Košarka

Nova blamaža ili dostojan oproštaj?

Branimir Korać • srijeda, 08.02.2006.

Cibona će u četvrtak u 20 sati i 45 minuta odigrati možda svoju posljednju euroligašku utakmicu ove sezone. U Zagreb dolazi jaki Efes Pilsen koji također traži pobjedu koja bi ga lansirala u borbu za prvo mjesto u skupini i status nositelja u drugom krugu Eurolige...

Trebala je to biti utakmica odluke, utakmica na sve ili ništa, utakmica na kojoj se ostavljaju krvava koljena.... No, Cibonine planove pokvario je Armani koji sada drži ključeve drugog kruga. Još nije sve izgubljeno, ali realno gledano, što će se prije dogoditi - Cibonin uvjerljiv poraz ili poraz Armanija u Milanu od Olympiakosa? Prije ovo prvo...

Slika 1 od 1.
Foto: Ivan Varat

No, nikad ne reci nikad, zašto se ne bi dogodilo čudo? Cibona je ušla u katastrofalnu seriju od sedam uzastopnih poraza pa je u Dom Dražena Petrovića došao Hemofarm. Koliko je ljudi vjerovalo da će Cibona razvaliti momčad iz Vršca? Vrlo vrlo malo, a eto, to se dogodilo.

Vezane vijesti

Ono što je nezgodno po Cibonu je činjenica kako Efes ne dolazi rasterećen. Momčad iz Istanbula ima priliku pobjedom u Zagrebu doći i do prve pozicije u skupini što bi im dalo status nositelja u drugom krugu. Još jedna loša stvar po Cibonu, ma kako god ona dobro izgledala, je činjenica kako je Cibona u Istanbulu slavila što će zasigurno biti motiv više skupoj turskoj momčadi.

U najavi ove utakmice ne treba previše gledati prema Istanbulu. Cibona je sada u posve drugačijoj situaciji. Psihički momčad je bila na dnu prije Hemofarma, ova pobjeda ih je koliko-toliko rehabilitirala, ali je pitanje da li dovoljno. Sedam poraza u nizu ne odlazi samo tako u zaborav. Tu su i problemi s bolesnim Davisonom koji je zbog upale grla pod velikim upitnikom dok su Matu Skelina ponovno uhvatila leđa. Mate će igrati, ali koliko će moći pružiti.... Nema tu niti Marina Baždarića koji doduše nije briljirao u Istanbulu.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

U Istanbulu je briljirao Scoonie Penn kojeg očekuje strašno težak posao u Zagrebu. Dolazi mu nabrijani Marko Popović koji sigurno nije zaboravio tu utakmicu, a sigurno neće dozvoliti da ga Penn dva puta razvali. Jednostavno, sve je na strani Efesa. Ciboni će trebati pravo čudo za pobjedu, a za prolaz dvostruko čudo.

Dvostruko čudo će se dogoditi ako uz Ciboninu pobjedu i Olympiakos svlada Armanija. Dolaskom Saše Đorđevića na klupu i oporavkom ozlijeđenih igrača, Armani se preporodio. Talijani su snagu dokazali pobjedom u gostima nad Barcelonom te razmontiravanjem Maccabija u Milanu. Ovog vikenda su na svom parketu u derbiju kola svladali vodeću momčad talijanskog prvenstva Carpisu. Dvorana će biti prepuna, Armani prepun motiva i samopouzdanja i stvarno je teško za vjerovati da će izgubiti. Olympiakosu ova utakmica nije bitna. Tako im je svejedno, pobijedili ili izgubili idu dalje.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Još dva susreta igraju se u tom posljednjem kolu u Ciboninoj skupini. Maccabi igra na svom parketu protiv Barcelone i nada se kiksu Efesa u Zagrebu kako bi zasjeo na prvo mjesto. Prokom i Lietuvos igraju u Sopotu.

U skupini A manje-više sve je jasno. Tau Ceramica je prva i imat će status nositelja u drugom krugu dok su Top 16 dohvatili i Climamio, Žalgiris, Benetton i Bamberg. Union Olimpija jednim uhom bit će u Milanu gdje i ona priželjkuje kiks Armanija u borbi za najboljeg šestog. Naime, Olimpija u slučaju pobjede nad Benettonom preuzima šestu poziciju ukoliko Armani izgubi od Grka, a Cibona od Turaka. To je sad već "viša matematika".

Dosta toga je otvoreno u skupini C. Unicaja i Panathinaikos su u mrtvoj utrci za prvo mjesto u skupini, a oboje putuju na gostovanja. Unicaja kostuje kod Pau Ortheza, a Panathinaikos kod Reala. U slučaju istog rezultata, prva će biti Unicaja koja je jedina dva puta porazila PAO. Tu nije sve jasno niti u borbi za peto mjesto. Petoplasiranog će odlučiti dvoboj Ülkera i Montepaschija u Istanbulu. Jednostavno je, The Winner Takes It All, tko dobije ide dalje.

Parovi i satnica

Skupina A, 09.02.2006., 19:45
Union Olimpija - Benetton
AEK - Bamberg
Tau Ceramica - Strasbourg
Žalgiris - Climamio

Skupina B, 09.02.2006., 20:45
Maccabi - Barcelona
Armani - Olympiakos
Cibona - Efes Pilsen
Prokom - Lietuvos Rytas

Skupina C, 08.02.2006., 20:45
Partizan - CSKA
Ülker - Montepaschi
Pau Orthez - Unicaja
Real - Panathinaikos.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!