Zimski sportovi

Švedska pustila utakmicu Slovačkoj?

Boris Marić • utorak, 21.02.2006.

Mentalitet kalkuliranja i biranja protivnika da bi se što dalje doguralo u natjecanju bez obzira na sportske motive, koji se u "poštenom" sportskom svijetu podrugljivo naziva "balkanskim", zahvatio je i Skandinaviju...

Naivno je bilo večeras očekivati pobjedu Švedske nad Slovačkom u hokeju na ledu. Već dan prije reprezentativci Švedske najavili su da neće ginuti u večerašnjoj utakmici jer im poraz donosi utakmicu protiv Švicarske za koju su svi uvjereni da je lakši protivnik od Kanade na primjer. Čak je i izbornik Bengt-Aake Gustafsson izjavio za Dagens Nyheter da "večeras nećemo izginuti na terenu", dajući do znanja da je poraz bolja opcija za Švedsku.

Iako se nakon najave Međunarodnog hokejskog saveza da će pažljivo pratiti utakmicu pokušao iskupiti riječima "riječ puštanje ne postoji u našem riječniku", večeras, nakon više nego laganog poraza od Slovačke (3:0) švedska javnost je jednoglasna u ocjeni da su Vikinzi pustili utakmicu. Čak 9 od 10 gledatelja Švedske televizije uvjereno je u puštanje utakmice Slovačkoj, prema anketi provedenoj nakon utakmice.

Nakon poraza od Slovačke, baš kao što su i planirali, Šveđani će igrati protiv Švicarske, iznenađenja prvenstva, ali i protivnika s kojim bi se repzentacija prepuna NHL zvijezda mogla lako obračunati. Što će o svemu reći Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni hokejski savez pitaju se i švedski mediji. A fanove, igrače kladionice i pošten sportski svijet, ionako nitko ništa ne pita. Granice Balkana, barem u sportskom smislu, šire su nego što su nas i sami, ne baš tako davno uvjeravali.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!