjači konkurent Panathinaikosu za prvu poziciju u toj skupini.

CSKA je krenuo bolje u susret, te su držali vodstvo kroz većinu prvog poluvremena. Prvo vodstvo Unicaje u drugom poluvremenu dolazi u 29. minuti nakon pogođene trice upravo Browna. CSKA se ponovno uspjeva odvojiti na pet poena razlike, sve do 35. minute kada Brown sa vlastitom serijom od 7:0 preokreće rezultat u korist domaćina. Trajan Langdon je pogodio šut za tri poena kako bi odveo CSKA u produžetak, ali dalje nisu mogli. Brown je jednostavno previše želio pobjedu. Goste je sa 16 poena predvodio David Andersen, dok je trojac Holden - Vanterpool - Langdon postigao po 14 koševa. CSKA je tako ostala na trećem mjestu kojeg dijele s Realom iz Madrida.

Real je do trećeg mjesta, odnosno šeste pobjede došao na domaćem parketu protiv Partizana s 85:68. Razlika od 17 koševa upučuje na laganu pobjedu momčadi Božidara Maljkovića, ali je pobjeda došla u razdoblju od šest minuta kada se raspala igra gostiju, a Real radi seriju od čak 24:1. Prije toga su domaći navijači prilično nemirno sjedili dok je Partizan imao šut za tri poena 9/13. Tada su vodili i sa po 12 koševa razlike, a do kraja su šutirali tricu 1/10 i povratka nije bilo. Uz velike probleme koje je imao gostujuću trener Vujošević u pripremi utakmice, može se reći da su se njegovi igrači i dovoljno dugo držali u Madridu.

Marko Tomas je za 24 minute ubilježio samo dva skoka i dva promašena šuta, dok je Real predvodio Igor Rakočević s 23 poena. Partizan je najboljeg strijelca imao u Urošu Tripkoviću (14 poena), a osmom pobjedom su ostali na dnu skupine C s koš-razlikom od minus 120.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Šibenka 11+7
6Cibona 11-2
7Zabok 11-28
8Dubrava 10+4
9Vrijednosnice Osijek 02-36
10Dubrovnik 02-36
11Alkar 02-64
12Dinamo Zagreb 01-3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Šibenka 11+7
6Cibona 11-2
7Zabok 11-28
8Dubrava 10+4
9Vrijednosnice Osijek 02-36
10Dubrovnik 02-36
11Alkar 02-64
12Dinamo Zagreb 01-3

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!