Košarka

Može li još lošije?

Branimir Korać • petak, 27.01.2006.

Može, kako ne. Iako je i ovo dovoljno loše, može doći i do prave katastrofe i to na svim poljima. Ne vjerujemo da će se to i dogoditi, ali isto tako ne bi više bilo niti iznenađenje da se dogodi. U ovom trenutku Cibona je na dnu, a mnogi čekaju da to iskoriste...

Nakon dugo vremena, nakon sinoćnjeg poraza od Barcelone, Domom Dražena Petrovića orili su se zvižduci. Nije sramota izgubiti od Barcelone, zašto bi i bila obzirom da Barcelona vrijedi kao šest-sedam Cibona, ali je još jednom razočarala loša igra Cibone koja tako nastavlja prodavati ugled u Europi.

Cibona je velik klub, to nitko ne spori, ali veliki klubovi ne gube u nizovima s 20+ poena zaostatka. Ono što je najgore, obzirom na niz utakmica koji slijede, to bi se moglo i nastaviti. Tko je kriv? Igrači, trener, uprava, navijači, svatko nosi svoj dio krivice, netko više, a netko manje.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Uoči same sezone, do dolaska Baždarića, brojni pesimisti prognozirali su Cibonin pad ove sezone. Došao je Baždarić i raspoloženje se popravilo. No, ozljeda na pripremama reprezentacije, kasnije problemi s jetrom, traženje forme i na kraju odlazak u trenutku kada je konačno počeo igrati, Baždarića teško možemo smatrati i dijelom momčadi. Uostalom, da li je Marino ijednom izjavio kako želi u Cibonu i kako je presretan što je u Zagrebu? Previše toga bilo je podređeno tom odsluženju vojnog roka, a Baždarić je u Cibonu stigao kao po kazni. Uostalom, nije se dugo niti zadržao.

Ostatak momčadi je kako bi neki voljeli reći spoj iskustva i mladosti. Istina, Cibona u rosteru ima jednog od najstarijih igrača Eurolige uz Talijana Coldebellu, Davora Marcelića, te jednog od najmlađih, Aleksandra Ugrinoskog. No, Cibonini "iskusni" igrači imaju više problema s ozljedama nego "pokretna bolnica" jedne momčadi dok ovi mlađi izuzev Markote i povremeno Andrića popunjavaju broj.

U ovom trenutku, danas, sada, za kojeg Ciboninog igrača možete sa sigurnošću tvrditi da može igrati značajnu ulogu u nekom stabilnom euroligašu? Teško ga je naći. U idealnim uvjetima Scoonie Penn, ali Penn ima velikih problema s ozljedom tako da nije niti na 50 posto mogućnosti, zatim Davison, ali i kod njega je slična situacija. Markota? "Šveđo" je bio otkriće dok se nije ozlijedio, danas se traži. Rančić? Damir izgleda potpuno izgubljeno. Pauza ga je uništila? Prilagodba je preteška? U čemu je problem? Davor Kus? Niti Davor nije na onom nivou kakvog ga se sjećamo od ranije. Ostatak momčadi niti nije u Ciboni kako bi bili nositelji igre.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Najavljuju se pojačanja, i trebaju se najavljivati jer u ovakvom stanju Cibona je laka meta za većinu klubova. Ali to trebaju biti prava pojačanja, a ne Amerikanci koji su došli pokupiti novac i malo upoznati Zagreb. Spominjao se Derrick Dial, igrač koji je otpušten iz Pamese da bi na njegovo mjesto doveden Blake Stepp. U Pamesi je prosječno ubacivao 9.6 poena uz šut od tridesetak posto. Za hrvatsko prvenstvo vjerojatno bi bio pojačanje, ali za Euroligu teško.

