Nogomet

Barcina osveta, Werder utrpao 'staroj dami'

Tomislav Pacak, Dario Dodić, Hrvoje Vuković • srijeda, 22.02.2006.

Okršaj Barcelone i Chelseja nije razočarao, a nakon prvog susreta puno zadovoljniji mogu biti Katalonci koji su s 2:1 osvojili Stamford Bridge i napravili veliki korak prema četvrtfinalu. I na drugim susretima bilo je vatreno, svugdje je bilo puno pogodaka, najviše u Bremenu...

Chelsea - Barcelona 1:2
Motta 59-ag/Terry 71-ag, Eto'o 80'

Godinu dana Barcelona je čekala priliku za osvetu za prošlogodišnji poraz u osmini finala, a kada je došla, Katalonci su je iskoristili. Pobjedom od 2:1 na Stamford Bridgeu, Barcelona je napravila veliki korak prema četvrtfinalu, a i novi 'sudar svjetova' donio je pravi spektakl, nakon kojeg će biti proliveno dosta 'tinte', kao i nakon prošlogodišnjeg dvoboja na Nou Campu.

Vezane vijesti

Jose Mourinho zasigurno neće biti zadovoljan suđenjem Norvežanina Haugea koji je u 37. minuti dao izravni crveni karton Del Hornu zbog oštrog starta na Leu Messiju koji je izvrtio dvojicu čuvara na malom prostoru kod korner zastavice. O ovoj odluci sigurno će se još puno raspravljati, no Chelsea je do kraja utakmice morao igrati s desetoricom.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Na katastrofalnom travnjaku Stamford Bridgea, za što su se domaćini pobrinuli nalijevanjem vode noć prije utakmice, krenulo je prema očekivanjima. Barcelona je bila dominantna momčad, no Ronaldinho je bio dobro zatvoren, Eto'o odsječen, a Edmilson, Deco i posebno Motta ne pretjerano raspoloženi u sredini. Prvo poluvrijeme završilo je bez većih prilika, Ronaldinho je jednom prigodom prije isključenja dobro pucao s desetak metara, ali Čeh se dobro ispružio i obranio taj udarac.

Barca je u drugi dio ušla previše ležerno, činilo se kao da igrači španjolske momčadi očekuju da će gol pasti sam od sebe, a borbeni Chelsea to je iskoristio i uspio povesti. Lampard je u 59. minuti oštro izveo slobodan udarac, a u šesnaestercu katastrofalno reagira Motta i skreće koljenom loptu u vlastitu mrežu.

No, taj pogodak kao da je razljutio Katalonce koji su posljednjih 30 minuta odigrali sukladno renomeu s kojim su stigli u London - briljantno. Plod odlične, napadačke i atraktivne igre Barcelone bila su dva pogotka, a moglo ih je biti i više. Barca je izjednačila u 71. minuti kada je Ronaldinhov slobodnjak u svoju mrežu sproveo Terry, junak prošlogodišnjeg dvoboja.

Nakon toga igrala je jedino Barcelona, u pet minuta Katalonci su mogli posramiti domaće, no borbeni Terry i društvo uspjeli su izvući minimalan poraz. U 72. minuti Messi je pogodio spojnicu, dvije minute kasnije Larssonu Terry blokira udarac u posljednji trenutak, a uskoro to isto čini Carvalho Messiju. Odmah potom Ronaldinho dobro puca, a s crte čisti John Terry. Ipak, Chelsea nije mogao odoljeti svim iskušenjima, u 80. minuti Barcelona je odigrala savršenu akciju koja je započela još u polovici gostiju, a završili su je ubačajem Marquez i naklonom glave Eto'o za konačnih 2:1. Barcelona je dobila prvu bitku, no Chelsea neće tako lako predati rat...

Ajax - Inter 2:2
Huntelaar 16', Rosales 20'/Stanković 49', Cruz 86'

Vrlo sadržajnih 90 minuta odigrali su Ajax i Inter u amsterdamskoj Areni. Iako je Inter preko Stankovića prvi priprijetio na utakmici, već nakon 16 minuta veselili su se domaći navijači - mladi Ajaxovi talenti odlično su kombinirali, a ubačaj s desne strane glavom je u pogodak pretvorio Klaas Jan Huntelaar. 23-godišnji Nizozemac u zimskom je prijelaznom roku stigao u Ajax, i već se sada može reći kako se radi o sjajnoj investiciji "Kopljanika".

Preopušteno je u nekim trenucima izgledala obrana Intera, što su na pravi način znali kazniti igrači Ajaxa. Ivan Cordoba zakomplicirao je jednu situaciju pred Interovim golom, loptu je uzeo Emanuelsson, proigrao u sredini Rozalesa, koji pored Samuela posprema loptu u mrežu Intera. Do kraja poluvremena Inter je mogao doći do smanjenja vodstva, ali Cruz i Cordoba u razmaku od nekoliko sekundi dvaput pogađaju gredu.

U drugom poluvremenu inicijativu preuzimaju gosti iz Milana i već u 49. minuti dolaze do pogotka. Akciju je na desnoj strani započeo Figo, a pogodak je postigao Dejan Stanković uz pomoć Ajaxove obrane koja je skrenula loptu u gol. Malonogometnom akcijom do izjednačenja je došao Inter tri minute prije kraja. Figo je sjajno pronašao Cambiassa, koji loptu prosljeđuje do Cruza. Argentincu nije bilo teško zatresti mrežu i postaviti konačnih 2:2. Mogao se Cruz prometnuti u junaka susreta, ali je u posljednjim trenucima propustio priliku koju mu je namjestio Martins. Ipak, crno-plavi se u Milan vraćaju s puno optimizma, a iz razloga što ne mogu kod kuće igrati u istom tjednu kad i Milan, svoj će uzvratni susret osmine finala Lige prvaka igrati tek za tri tjedna.

