Tenis

Marijev Hertogenbosch!

Ivor Krapac • subota, 24.06.2006.

Mario Ančić došao je do svog drugog uzastopnog naslova na ATP turniru na travi nizozemskog Hertogenboscha, ujedno i druge ATP titule u karijeri. Mario je obranio lani osvojenu krunu sa 6:0, 5:7 i 7:5 protiv Čeha Jana Hernycha, koji se razbudio i ozbiljno prijetio tek nakon glatko izgubljenog prvog seta...

Bila je to priča slična onoj iz pet Marijevih prethodnih izgubljenih finala na ATP Touru, no ovog puta, za razliku od tih mečeva, sa sretnim završetkom i pobjedom drugog hrvatskog reketa. Ančić je ponovno bio u statusu izrazitog favorita i još jednom se dosta teško nosio s tim teretom, uz puno muke u izjednačenom drugom i trećem setu.

Prvi je glatko otišao na Marijevu stranu. Drugi hrvatski reket i treći nositelj je podjednako dobro servirao i reternirao, a Hernych je krenuo vrlo usporeno i nizao previše promašaja da bi uspio izbjeći pad bez izgubljenog gema. Ančić je riješio taj set s tri breaka, u drugom, četvrtom i šestom gemu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na otvaranju drugog seta Hernych je držanjem za 1:1 prekinuo Marijevu seriju od sedam uzastopnih osvojenih gemova, što je označilo i početak prave borbe u ovom finalu. Čeh je kod 2:2 s nekoliko dobrih reterna i prolaza Ančića na mreži došao i do svog prvog današnjeg breaka, kojeg će, međutim, držati tek nekoliko gemova, do Marijevog breaka osmom gemu i potpunog povratka u ritam servisa.

Ipak, ono što je tada propustio, Hernych je vratio svojim drugim breakom u setu, kod 5:5, kad mu je Ančić pomogao dvostrukom pogreškom na break-loptu i potom prilično i potpuno opravdano izgubio živce, obzirom da je u toj fazi meča bio daleko od svoje najbolje igre. Servis nije donosio dovoljan broj besplatnih poena, voleji su redovito bili prekratki, a retern nije funkcionirao kao na početku...

U trećem setu Mario se podjednako mučio s igrom, uz spašavanje 30:40 kod 1:1, dvije nevezane break-lopte kod 2:2, pa još jedne kod 4:4, u gemu u kojem je imao 40:0. Srećom, svaki put kad je bilo najpotrebnije servis je bio pravi i prvenstveno njime Ančić se izvukao iz opasnih situacija u tom razdoblju susreta.

Nakon svih problema, Mario je ipak dočekao svoju priliku na Hernychovom servisu za ostanak u susretu, pri zaostatku od 6:5 u odlučujućem setu. Odigrao je nekoliko kvalitetnih reterna koji su podsjetili na sjajan prvi set i to se pokazalo presudnim za osiguranje pobjede, uz break za konačnih 7:5.

Ančić je, tako, dodatno ispunjen samopouzdanjem krenuo put Londona i nastupa na travi Wimbledona. Nakon prošlogodišnjeg naslova u Hertogenboschu, u Wimbledonu je došao do četvrtog kola i tamo izgubio od Feliciana Lopeza, a ovog puta nadat će se najmanje jednom koraku više, dolasku do četvrtfinala ili dalje...

ATP Hertogenbosch, 24.6.2006., finale: Ančić (Hrvatska, 3) - Hernych (Češka) 6:0, 5:7, 7:5.

WTA, finale: Krajicek (Nizozemska) - Safina (Rusija, 2) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!