A zbog čega se odustaje od Eurolige? Zbog čega nitko ne spominje eventualna pojačanja za završnicu Eurolige, a ne samo za hrvatsko prvenstvo. Zbog čega taj igrač ne bi bio pojačanje i za Final Eight u Sarajevu? Zar se odustaje i od Goodyear lige? U regionalnoj ligi valja odigrati još deset kola i tko kaže da će Cibona uopće putovati na Final Eight. Već nakon slijedeća dva dvoboja može se dogoditi da Cibona ispadne iz prvih osam, a bilo bi vrlo ružno kada se ne bi plasirali u Sarajevo, to bi bio novi udarac ugledu kluba.

Za sve to trebaju pojačanja i to pod hitno i bez odgađanja! Znamo, nema novaca, stara priča, ali sada je utopljen Baždarić i taj novac mora se iskoristiti za pojačanja inače bi moglo biti pogubno po Cibonu. Ne "pojačanja", nego prava pojačanja. Dvojica igrača za koje ćete biti sigurni da će povući, da će biti korisni, a ne da će popuniti broj i zaoštriti konkurenciju.

Ukoliko taj potez ne uspije moglo bi biti vrlo ružno. Kakav bi rasplet mogao biti? U najgorem slučaju neosvajanje naslova prvaka, a samim time i gubljenje statusa Euroligaša, povezano s tim i potpuna nezainteresiranost sponzora i ono malo navijača. Može se dogoditi i debakl u Kupu. Nemojte zaboraviti da Borik nije nimalo bezazlena momčad. Kudikamo jaču Cibonu prošle sezone držali su u egalu do samog kraja. U Goodyear ligi neodlazak u Sarajevo. Ovo je onaj najgori scenarij za Zagrepčane koji bi mogao sezonu označiti kao najgorom u razdoblju samostalne Hrvatske.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Pogledajmo još malo naprijed. Čak i da Cibona bude prvak, što će se dogoditi iduće sezone? Tko će ostati u klubu, koliko će novih igrača doći? Iz godine u godinu ista priča, više igrača napusti Zagreb nego što ih ostane i kako onda ostvariti rezultat. Zbog čega se ne pokuša složiti momčad koja će biti par godina na okupu? Petorka Cibone u sezoni 01/02 Planinić, Sesar, Mamić, Prkačin, Bowman. Petorka Cibone u sezoni 02/03 Kus, Rimac, Mamić, Mujezinović, Prkačin. Petorka Cibone 03/04 Penn, Rimac, Golemac, Žižić, Poljak. Petorka Cibone 04/05 Popović, Longin, Vranković, Štimac, Bader. Ova sezona? Dodajte pet novih igrača. Penn, Rančić, Marcelić, Davison, Skelin. Svaki put drugačije. Koji se značajniji igrač u posljednjih pet godina zadržao u Ciboni duže od dvije sezone izuzev Mateja Mamića i Slavena Rimca?

Gdje je tu "Zulina" krivica? Ma "Zula" je tu najmanje kriv. Dobio je momčad od koje u ovom trenutku zbog raznoraznih okolnosti ne bi niti Phil Jackson nešto više složio. Gdje je krivica "navijača"? Istina, ne mogu oni trčati terenom, ali isto tako mogli bi koji puta više pohoditi Draženov dom. Cibona je jedan od rijetkih euroligaških klubova bez navijača. Pustimo utakmice s Maccabijem i Barcelonom, i navijači Juventusa bi došli na te utakmice, ali treba popuniti dvoranu i kada ti gostuje Prokom i Armani... Posebno će ju trebati napuniti u zadnjem kolu protiv Efesa, a ako se misli nešto više i u hrvatskom prvenstvu napraviti, onda i protiv Zadra. Zar nije sramota za najuspješniji naš klub od samostalnosti da na utakmicu sa Zadrom dođe više gostujućih navijača nego Zagrepčana? Da se Zadrani osjećaju kao doma? I što se onda može očekivati kad Zadrani lete u Zagrebu, lete u Zadru - na krilima svojih navijača...

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!