Rangers - Villarreal 2:2
Lovenkrads 22', Pena 82'-ag/Riquelme 7'-11m, Forlan 35'

Glasgow Rangersi već su se praktički oprostili od nacionalnog prvenstva te je stoga cilj postao što dalje "zaglibiti" u Ligi prvaka. Napaljena atmosfera na Ibroxu utišana je već u sedmoj minuti kada je Dado Pršo igrao rukom u vlastitom 16-ercu i sudac Poulat opravdano dosuđuje najstrožu kaznu. Loptu uzima Juan Roman Riquelme i bez problema pogađa za iznimno neugodnih 0:1.

Škoti znaju kako ih poraz na domaćem terenu baca miljama daleko od četvrtfinala te kreću u invaziju protivničkog gola, što im se zamalo osvetilo u 15. minuti kada je Riquelmeov centaršut Romero završio udarcem kojeg Waterreus ipak brani. Nekoliko minuta kasnije Chris Burke povukao je kojih 20-ak metara i u zadnji trenutak pronašao Lovenkrandsa koji isprve s ruba 16-erca gađa desni gornji kut nemoćnog Viere.

Nada u pobjedu ponovno je zaživila na tribinama, da bi deset minuta prije kraja prvog dijela Riquelme i Forlan izbjegli zaleđe, a Urugvajac sa sedam, osam metara donio novo vodstvo Villarrealu. Par minuta kasnije ova dvojica ponovno su izigrali škotsku obran, no ovoga puta Forlan ne zabija čisti zicer kojim je praktički mogao osigurati prolaz dalje.

Nastavak je donio veliki pritisak Rangersa koji su silno željeli barem neriješeno, ne bi li u Španjolskoj imali kakve takve šanse za prolaz dalje. Ipak pravih šansi za Škote bilo je malo, a najizgledniji bili su dalekometni udarac Huttona i Rodriguezovo loše vraćanje glavom svom vrataru. Španjolci su potom mogli ponovo sve riješiti kada se Riquelme prošetao kroz četvoricu domaćih braniča, no Forlan puca ravno u Waterreusa. Nakon toga Riquelme je poslao još dvije opasne lopte, da bi osam minuta prije kraja Nacho Novo ubacio u 16-erac, a Pena skrenuo loptu u vlastitu mrežu za konačnih 2:2, čime je bitno poboljšao izglede svoje momčadi. Dado Pršo do kraja utakmice je zaradio žuti karton te neće moći nastupiti u uzvratnom susretu.

Werder - Juventus 3:2
Schulz 39', Borowski 87', Micoud 90'/Nedved 73', Trezeguet 82'

Werder Bremen dobio je iznimno tešku zadaću večeras - svladati Capellovu "krvoločnu mašineriju" i s kakvom takvom nadom otputovati na uzvrat u Torino. A s takvom idejom krenuli su "zeleni" od samog starta, agresivno, žedni pobjede i povijesnog prolaza u četvrtfinale. Juve je pak djelovao nekako "sramežljivo", nezainteresiran za protivnički gol, što su Werderovci odlično koristili i u prvih 20 minuta sabili talijanskog giganta u "mišju rupu", no ti prvi pokušaji danas vrlo aktivnog Klasnića, Fringsa i Fahrenhorstanisu pronašli put do mreže.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U 29. minuti pokušao je i Klose iz voleja, zatim se i Ibrahimović našao u izglednoj situaciji, ali prvi pogodak stiže desetak minuta kasnije kada Klasnić sjajno petom odigrava za Schulza koji u velikoj gužvi u 16-ercu uz pomoć Klosea postiže vodeći pogodak za domaćine. Tek nakon ovog šoka Juventus se probudio i minutu prije kraja prvog dijela Vieira izlazi sam pred golmana, no Wiese stiže prije do lopte.

U nastavku prva prilika pripada Borowskom koji ne koristi nabačaj Fringsa i glavom promašuje vrata. Na drugoj strani uzvraća Vieira finim pasom za Trezegueta čiji udarac brani Wiese. I onda u 73. minuti Del Piero povlači jednu polukontru, pronalazi Vieiru koji izvrsno upošljava Nedveda, a Čeh bez problema riješava "1 na 1" i donosi izjednačenje talijanskoj momčadi. Desetak minuta kasnije Del Pierovu loptu Naldo skreće, a na nju zatim visoko skače Trezeguet i neobranjivo glavom radi preokret.

No, ova izvrsna utakmica tek se tu zahuktala. Uporni Nijemci kreću va banque i to im se isplatilo tri minute prije kraja, kada je Borowski dotrčao na prvu vratnicu i glavom pospremio Fringsov ubačaj za 2:2. Ludnica na stadionu nije se ni stišala a Werder u posljednjim sekundama sučeve nadoknade još jednom preokreće rezultat. Ovoga puta Borowski je bio asistent, a njego centaršut iskoristio je Micoud pogodivši glavom za toliko željenu pobjedu i nadu u prolaz.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!