Rukomet

Može i bez Lackovića i Metličića

Marko Breljak • nedjelja, 15.01.2006.

Nakon vrlo uzbudljivih 60 minuta, u sjajnoj atmosferi pred oko 3.000 gledatelja u Puli, hrvatska reprezentacija pobijedila je Sloveniju rezultatom 27:25 i osvojila tradicionalni Croatia-Slovenia kup. Bila je to odlična kolektivna igra izabranika Line Červara u kojoj smo bez Lackovića i Metličića svladali vrlo snažne Slovence i pokazali da su na najboljem putu u pripremama za EP u Švicarskoj...

Hrvatska – Slovenija 27:25 (14:10)

HRVATSKA: Losert, Šola, Džomba 2(1), Vori 1, Sulić 7, Dominiković, Balić 5, Špoljarić 2, Duvnjak, Buntić 2, Huljina, Horvat 2, Čupić 1, Obad, Vukić 2, Šprem 3.

SLOVENIJA: Lapajne, Škof, Jovičič 6(5), Kavtičnik 2, Gajić 1, Mlakar 1, Oštir 1, Zorman 2, Rutenka, Ivančić, Backovič, Kozlina 1, Pajovič 8, Vugrinec 2, Natek 1, Špiler.

Isključenja: Hrvatska 2 minute (Špoljarić), Slovenija 12 minuta (Natek 2+2, Jovičič, Mlakar, Rutenka, Škof)

Obrane: Hrvatska 21 (Šola 17, Losert 4); Slovenija 18 (Lapajne 12, Škof 5+1)

Sedmerci: Hrvatska 2(1), Slovenija 5(5).

Posljednjeg dana Croatia-Slovenia Cupa, sastale su se reprezentacije domaćina turnira, Hrvatska i Slovenija, ujedno i glavni favoriti za pobjedu na ovom snažnom turniru. Nakon pobjeda nad Njemačkom i Mađarskom, Slovencima je bio dovoljan i jedan bod, a zahvaljujući pobjedi Mađara nad Nijemcima, naša reprezentacija je pobjedom mogla stići do prvog mjesta.

U susret sa Slovencima stručni stožer Hrvatske ušao je bitno oslabljen, bez prvih "topnika" Lackovića na lijevoj i Metličića na desnoj strani. Blaženko se i dalje nije oporavio od udarca u koljeno, dok je kapetan Metličić, odnosno njegov nos, "stradao" u jučerašnjem srazu s Nijemcima. Obojica se oporavljaju od ozljeda i trebali bi tijekom idućeg tjedna biti spremni.

Izabranici za susret protiv Slovenije nisu se previše osvrtali na taj nedostatak i od samog početka krenuli su vrlo angažirano, da pokušaju nadoknaditi taj veliki manjak. Krenuli su dobro, imali prednost veći dio prvog dijela, no Slovenci su se uporno vraćali. Prvim poluvremenom dominirali su sjajni vratari, Šola na jednoj i vratar Zagreba Beno Lapajne na drugoj strani.

Naši "pakleni" igrali su nekako uvjerljivije, a činilo se da je prednost mogla biti i veća, da nije promašeno podosta zicera, odnosno da Lapajne nije bio odlično raspoložen. Ključnu prednost naši reprezentativci stekli su na kraju prvoj poluvremena. Dva pogotka u tim trenucima postigao je Ivano Balić, a najbolji strijelac prvog dijela bio je Sulić, s četiri pogotka. Sa samim zvukom sirene, posljednji pogodak postigao je Igor Vori za konačnih 14:10 na odmoru.

U nastavak igre Hrvatska ulazi s igračem više i odmah to koristi, pogocima Špoljarića i Džombe podiže prednost, no Slovenci se vraćaju, od 16:11 dolaze do 16:15 u 39. minuti. Od tada gledamo vrlo napetu utakmicu u kojoj se igra "gol za gol", no pritom Hrvatska redovno ima prednost od gola ili dva.

Slovence je odlično vodio Aleš Pajovič, a svojim osmim golom u 50. minuti, poravnava rezultat na 20:20. Slovenskoj reprezentaciji to je bilo dovoljno za prvo mjesto na turniru. No naši nakon toga s dva gola, ponovno stižu u dva gola prednosti, da bi se Slovenci još jednom vratili na 22:22. Nedugo potom gledamo još jedno izjednačenje – 23:23, a nakon toga Balić i mladi Horvat još jednom dovode Hrvatsku u lagodniju poziciju i dva gola prednosti.

Posljednjih pet minuta igrao se dosta rastrgan rukomet, a Slovenci su preko Mlakara smanjili na 25:24. Vori je potom imao zicer, loptu na crti, no Škof brani taj udarac. Sudački par Višekruna - Stanojević potom poklanja Slovencima sedmerac, koji "nepogrešivi" Jovičič pretvara u svoj peti gol sa 7 metara.

U ključnim trenucima Balić pogađa za 26:25, minutu i pol prije kraja, a potom za Slovence pokušava njihov najiskusniji igrač, Renato Vugrinec, no njegov pokušaj odlazi preko gola. Potom Balić još jednom, u teškoj situaciji, pogađa za 27:25, četrdesetak sekundi prija kraja, i bilo je jasno da je utakmica riješena.

Lino Červar je nakon pobjede kazao: "Igrali smo danas bez naših glavnih igrača, Pere i Lackovića, mislim da su igrali i za njih. Bila je odlična obrana, vrlo disciplinirana i organizirana, a upravo to bi mogao biti ključ za Švicarsku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!