Rukomet

Strah za Džombu zasjenio trijumf

Tomislav Pacak, Hrvoje Vuković • četvrtak, 26.01.2006.

U svom prvom nastupu na Europskom rukometnom prvenstvu u Švicarskoj Hrvatska je došla do očekivane pobjede nad Portugalom, no, ukupan dojam pokvarila je ozljeda Mirze Džombe koji je s bolnom grimasom napustio teren...

Hrvatska - Portugal (11:11) 24:21

Bern, Švicarska - Gledatelja: 1500. Suci: Gerhard Reisinger, Christian Kashutz (oba Austrija)

Hrvatska: Losert, Šola (17 obrana), Sulić 1, Balić 2, Lacković 4 (1/1), Vori 1, Dominiković, Džomba 8 (4/4), Horvat, Goluža 2 (2/3), Šprem 1, Špoljarić, Metličić 5, Buntić, trener: Lino Červar
Portugal: Figueira (14 obrana), Fernandes (4 obrane), Galambas, Arezes, Andorinho 2 (0/1), Coelho 1, Costa 6 (2/2), Rodrigues 2, Tavares, Gomes 4, Gama 12, Carmo 3, treneri: Olsson, Sigurtsson
Sedmerci: Hrvatska 7/8, Portugal 2/3
Isključenja: Hrvatska - 10 min (Sulić 2, Balić, Vori, Dominiković), Portugal - 12 min (Arezes 2, Andorinho, Tavares, Silva 2)

Baš kao što smo i očekivali, hrvatski rukometaši sačuvali su nam zalihe medikamenata, odigravši rutinski protiv Portugala koji je danas pokazao kako je barem za klasu lošiji od naše reprezentacije. Oprez, respekt, maksimalna koncentracija; tupio je Lino jedinu formulu koja nam je garantirala dva boda na startu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Počeli smo dosta nervozno, s grčem u ruci; ipak, prva je utakmica i pogreške su bile očekivane. Odmah na startu propustili smo par prilika za kontru, no, to se nije osjetilo na rezultatu. Gol Silve poništio je Balić, da bi potom Džomba s dva i Lacković i Vori s po jednim golom "nakrcali" ugodnih 5:1.

Portugalci smanjuju na 5:3, a naši predvođeni Džombom dižu na 9:5. U tom trenutku u napadu igramo točno koliko nam treba, a 3-2-1 obrana neriješiva je zagonetka za naše protivnike kojima je očajnički nedostajao vanjski pucač. Poslije par pogrešaka u prvih desetak minuta proradio je i novopečeni kapetan Metličić koji postavlja 11:6, nakon čega slijedi crna rupa u našoj igri.

S plus pet Hrvati su već na "lako ćemo", što se pokazalo katastrofalnim pristupom. Do kraja prvog dijela nismo zabili niti jedan gol, dok su nam Portugalci što iz kontri što iz polukontri smjestili pet "komada" iza odličnog i na poluvrijeme otišli s iznenađujućih 11:11.

"Jezikova juha" u svlačionici učinila je svoje. Hrvati su istrčali "nabrijani" kako i doliči Europskom prvenstvu, a posebno raspoložen bio je Džomba koji je sa četiri od naših pet pogodaka u tom periodu najzaslužniji za vodstvo 16:13. I onda, šok. Mirza je primio jednu loptu, skočio i sudario se koljenom o koljeno s Portugalcem, pao na parket i primio se za već "bandažiranu" nogu. U prvi mah, svi su pomislili da je opet stradalo koljeno, no čini se kako se ipak radi o mišiću, a koliko je ozljeda teška znat će se tek kasnije večeras.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

No, koga nema bez njega se mora, a tako su naši i nastavili susret. Sulićje zabio svoj prvi na utakmici, Goluža dodao dva sa sedam metara, pridružio se i Metličić za sigurnih 20:15. Nakon 23:16 bilo je jasno kako je pobjeda u džepu, pa su naši nešto opuštenijim pristupom dozvolili Portugalu nekoliko golova zaredom, čime su izabranici Oltssona i Sivertssona došli do vrlo podnošljivog poraza 24:21.

Mora se priznati kako Hrvatska danas nije pružila briljantnu igru. Griješili su svi redom, krila nisu dobivala dosta lopti, pivoti su upisali premalo pogodaka, nije bilo tečnih akcija na koje su nas Hrvati navikli, ali također je bilo očito kako je danas glavni cilj bio sačuvati što više snage za puno važnije oglede protiv Norveške i Rusije gdje će naši, bez sumnje, pokazati svoje pravo lice.

Skupina D, 26.1.2006, 1.kolo:
Hrvatska - Portugal (11:11) 24:21

Dvoboj Červarove squadre i Portugala mogli ste pratiti UŽIVO na Sportnet.hr...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!