Rukomet

Do kraja bez pogreške

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 30.01.2006.

Prvi krug Europskog prvenstva je iza nas, Hrvatska je protiv Rusije ispucala pravo na 'jedan slab dan' i ovaj tjedan mora biti perfektna želi li upotpuniti kolekciju zlatnih medalja. U prvom dijelu natjecanja malo je toga funkcioniralo kako smo navikli, no i bez pravog učinka Lackovića, Metličića i nekih drugih, Hrvatska je prikazala ponajbolji rukomet u Švicarskoj, što nam može biti veliki razlog za optimizam...

Briljantni Balić, ostali podbacili

Tri odigrane utakmice, tri različita lica Hrvatske. Štoviše, i unutar te tri utakmice, hrvatska igra varirala je od briljantnog do ispodprosječnog. Protiv Portugala, dojma smo, Hrvatska je odigrala koliko je trebalo. Neki će biti nezadovoljni brojem pogrešaka u igri, no, s obzirom na početnu nervozu najvažnije je bilo upisati pobjedu, što su "pakleni" i učinili. Razveselio je fantastičan učinak Mirze Džombe, no još više je rastužila njegova nova ozljeda zbog koje je propustio iduće dvije utakmice, a upitan je i za drugi krug.

Kada je postalo jasno da Džomba neće moći, dežurni kritičari potiho će se zapitati 'zar sada ne bi dobro došao Vedran Zrnić?', kojeg Červar ovom prigodom nije zvao. Potiho, jer teško je glasno kritizirati čovjeka koji je osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, te još jedno svjetsko srebro. Lino bi, prema tome, trebao znati što radi. Kako se pokazalo, i zna, jer Zlatko Horvat solidno je odradio svoj posao protiv Norveške i posebno protiv Rusije. Ipak, to nije to, najbolje desno krilo svijeta ne može se u potpunosti nadomijestiti i Džomba neophodno treba Hrvatskoj u borbi za polufinale, pogotovo jer bez njega postižemo puno manje lakih golova u kontri.

Nakon Portugala koji nije mogao puno pokazati, susret s Norveškom jasno je svima dao do znanja koliko je ova Hrvatska jaka. U rukometnoj rapsodiji prednjačio je najbolji svjetski igrač Ivano Balić, osim golovima istaknuo se nevjerojatnim asistencijama koje može režirati samo on. Međutim, Rusi su nas uskoro prizemljili.

Malo je toga štimalo u prvih 45 minuta dvoboja s izabranicima Maksimova, zapravo, osim Balića koji nas je sam držao u igri - ništa. Vratari su imali očajan dan, no veliku krivicu snosi i obrana koja je Rusima dopuštala lake šuteve. Stožerni igrači reprezentacije, Metličić i Lacković, nisu bili ni približno na razini svoje reputacije koja ih svrstava među najbolje vanjske igrače svijeta. Uz njihovu neaktivnost, krila su bila odsječena, dok su pivoti solidno odradili svoj posao, ali ne i puno više od toga.

Pa ipak, i takva Hrvatska zamalo je napravila nevjerojatan preokret. Skupili su se "pakleni" u obrani, Šola je nanizao nekoliko obrana, sjelo je par kontri, Baliću su se pridružili Horvat i Vori, Lacković je zabio par 'penala', čak je i Dominiković 'zalutao' u napad i postigao gol, no nakon što je dostigla -8 (18:26) Hrvatska je ostala za korak prekratka, Metličić u posljednjoj sekundi umjesto remija pogađa iznad gola. Katastrofalna igra, jedan raspoloženi igrač, i poraz od jedan razlike protiv raspoloženih Rusa? Pa i ne zvuči tako loše.

Prava iskušenja pred nama

Ne treba biti previše kritičan, Hrvatska je odigrala dobar prvi krug, no protiv Danske, Islanda i SiCG trebat će nešto više kako bi se prošlo u polufinale. Točnije, trebat ćemo najvjerojatnije tri pobjede protiv tri vrlo jake ekipe. Island je jedno od ugodnijih iznenađenja, šokirao je Srbe i Crnogorce na samom startu, odigrao s jakom Danskom neriješeno i onda, u utakmici bez pritiska, izgubio od Mađarske.

Danci su vjerojatno najopasniji, na europskim prvenstvima redovito igraju odlično i ne spriječimo li kontre Christiansena i Strygera bit ćemo u velikoj nevolji. K tome, vrata sjajno čuva Hvidt kojeg neće biti lako nadmudriti ni Baliću, a kamoli Metličiću i Lackoviću koji su, čini se, izvan prave forme.

"Šećer dolazi na kraju" - reprezentacija SiCG neugodno je iznenadila porazom od Islanda, pobijedili su je i Danci, pa bez bodova stiže u drugi krug. To, međutim, ne znači da naši susjedi nemaju šanse za prolaz, imaju jaku reprezentaciju i mogu nanizati tri pobjede, a čak i da otpadnu iz kombinacija do susreta s Hrvatskom, ne treba sumnjati da će motiv biti velik. Sve u svemu - bit će teško.

Buđenje za Lackovića i Metličića

Bit će i nemoguće ako Ivano Balić ne dobije pomoć od suigrača. Uz načetog Šolu mora se razbraniti Venio Losert. Obrana mora podignuti intenzitet na razinu kojom je igrala posljednjih 15 minuta dvoboja s Rusima. Vori i Renato Sulić moraju se izboriti i realizirati više lopti sa šest metara. Goluža mora realizirati sve sedmerce. Džomba, Horvat, Šprem i tko god će još zaigrati na krilima moraju zabiti nekoliko lakih golova.

I, najvažnije - Lacković i Metličić moraju se probuditi. Zbog ozljeda su Pero i Lac propustili dio priprema, a to se osjetilo na njihovim nastupima, nisu bili ubitačni u napadu kao uobičajeno, no nakon tri jake utakmice te današnjeg dana odmora za očekivati je da će u drugom krugu biti bliže svojoj pravoj formi.

Bez Lackovićevog topa i Metličićevih preciznih udaraca teško je očekivati da Hrvatska može izboriti polufinale, jer koliko god dobar bio, Balić ne može sam odvesti "paklene" do završnice. Do sada su uvijek pobjeđivali kao momčad i zbog toga ih ova nacija tako voli. Ne treba uopće sumnjati da će se i ovoga puta skupiti kada je najpotrebnije i proći tamo gdje ih svi želimo vidjeti..

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!