Zimski sportovi

Švedska si "namjestila" Švicarce, Slovaci i Finci perfektni

Tomislav Pacak • utorak, 21.02.2006.

Iako poražena od Slovačke, najzadovoljnija momčad posljednjeg kola hokejskog turnira je Švedska koja si je porazom 'namjestila' Švicarsku u četvrtfinalu. Šlager posljednjeg kola prvog dijela hokejskog turnira bio je obračun Kanade i Češke, a uz veliku dozu sreće slavili su Kanađani s 3:2, iako je Češka bila bolja momčad većim dijelom susreta. Finska je prvi dio natjecanja zaključila sa stopostotnim učinkom...

Skupina A:

Kanada - Češka 3:2

Iako utakmica nije imala velikog rezultatskog značaja (padala je odluka o trećem mjestu u skupini, no ionako se nije moglo znati tko će biti na kojoj poziciji u skupini B), dvoboj Kanade i Češke uvijek je susret visokog intenziteta jer dvije hokejske nacije razvile su veliki rivalitet posljednjih desetak godina.

Nakon što je dva puta zaredom ostao bez pogotka (Švicarska i Finska), kanadski napad proradio je u prvoj trećini protiv Češke, no više zahvaljujući sreći nego boljoj igri u odnosu na prethodne susrete. Naime, Kanađani su došekali loš dan češke 'jedinice' Tomasa Vokouna koji je izravno kriv za prva dva pogotka Kanade. Maple Leafsi poveli su golom Brada Richardsa koji je 'reda radi' puknuo s plave linije, a Vokounu se pločica provukla kroz noge.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugi gol pao je s igračem više, Martin St. Louis s desne je strane uputio oštar udarac u sredinu očekujući da ga netko skrene u mrežu, a to je učinio nes(p)retni Vokoun i gurnuo svoju momčad u duboku rupu. Do kraje trećine Kanađani su uspjeli ugurati još jedan gol, nakon što obrana nije dobro izbila pločicu, Chris Pronger dobro je pucao, ali Vokounova reakcija opet nije bila na visini i Češka je na odmor otišla sa zaostatkom od 0:3.

Ako su u prvoj trećini nešto još i odigrali, Kanađani su potpuno podbacili u ostatku susreta, Češka ih je apsolutno nadigrala no nije uspjela nadoknaditi sve Vokounove propuste. Hnilička je stao na gol, do kraja praktički i nije bio opasnije ugrožen, a predvođeni Jagrom Česi su bivali sve opasniji. Na 3:1 smanjio je Kubina s dva igrača više, a s tim rezultatom završila je druga trećina.

Češka je treći period igre otvorila golom Petra Čajaneka koji ide na dušu vrataru Martinu Brodeuru, no za razliku od Vokouna, Brodeur se iskupio nizom kvalitetnih obrana te je najzaslužniji što je Kanada sačuvala pobjedu vrijednu 3. mjesta u skupini. Iako poraženi, igrom više mogu biti zadovoljni Česi, dok Kanađani nastavljaju razočaravati svoje navijače.

Italija - Švicarska 3:3

Švicarci su svoj posao obavili pobjedama nad Češkom i Kanadom, pa su si mogli dopustiti remije protiv Njemačke i danas protiv Italije. Švicarci su poveli golovima Lemma i Fischera, a do kraja prve trećine smanio je Busillo. Trevisani je s igračem više početkom druge trećine izjednačio, a domaćine je na prag pobjede doveo Tony Iob. Ipak, izostala je prva pobjeda za Talijane, Ruthemann je izjednačio tri minute prije kraja.

Latvija - Kazakhstan 2:5

Nakon što su u prvom kolu odigrali 3:3 s Amerikancima, Latvijci su ostatak turnira više izgledali kao 'kanta za napucavanje', a u posljednjem kolu svladao ih je Kazakhstan. Odličnu utakmicu odigrao je Jevgenij Koreškov koji je postigao dva pogotka i zabilježio dvije asistencije, dok je jedan gol i jednu asistenciju imao drugi Koreškov, Aleksandar. Golove za Latviju postigli su Cipruss i Tambijevs, a kazakhstanski vratar Jeremejev obranio je 30 udaraca Latvijaca.

Tablica:
1. Finska 5 5 0 0 19:2 10
2. Švicarska 5 2 2 1 10:12 6
3. Kanada 5 3 0 2 15:9 6
4. Češka 5 2 0 3 14:12 4
5. Njemačka 5 0 2 3 7:16 2
6. Italija 5 0 2 3 9:23 2

Skupina B:

Finska - Njemačka 2:0

Briljantni Finci zaključili su prvi krug novom pobjedom, s 2:0 svladana je Njemačka. Češka je tako ostala jedina momčad koja je Finskoj uspjela zabiti gol (u porazu 4:2), i s takvom obranom i takvim vratarima Finci su se nametnuli u prvog favorita turnira. Naravno, prave utakmice i pravi izazovi tek dolaze, i dalje svatko može dobiti svakoga...

Protiv Njemačke su Fincima bila dovoljna dva gola s igračem više - prvo je strijelac bio Niko Kapanen, a potom i raspoloženi Saku Koivu. S 18 obrana Fredrik Norrena zabilježio je svoj drugi shutout na turniru u isto toliko utakmica...

Slovačka - Švedska 3:0

Poput Finaca, Slovaci su sa savršenim učinkom prošli svoju skupinu, u posljednjem kolu nadigrali su Švedsku s 3:0. No, sustav natjecanja našalio se sa Slovacima, za 'nagradu' što su najbolji u skupini u četvrtfinalu će igrati protiv moćne Češke. Bit će to sjajan meč, jedan od najboljih u četvrtfinalu. Naravno, Šveđani će se teško obraniti od napada da su si 'namještali' ždrijeb, jer su znali da s porazom idu na Švicarsku koja je po mnogima daleko najbolji izbor u četvrtfinalu, bez obzira na pobjede protiv Češke i Kanade.

U takvoj utakmici gdje obje momčadi nisu previše željele pobjedu, Slovaci su odigrali korektnije i zasluženo slavili. Pogotke za pobjedu postigli su Bondra, Hossa i Suchy, dok je Karol Križan obranio svih 17 udaraca nemotiviranih Šveđana.

SAD - Rusija 4:5

Veliki rivali odigrali su jednu od ljepotica prvog kruga natjecanja, a na kraju su se veselili Rusi. Posljednja trećina donijela je nevjerojatnu izmjenu golova. Naime, u 46. minuti Gomez je izjednačio na 3:3, da bi Rusima prednost vratio Ovečkin u 50. minuti. Minutu kasnije Amerikanci se ponovno vraćaju u egal preko Erika Colea, da bi odmah potom Rusi opet poveli, Kovaljev je zabio za konačnih 5:4.

Rolston i Gomez zabili su po gol i zabilježili po jednu asistenciju, dok je Ruse predvodio Malkin s golom i dvije asistencije.

Parovi četvrtfinala koja se igraju sutra su: Slovačka - Češka, Finska - SAD, Švedska - Švicarska i Kanada - Rusija.

Tablica:
1. Slovačka 5 5 0 0 18:8 10
2. Rusija 5 4 0 1 23:11 8
3. Švedska 5 3 0 2 15:12 6
4. SAD 5 1 1 3 13:13 3
5. Kazakhstan 5 1 0 4 9:16 2
6. Latvija 5 0 1 4 11:29 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!