Rukomet

Hrvati dolaze...

Hrvoje Vuković • utorak, 31.01.2006.

Nikada, baš nikada nisam vidio Peru utučenog kao poslije onog kobnog šuta protiv Rusa. Izraz lica kao da je izdao cijelu domovinu; neutješan. Zato se i bojim; ne za nas - za Dance, reprezentaciju protiv koje će momci sutra poginuti ne bi li se približili polufinalu - na čelu s Perom...

Više štete izazvao je taj Metličićev šut u hrvatskim domovima negoli nedavni potres u Zagrebu. Potrgani upravljači, razbijene čaše, sočne psovke; naravno, sve ćemo im oprostiti, samo da Danska padne, baš kao u Portugalu. Jedna od najbriljantnijih izvedbi hrvatskih trupa zasijala je teror i strah u rukometnom svijetu - kako pobijediti ovakve "luđake"? Odgovor je - nikako. Naravno, postoji "ali" - ali pitanje je kako ponoviti to rukometno savršenstvo.

Dance su redovito gurali u drugi krug favorita, pričali kako im se trebaju poklopiti zvijezde za naslov. No ti isti Danci i bez veličina poput Jeppesena sasvim solidno guraju i pokazuju da mogu. A mogu puno. Christiansen i Stryger počeli su trpati s krila, Knudsen "divlja" na crti, Hvidt je oduvijek bio "nenormalan" na golu. Ahilova peta? Naravno da je imaju; pokušavaju sakriti koliko mogu, no vanjska linija "trokira", izvlači se na drugu trojicu koji su daleko opasniji, pa moraš igrati široko, stvarno široko. I onda se probudi Boldsen, zabije ti kroz uši; teško se vratiti ako te uzmu u mlin, ako ih krene bit će gusto. Uostalom sami su rekli kako nikada nisu igrali bolji rukomet; patka za pumpanje samopouzdanja ili prava istina, nije bitno, izjava kakva se ne daje svako jutro, to dovoljno govori.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

No, nije sve blistavo i bajno; Boldsen se ne osjeća najbolje, mogao bi možda i odsjediti utakmicu, baš kao i Jorgensen, iako su obojica spremni igrati i u kolicima. Baš kao i Džomba koji je "bubnuo" kako sutra igra, makar mu noga otpala. Izjava na koju osmijeh sam dođe, stisneš šaku, svima je jasno koliko znači. Barem tri, četiri, pet golova više. Dovoljno za pobjedu.

Islandski talenti već dugi niz godina nose prokletstvo tog pridjeva. Dobri su, ali...nešto im fali. To nešto; metamorfozu u pravu momčad očajnički trebaju protiv Rusa u prvoj utakmici. Pobjeda bi značila šansu za polufinale - ogromnu šansu. Poraz vjerojatno oproštaj i zato im treba utakmica života. Makar, Maksimov sve zna, teško ga je prevariti, gotovo nemoguće, pravi ispit za Islanđane. Svi će morati potegnuti kao jedan protiv "Zbornaje komande", momčadi koja sije veći strah od "željezne zavjese".

Dragan Sudžum promrmljao je nešto treneru nakon primljenog gola, Vujović je čuo psovke i izbacio ga iz momčadi. Zahvalnicu je dobio i neraspoloženi Alen Muratović, a njihove uloge preuzeli su Krivokapić i Kapisoda. SiCg će tako uz ne pretjerano blistavu atmosferu u svlaćionici i nula bodova na kontu pokušati učiniti nemoguće i domoći se polufinala. S druge strane čeka ih Norveška, također ekipa siromašna bodovima, no "mušice" naših susjeda već su ih koštale bodova na ovom prvenstvu, a Norvežani će drage volje uzeti svaki poklon. Dakle, glavni problem biti će psiha i ako to riješe već protiv Skandinavaca, Srbi i Crnogorci mogli bi početi vjerovati u čudo - medalju.

Uz susret Hrvatske i Danske moći ćete se živcirati UŽIVO na Sportnet.hr. Utakmica počinje u 18:00 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!