SP 2006.

Brazil - Francuska: Zizouove majstorije

Ivor Krapac • subota, 01.07.2006.

Francuzi nastavljaju svoj put na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a Brazilci se opraštaju od naslova zarađenog prije četiri godine u Japanu i Južnoj Koreji. Bio je to epilog utakmice koja se najbolje može opisati s dvije riječi - Zinedine Zidane.

Legendarna francuska "desetka" je tijekom cijelog susreta mučila brazilske veznjake i obrambenjake driblinzima, prodorima i lijepim dodavanjima za suigrače, isporučivši i ono ključno u 57. minuti. Tada je iz slobodnog udarca s lijeve strane poslao centaršut prema kaznenom prostoru do Thierryja Henryja, koji je iz blizine zakucao loptu nogom u mrežu i time osigurao veliku pobjedu svoje reprezentacije.

Zidane je gotovo svakim svojim potezom pokazivao da je večeras iznimno raspoložen i da mu se još ne zaključuje velika karijera, čiji je kraj najavio nakon ovog SP-a. U brazilskom sastavu nije bilo podjednako razigranog čovjeka i to je bio glavni problem momčadi Carlosa Alberta Parreire. Ronaldinho je bio potpuno nevidljiv, a ništa bolje nije išlo ni Kaki ni Juninhu Pernambucanu, tercetu iz veznog reda koji je trebao loptama hraniti Ronalda, a u drugom poluvremenu i naknadno ubačenog Adriana.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

O brazilskoj nemoći dovoljno govori da su imali samo jedan udarac u okvir gola, tek u 90. minuti, kad je Fabien Barthez odbio Ronaldov pokušaj, a William Gallas izbacio loptu izvan terena i time spriječio nastavak akcije branitelja naslova. Pred vratima Dide bilo je nešto više opasnosti, uglavnom u Zidaneovoj režiji.

Prvo poluvrijeme nije nam donijelo puno dobre igre. Brazilci su u prvih desetak minuta bili aktivniji i ispalo je da je to bilo njihovo najbolje razdoblje u večerašnjoj utakmici, uz Juninhov pokušaj iz slobodnjaka, kojeg je odbio francuski živi zid, te Ronaldov neprecizni udarac glavom nakon Ronaldinhovog nabacivanja.

Francuzi će iz prvog dijela prvenstveno pamtiti dvojbeni kontakt Lucija i Patricka Vieire u brazilskom kaznenom prostoru u 22. minuti, nakon kojeg im je nesigurni španjolski sudac Medina Cantalejo propustio dodijeliti jedanaesterac, a vrijedne isticanja su i dvije prijetnje u završnici poluvremena.

Nakon Zidaneovog lijepog prodora kraj nekoliko Brazilaca i dodavanja za Vieiru, francusku "četvorku" je na otvorenom putu prema vratima zaustavio Juan, koji je pritom zaradio (samo) žuti karton. Henryjev pokušaj iz slobodnog udarca donio je dvojbenu Ronaldovu ruku u živom zidu i još jedan slobodnjak za Francuze, ovog puta na rubu 16-erca, kojeg je Zidane poslao u novi blok u brazilskom zidu.

U drugom dijelu nismo dugo čekali na već opisanu koprodukciju Zidanea i Henryja, koja je u 57. minuti odlučila utakmicu. Nakon toga, bilo je jasno da indisponirani Brazilci više nemaju što čekati. Izbornik Parreira pokušao je pokrenuti juriš ubacivanjem Adriana i Robinha, no ništa od toga nije donijelo ploda; dapače, Francuzi su nekoliko puta propustili u kontri kazniti pojačani rizik suparnika.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Frank Ribery je u 61. minuti skoro zakuhao povećanje francuskog vodstva na 2:0, uz lijepi prodor po lijevoj strani i upotrebljivo dodavanje koji su donijeli samo udarac iz kuta, nakon što je Juan skrenuo loptu i zamalo zatresao vlastitu mrežu. Ribery je bio opasan i u kontri u 69. minuti, kad mu je, nakon Henryjevog dodavanja, Dida na rubu 16-erca ušao u udarac i spriječio riješenje utakmice.

Francuzi su još jednom priprijetili iz kontre u 90. minuti, uz Didinu sigurnu obranu preslabog udarca Louisa Sahe, dok su Brazilci, s iznimkom već spomenutog Ronaldovog pokušaja, ciljali uglavnom iznad i pokraj vrata. Francuski reprezentativci bili su prečvrsti i dobro raspoređeni u obrani, tako da su Parreirinim izabranicima preostali tek neprecizni udarci iz daljine i nekoliko neiskorištenih gužvi nakon ubacivanja iz kuta. Sve u svemu, premalo za momčad takvog ugleda i kvalitete.

Brazil se razočaran vraća kući, a Francuzi se mogu okrenuti polufinalnom ogledu s Portugalcima, koji će se odigrati 5. srpnja u Münchenu. Bude li Zidane podjednako raspoložen kao večeras, još jedan korak nije nemoguć...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!