Tenis

Karolina šetala, Roko i Saša ispali

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.05.2006.

Karolina Šprem pobrinula se za prvu ovogodišnju hrvatsku pobjedu na Roland Garrosu. Karolina je u prvom kolu sa 6:1 i 6:1 uništila 18. nositeljicu, Ruskinju Jelenu Lihovcevu, koja je lani u Parizu došla do polufinala. Roko Karanušić i Saša Tuksar zaustavljeni su na startu muškog turnira...

Šprem je nastavila tradiciju u dvobojima s 30-godišnjom Lihovcevom, koju je svladala i u tri prethodna međusobna susreta, uz samo jedan izgubljeni set. Današnja pobjeda bila je najuvjerljivija dosad, a ujedno je značila i da je Karolina prva ovogodišnja krvnica neke postavljene igračice ili igrača na pariškom Grand Slam turniru.

Ruskinja je pala s ukupno sedam izgubljenih servisa, četiri u prvom i tri u drugom setu, dok je Karolina samo dvaput izgubila svoj servis-gem, po jednom u prvoj i drugoj dionici. Lihovceva je iskoristila tek dvije od ukupno deset break-lopti, uz posebno slabu realizaciju u drugom setu, kad je uzela jednu od osam izborenih.

Karolina je danas puno poentirala i promašila, s po 32 winnera i neforsirane pogreške, a s druge strane stizali su uglavnom promašaji, ukupno 29 Lihovcevinih neforsiranih uz samo osam winnera. Dovoljno da sve završi bez puno komplikacija, za sat i 11 minuta.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U drugom kolu Šprem će se susresti s Kineskinjom Shuai Peng, 51. na svijetu, koja je u prvom kolu s glatkih 6:2 i 6:2 zaustavila Ruskinju Jelenu Vesninu. Peng je ovog mjeseca pokazala da je opasna na zemlji s dva vrijedna rezultata na Touru, polufinalom Praga i prošlotjednim finalom Strasbourga, tako da je izvjesno da Karolinu očekuje težak posao.

Karanušić nije uspio nastaviti niz iz kvalifikacija i doći do svoje prve pobjede u glavnom ždrijebu nekog Grand Slam turnira. Iako nije u najboljoj formi, desetopostavljeni Gaston Gaudio, pobjednik iz 2004., ipak je bio nekoliko razina iznad suparnika s kojima Roko inače igra i sve je riješio bez puno komplikacija, s po dva breaka u svakom setu.

Argentinac je prošao uz klasičnu upornost i nepoderivost na zemlji, o čemu dovoljno govori da je poklonio samo 18 neforsiranih u tri seta. Karanušić je nekoliko puta mijenjao ideje i plan igre, no što god pokušao nije uspio pronaći način da ozbiljnije uđe u ovaj meč. Današnji suparnik bio je jednostavno prejak, možda drugi put bude više sreće sa ždrijebom...

Ni drugi hrvatski kvalifikant nije imao više uspjeha. Saša Tuksar pao je u četiri seta, sa 6:3, 6:3, 3:6 i 6:0 u korist Rusa Mihaila Južnjog, u meču u kojem se previše mučio u svojim servis-gemovima. Južnji je čak devet puta napravio break, dok je Saša svoje najbolje pružio jedino u trećem setu, u kojem je triput oduzeo Rusov servis i prošao sa 6:3.

No, ubrzo nakon Sašinog najboljeg dijela meča sve je otišlo u krivom smjeru. Već u prvom gemu četvrtog seta ponovno je izgubio servis i nakon toga se više nije uspio vratiti; Južnji je do kraja odradio posao bez izgubljenog gema, slavivši nakon ukupno dva sata i 17 minuta igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!