Tenis

Četiri najbolje u polufinalu

Ivor Krapac • srijeda, 05.07.2006.

Ženski četvrtfinalni dan u Wimbledonu prošao je u znaku pobjeda prve četiri nositeljice. U polufinale su se probile Amelie Mauresmo, Kim Clijsters, Justine Henin-Hardenne i Marija Šarapova...

Šarapova je rezervirala svoje mjesto među posljednje četiri sa 6:1 i 6:4 u ruskom ogledu s Jelenom Dementijevom. Mogla je proći i nešto lakše, obzirom da je vodila sa 6:1 i 4:0, no na kraju je ipak pronašla put do pobjede nakon što se Dementijeva približila do 4:3.

Osim tenisa, pažnju gledatelja zaokupio je i streaker koji je pri vodstvu Šarapove od 6:1 i 3:0 izmaknuo pozornosti osiguranja i utrčao na teren. Goli čovjek kasnije je identificiran kao nizozemski radijski DJ, a od dvije Ruskinje više je zaintrigirao Dementijevu, dok se Šarapova trudila ponašati kao da se ništa ne događa. "Bilo je bizarno, posebno zato što je osiguranju trebalo desetak sekundi da reagira", rekla je kasnije: "Nisam ga baš pažljivo pogledala, a hvala Bogu, nisam ni htjela vidjeti sve detalje." Na koje je detalje mislila otvoreno je nagađanju, no nije teško pogoditi...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Osim na terenu i s upadicom iz okolice, bilo je zanimljivo i nakon meča, kad je Dementijeva optužila suparnicu zbog onog za što svi znaju već dugo - preglasnih uzvika nakon udaraca: "Tako igra već zbilja dugo, ali mislim da bi je glavni sudac trebao malo stišati. No, to je očito njezin stil... Nisam htjela prigovarati tijekom meča da ne ispadne da se bunim dok sam u gubitničkoj poziciji, ali ću idući put kad ću stajati bolje sigurno nešto reći."

Šarapova i njeni urlici će idući test proći u polufinalnom dvoboju s Amelie Mauresmo, koja je slavila u jedinom četvrtfinalnom meču koji je otišao do trećeg seta, sa 6:1, 3:6 i 6:3 protiv Anastasije Miskine. Nakon glatkog prvog, Mauresmo je u drugom setu pomogla Ruskinji s čak 17 neforsiranih pogrešaka, da bi se u trećem vratila na pravi put i prelomila meč s tri uzastopna gema nakon 2:2.

Prvopostavljena Francuskinja je, tako, izborila svoje četvrto polufinale u posljednja četiri wimbledonska nastupa, no još uvijek joj nedostaje korak više. Je li došao red i za prvo finale, saznat ćemo u četvrtak.

Drugo polufinale donijet će nam belgijski sudar Justine Henin-Hardenne i Kim Clijsters, koje su nedavno bile na suprotnim stranama u istoj fazi Roland Garrosa. Henin-Hardenne je tada slavila s glatkih 6:3 i 6:2, a sveukupni omjer je 11-10 u njenu korist.

Henin je prošla četvrtfinale sa 6:4 i 6:4 protiv najvećeg iznenađenja ženskog turnira, francuske kvalifikantice Severine Bremond. Francuskinja se držala jako dobro u oba seta. U prvom je nadoknadila rani break zaostatka i vodstvo Henin-Hardenne od 2:0, pa pala uz Belgijkin odlučujući break kod 4:4. U drugom setu Henin je sve riješila ranim breakom, zadržavši tu prednost do kraja meča.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Clijsters je do belgijskog polufinala stigla sa 6:4 i 7:5 protiv 27. nositeljice Na Li, prve kineske četvrtfinalistice u singlu nekog Grand Slam turnira. Kineskinja je svoju priliku za sretniji rasplet propustila u drugom setu, u kojem je vodila s 5:3 i imala set-loptu na servisu za set, no nije izdržala na razini igre koja ju je dovela u tu poziciju. Clijsters je iskoristila pad suparnice i s četiri uzastopna gema zaključila meč u svoju korist.

"Ona je jedna od igračica koje preferiraju agresivni tenis i znala sam da ću i ja morati biti podjednako agresivna. Sretna sam što sam izvukla drugi set nakon breaka zaostatka", rekla je Clijsters nakon pobjede nad Li. Slijedi još jedan ogled s Henin-Hardenne, od koje je, osim u Roland Garrosu, nedavno izgubila i u polufinalu na travi Eastbournea. Ta dva poraza govore protiv Clijsters, no svaki novi meč je priča za sebe...

Tenisačice, četvrtfinale: Mauresmo (Francuska, 1) - Miskina (Rusija, 9) 6:1, 3:6, 6:3, Šarapova (Rusija, 4) - Dementijeva (Rusija, 7) 6:1, 6:4, Henin-Hardenne (Belgija, 3) - Bremond (Francuska, Q) 6:4, 6:4, K. Clijsters (Belgija, 2) - N. Li (Kina, 27) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!