Zimski sportovi

Spektakl Rusa i Kanađana

Ivor Krapac • srijeda, 22.02.2006.

Četvrtfinale hokejskog turnira ZOI u Torinu donijelo je kraj puta za Kanađane i Amerikance, zlatne i srebrne s prošlih Igara, 2002. u Salt Lake Cityju. Jači su bili Rusi i Finci, kojima su se u polufinalu pridružili i Šveđani i Česi...

Rusija - Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Kanađani neće obraniti olimpijsko zlato. Oprostili su se u fantastičnom četvrtfinalnom ogledu s Rusima, u kojem su mlađi i izdržljiviji ruski reprezentativci pokazali nijansu više i pogocima Ovečkina (42.) i Kovaleva (60.) otišli u borbu za medalje. Kanađanima je, pak, ostalo razmišljanje gdje su pogriješili, jer tijekom cijelog turnira nisu izgledali osobito uvjerljivo, ubilježivši poraze od Finaca i Švicaraca u prvom krugu natjecanja.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon prve dvije trećine bez pogodaka, eksplozija se dogodila u posljednjih 20 minuta. Izmjene napada i udaraca na obje strane, malo prekida, ubitačan tempo... Od toga se teško moglo tražiti više, a u toj fazi susreta dogodila su se i oba ruska gola, s potpisom ponovno sjajnog Ovečkina i završnicu Kovaleva 20-ak sekundi do kraja, nakon koje su se kanadski reprezentativci morali pomiriti s porazom.

Finska - SAD 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)

Ruski polufinalni suparnici bit će Finci, koji su jedini u Torinu ubilježili svih šest pobjeda. Ova današnja bila je i najvažnija; finski reprezentativci su u većem dijelu utakmice nadigrali, a na koncu i zaustavili Amerikance, iako je u završnici bilo jako gusto.

Finci su u prvih 13 minuta pogocima Peltonena (10.) i Samija Sala (13.) poveli s 2:0, a Amerikanci su u završnici prve i početkom druge trećine vratili utakmicu u potpuni egal, zaslugom Knublea (14.) i Schneidera (22.). Povratak reprezentativaca SAD-a bio je dosta brz, a nije se dugo čekalo ni na konačnu odluku - pala je u nastavku druge trećine, uz ključnu ulogu Ollija Jokinena.

Jokinen se pobrinuo za dva finska pogotka s igračkom prednošću, u 26. minuti s jednim, a u 38. s dva igrača više, kad se pločica prvo odbila od gornjeg okvira gola, a potom i od američkog vratara Ricka DiPietra, pa završila iza njegovih leđa, za vodstvo Finaca od 4:2. Amerikanci to više nisu uspjeli dostići; Fincima je na ovim ZOI obrana ipak jača strana, a i vratar Niittymaki vrlo dobro odrađuje svoj dio posla...

Do kraja je pao još samo jedan gol, zaslugom Briana Gionte u 56. minuti. Bio je to signal za završni juriš reprezentativaca SAD-a i potpuno povlačenje njihovih suparnika u obrambenu trećinu, no sve je završilo samo s nekoliko gužvi pred Niittymakijevim golom, bez američkog izjednačenja.

Češka - Slovačka 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Česi su u susjedskom dvoboju pokazali previše za Slovake, koji su u prvom krugu bez izgubljenog boda uzeli prvo mjesto svoje skupine. No, četvrtfinale je ipak priča za sebe i početak novog dijela turnira, a češki reprezentativci su se u tome snašli bolje.

Češka je u prve dvije trećine pogocima Rucinskog (13., igrač manje) i Hejduka (29.) izgradila vodstvo od 2:0, dok je početkom posljednjeg dijela igre Gaborik (44.) vratio nadu Slovacima. Više od toga nije išlo; slovački hokejaši su u posljednjoj minuti pokušali s napadačem viška i propustili kapitalizirati gužvu pred češkim vratima, a na drugoj strani je "točku na i" stavio Martin Straka, pogotkom u praznu mrežu za završnih 3:1.

Švedska - Švicarska 6:2 (2:1, 3:0, 1:1)

Najjednosmjernija od svih četvrtfinalnih utakmica završila je očekivanim slavljem Šveđana, koji su, ako su zaista birali Švicarce kao suparnika za ovu fazu turnira, odabrali jako dobro. Bilo je to tek uspješno zagrijavanje za završnicu turnira, počevši od petka i polufinalnog susreta s Česima.

Švedsku je do pobjede vodio iskusni Mats Sundin, danas s dva pogotka, dok su se Modin, Zetterberg, Pahlsson i Henrik Sedin pobrinuli za preostala četiri. Švicarski strijelci bili su Streit i Lemm, no ponestalo im je inspiracije za nešto više; svoje su ipak napravili u prvom krugu, prvenstveno neočekivanim pobjedama nad Češkom i Kanadom...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!