Rukomet

Červar: "Glavni cilj - pokazati hrvatsko srce!"

Marko Breljak • petak, 13.01.2006.

Naša najtrofejnija reprezentacija, naravno radi se o hrvatskim rukometašima, završava u Poreču prvi dio priprema za nastup na nadolazećem Europskom prvenstvu u Švicarskoj. Posjetili smo ih u hotelu Diamant i uoči Croatia-Slovenia Cupa, ekskluzivno za Sportnet.hr porazgovarali o trenutnoj formi i velikom natjecanju koje je pred njima...

Slika 3 od 3.

U Poreču se priprema 20 rukometaša, a za Europsko prvenstvo izbornik Lino Červar može odrediti 16 rukometaša. Kako je istaknuo naš trener, konačan popis znat će se tek neposredno uoči odlaska na posljednji dio priprema, u Karlovcu. Trenutačno je najveća briga Červara kako oporaviti, odnosno nadoknaditi izostanak Blaženka Lackovića: "Muči me Lacković, cijeli sam u tom problemu. Lac je jedan od naših glavnih igrača i nadam se da će se oporaviti na vrijeme."

Blaženko je zbog nezgodnog sudara na treningu zaradio neugodam hematom i zbog toga umjesto treninga odrađuje terapije kod Stanislava Peharca u Puli. Susreli smo i Lackovića, koji tvrdi da bi mogao biti spreman tek idući tjedan, ako sve bude u redu. Tako će se na Croatia-Slovenia kupu Červar osloniti na neke druge igrače.

"Imamo stvarno vrlo renomirane protivnike, a ja ću se potruditi svakome dati prigodu i za svaku utakmicu prijaviti 16 igrača, koliko će ih igrati na prvenstvu. Ekipa je posao u Poreču odradila vrlo dobro, moram pohvaliti sve igrače, a na ovom turniru ćemo nastojati provesti u djelo sve taktičke zamisli s treninga. Isprobat ćemo pritom sve varijacije naše obrane, kao i nekoliko različitih igara u napadu, koje smo ovdje trenirali. Pozivam publiku da nas dođe podržati u što većem broju, da se predstavimo u što boljem svijetlu", kazao je hrvatski izbornik.

Što se tiče daljnjeg tijeka priprema, igrači će nakon turnira biti slobodni dva dana, a potom slijedi ponovno okupljanje u Zagrebu te odlazak u Slavoniju, na drugi dio priprema. Izbornik Červar je s posebnim ponosom naglasio da će 20. siječnja posjetiti i "grad heroj" Vukovar, u kojem će i prespavati te će odigrati utakmicu sa najboljom selekcijom Slavonije i Baranje. Posljednja faza priprema biti će u Karlovcu, a potom će 25. siječnja "pakleni" na put u Švicarsku, gdje ih 26. siječnja očekuje prvi protivnik Portugal.

Slika 2 od 2.

Nismo mogli ne "pogledati" i prema tom natjecanju: "Iako je to jedino veliko natjecanje s kojeg mi nemamo zlato, moram istaknuti da ja to u niti jednom trenutku ne postavljam pred igrače kao cilj, jer to može biti kontraproduktivno. Moj jedini cilj koji im ja postavljam je da odigraju što bolje, borbeno, odgovorno i disciplinirano, da na terenu ostave srce. Moramo zadovoljiti građane Hrvatske, koji to od nas očekuju, da pokažemo naše hrvatsko srce, a rezultat kakav bude. Naš glavni cilj je zlato na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine, da obranimo zlatko iz Atene i zaokružimo jedan ciklus."

Upravo to je i jedan od glavnih razloga što su u reprezentaciji i neki novi, mlađi igrači. Izbornik se odrekao usluga jednog broja starijih igrača, zbog čega je čak bilo i nekih kritika na njegov račun, no Červar sve vidi vrlo racionalno: "Ako su nama glavni cilj Olimpijske igre, onda moramo afirmirati i neke nove igrače. Da bi oni bili pravi za dvije godine, moraju već sada biti ovdje s nama. Dečki su se odlično uklopili, imam sve pohvale i na njihov rad, i mislim da je jedini pravi potez da su ovdje s nama."

Slika 1 od 1.
Foto: Laura Novak

Nakon Goluže, kapetanom je postao Petar Metličić, koji je naglasio kako će igrači u Švicarskoj napadati zlatnu medalju: "Ne možemo bježati od toga, ako smo bili zlatni na Svjetskom prvenstvu, na Olimpijskim igrama u Ateni, to je jedino veliko natjecanje na kojem nemamo zlato. Ako Bog da, iz Švicarske se vraćamo s tim odličjem."

U reprezentaciju se vratio, nakon uspješne polusezone u dresu Agram Medveščaka, i kružni napadač Renato Sulić. Izbornik je pohvalio njegov povratak i zaključio da trenutno ima na raspolaganju vjerojatno dva najbolja svjetska kružna napadača na svijetu. To je priznao i Igor Vori: "Renato je veliki igrač i dao je mnogo za ovu reprezentaciju, a sada će i meni biti lakše i vjerujem da ćemo nas dvojica odlično surađivati, kao što je to bilo i dosad."

Sve to dovoljno govori o sjajnoj atmosferi u hrvatskom taboru. Ovi stariji su prihvatili mlađe ravnopravno, nema niti trunke bahatosti, zavisti ili jala, i upravo to je najveća snaga hrvatske rukometne reprezentacije. Upravo zato su najbolja momčad u Hrvatskoj, a kako je istaknuo predsjednik Saveza Željko Kavran, i najbolja svjetska reprezentacija u kolektivnim sportovima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!