SP 2006.

Portugal - Francuska: Ponovno Henry i Zidane

Ivor Krapac • srijeda, 05.07.2006.

Vezane vijesti

Francuski reprezentativci došli su korak do svog drugog naslova svjetskog prvaka. Francuzi su u polufinalnom dvoboju SP-a u Njemačkoj u Münchenu proslavili 1:0 protiv Portugalaca, čime su nastavili tradiciju u međusobnim susretima u ovoj fazi velikih natjecanja. Osim večeras, Portugal je ostao praznih ruku u ogledu s Francuzima i u dva polufinala europskih prvenstava, 1984. i 2000. godine.

Za francuski prolaz u finale ponovno su ključni bili Zinedine Zidane i Thierry Henry, koji su presudili i četvrtfinalni susret s Brazilcima. Henry je u 32. minuti u kontaktu s Ricardom Carvalhom izborio jedanaesterac, a Zidane ga je minutu kasnije realizirao preciznim udarcem u kut Ricardovog gola, iako je portugalski vratar pogodio stranu i bio blizu lopte.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon ključnog trenutka utakmice bilo je jasno da Portugalce očekuje naporan posao, jer je francuski bedem iznimno teško probiti. Momčadi Luiza Felipea Scolarija to nikako nije uspijevalo, bez obzira što su Francuzi odigrali nijansu slabije i radili nešto više pogrešaka u usporedbi s četvrtfinalnom pobjedom nad Brazilcima.

Najizglednije portugalske prilike u prvom dijelu dogodile su se već u prvih deset minuta. Deco je u četvrtoj s 20-ak metara uputio prvi opasniji udarac, kojeg je Barthez samo odbio, a Sagnol otklonio nastavak prijetnje blokiravši tijelom dolazećeg Pauletu. Pet minuta kasnije priprijetio je i Maniche, snažnim udarcem s ruba 16-erca koji je otišao malo iznad gola.

U ostatku poluvremena Portugalci nisu pokazali previše, a isticali su se jedino s nekoliko neuspješnih pokušaja da iznude prekršaj u opasnoj zoni izvan 16-erca ili u kaznenom prostoru, u čemu je prednjačio Cristiano Ronaldo. Trud je bio uzaludan, urugvajski sudac Larrionda je u svim dvojbenim situacijama opravdano pustio nastavak igre...

Francuzi su, pak, osim pogotka imali još jedino Henryjevu priliku u 28. minuti, kad je njihov najistureniji igrač solo-akcijom prevario Miguela, pa pucao u bliži kut Ricardovog gola, preslabo da portugalski vratar ne bi mogao obraniti taj udarac.

U drugom poluvremenu Francuzi su vrlo rano imali dvije izgledne prilike za povećanje vodstva. Henry je u 48. minuti na lijevoj strani kaznenog prostora prošao Meiru, pa uputio novi opasan udarac, koji je Ricardu pobjegao ispod ruke i, na njegovu sreću, otišao samo u korner. Ricardo je bio puno spretniji minutu kasnije, lijepom obranom snažnog Riberyjevog šuta s ruba 16-erca.

Portugalci su u ranoj fazi drugog dijela bljesnuli samo jednom, Pauletinim pokušajem iz okreta u 53. minuti, koji je otišao u vanjski dio mreže francuskih vrata. Prave prijetnje stigle su tek u posljednjih 15 minuta, kad je Scolari osvježio svoje napadačke redove ubacivanjem Simaa i Heldera Postige.

Fabien Barthez imao je puno sreće u 78. minuti. Nakon dalekometnog Ronaldovog izravnog pokušaja iz slobodnjaka, francuski vratar je nespretno odbio loptu metar-dva ispred sebe, točno na glavu Luisa Figa, koji je iz blizine pucao preko gola. Portugalski kapetan nije imao puno vremena za bolju reakciju, no ipak je mogao reagirati spretnije, bila je to prilika kakva se rijetko pruža...

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U posljednjim trenucima Portugalci su dodatno pojačali pritisak protiv potpuno povučenih Francuza, a u tom naletu dogodile su se dvije povoljne prilike u sudačkoj nadoknadi. Meira se prvo na 14-15 metara našao sasvim sam i pucao daleko iznad gola nakon povratne lopte glavom Heldera Postige, a Nuno Valente je malo kasnije uputio upotrebljiv centaršut s lijeve strane, koji je otišao usporedno s francuskom gol-linijom i predaleko od svih Valenteovih suigrača. Posljednja nada bilo je nabacivanje Luisa Figa, koje je Barthez pokupio bez puno problema.

Završni dojam kazuje da Portugalci jednostavno nisu imali pravi odgovor za čvrstu francusku obranu, koja je mirno otklonila većinu opasnosti nakon jedinog pogotka na utakmici. Uz takvu obrambenu učinkovitost u srednjem i zadnjem redu, jedan bljesak Henryja i Zidaneova realizacija bili su sasvim dovoljni za novi korak i dolazak korak do reprize 1998., kad su francuski reprezentativci slavili naslov pred svojim navijačima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!