Tenis

Mario Ančić - majstor preokreta!

Ivor Krapac • ponedjeljak, 03.07.2006.

Mario Ančić izborio je svoje drugo četvrtfinale karijere u Wimbledonu! Mario je u osmini finala slavio u pet teških setova protiv raspoloženog Novaka Đokovića, uz preokret nakon što je gubio s 2-1. Završilo je sa 6:4, 4:6, 4:6, 7:5 i 6:3, a pobjeda je značila i dolazak do velikog četvrtfinalnog dvoboja s Rogerom Federerom, trostrukim braniteljem naslova i prvim igračem svijeta...

Mario je nakon više od tri sata teške borbe došao do slavlja nad razigranim Đokovićem, iako je srpski tenisač u drugom, trećem, pa i dobrom dijelu četvrtog seta djelovao kao izgledniji pobjednik, odličan na servisu i podjednako učinkovit u nekoliko ključnih gemova na reternu.

Glavni adut drugog hrvatskog reketa su još jednom bili borbenost i jaka glava. Ove godine se već niz puta spašavao iz teških situacija, pa i težih od ove današnje, a kad god najviše treba redovito je pravi i bolji od suparnika. Uostalom, dovoljno govori podatak da mu je ovo bila 18. uzastopna pobjeda u mečevima koji su ušli u odlučujući set, treći na najvećem broju turnira, a peti na Grand Slamu i u Davis Cupu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Mislim da mi je servis danas bio jako dobar", rekao je Mario na pressici nakon pobjede koju je začinio s čak 31 asom: "Na reternu sam se nešto više mučio, no on je imao visok postotak servisa... Pored toga, teren broj dva je nešto tvrđi od ostalih, loptica odskače dosta visoko i trebalo mi je vremena za prilagodbu."

"Meč je mogao otići na bilo koju stranu. Kao što sam već i govorio, Novak je odličan igrač na dolasku i mislim da ima lijepu budućnost", nastavio je drugi hrvatski reket, odajući priznanje suparniku: "Ima praktički sve; dosta je popravio servis, prvi i drugi, uz odlično miksanje, dok je na reternu posebno dobar na bekhend-strani, tu rijetko promašuje. U izmjeni može zabiti winner s obje strane, poteže dosta rano nakon odskoka i gađa blizu linija..."

U prva tri seta presudio je po jedan break. U prvoj dionici Mario je prošao oduzevši Đokovićev servis kod 5:4, u drugom je srpski igrač uzvratio breakom kod 3:3, a u trećem je ključan bio Đokovićev break kod 2:2.

U dva seta koja je izgubio, Ančić je jedinu pravu šansu za povratak propustio pri zaostatku od 5:4 u drugom, kad je imao 15:40 i na prvoj break-lopti minimalno promašio otvorenu forhend-paralelu. Da nije završilo sretno, možda bi ga taj promašaj proganjao, ovako je ipak potisnut u zaborav...

U četvrtom setu Đoković se dosta dugo držao na razini iz vrlo dobrog drugog i trećeg, a Mario je najveću prijetnju na servisu preživio kod 4:4, kada je okrenuo 0:30 i 30:40. Nakon tog Ančićevog spašavanja, odluka u setu pala je kod 6:5, kada je Mario, zahvaljujući i Đokovićevoj dvostrukoj i promašenom forhendu, stigao do breaka i time izborio peti set.

Bilo je to područje u kojem se, kako pokazuje i statistika, drugi hrvatski reket odlično snalazi, što je potvrdio presudnim breakom za 3:1. Đoković se u tom razdoblju sve češće žalio na probleme s vidom i zatražio medicinski time-out, no u nastavku meča više ništa nije moglo usporiti ili zaustaviti Marijev put prema četvrtfinalu.

Nakon teške pobjede nad mladim Beograđaninom, Mariju u srijedu slijedi izazov kojeg se očekivalo i najavljivalo odmah nakon što je obavljen ždrijeb. U četvrtfinalu čeka zahuktali Roger Federer, koji ove godine u Wimbledonu ruši sve pred sobom bez izgubljenog seta, uključujući i današnjih 6:3, 6:3, 6:4 protiv Tomaša Berdycha.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Ančić i dalje nosi titulu igrača koji je posljednji pobijedio Federera na travi, prije četiri godine u wimbledonskom prvom kolu, no svaki novi susret je priča za sebe; a tako i onaj koji nas čeka za dva dana.

"Prošle su četiri godine, tako da se puno stvari promijenilo; u međuvremenu je proslavio tri naslova", rekao je Mario o pobjedi iz 2002.: "Više ću se u mislima okrenuti našem nedavnom ogledu u Roland Garrosu i tražiti nešto pozitivno iz tog meča nego iz nečeg što je bilo prije četiri godine."

"U Parizu sam u prva dva seta imao puno prilika, u tom sam razdoblju igrao odlično", dodao je Ančić o nedavnom pariškom dvoboju: "Najlakše je reći da moram biti agresivan i napadati, puno je teže to izvesti na terenu... No, moram zadržati svoj plan igre, servis i volej, a tijekom meča vidjet ću koliko trebam miksati igru. Najbitnije je da igram onako kako sam i došao do četvrtfinala, nema razloga za promjene."

Bit će to peti Ančićev susret s Federerom, a u ukupnom omjeru sjajni Švicarac vodi s 3-1. Mario će u srijedu tražiti svoju drugu pobjedu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!