Zimski sportovi

Deneriaz senzacija olimpijskog spusta

Branimir Korać • nedjelja, 12.02.2006.

Francuz Antoine Deneriaz senzacionalni je pobjednik olimpijskog spusta. Iako su svi očekivalu da će zlato otići Austrijancima ili Rahlvesu, Deneriaz ih je apsolutno potukao pobijedivši s ogromnom prednošću nad prvim favoritom Michaelom Walchhoferom...

Iako je ostvario najbrže vrijeme na posljednjem treningu, na Antoinea Deneriaza nitko nije obraćao pozornost. Malo tko je vjerovao da 29-ogodišnji Francuz može do medalje, a kamoli do zlata. Ove sezone u Svjetskom kupu u spustu najbolji rezultat mu je sedmo mjesto u Val Gardeni, a u deset je ušao još jedino u Kitzbühelu gdje je bio deveti. Njegovi plasmani bili su uglavnom slabi. U Lake Louiseu bio je 12., u Val d'Isereu 16., Bormiju 20., Beaver Creeku 21., Garmischu 30. te Wengenu 35. S takvim rezultatima nitko ga nije vidio na vrhu.

No, Deneriaz je briljantno odvezao ovaj spust i slavio s ogromnih 72 stotinke prednosti nad drugoplasiranim Michaelom Walchhoferom. Serviseri francuske reprezentacije očito su napravili sjajan posao, a Deneriaz ga je sigurnom vožnjom dovršio. U svom drugom nastupu na Olimpijskim igrama došao je do zlata. Prvi puta je nastupio u Salt Lake Cityju i završio kao 12.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Srebro je uzeo Michael Walchhofer i on je vrlo zadovoljan svojim dosegom. Walchhoferu je ovo prvi nastup na Olimpijskim igrama u spustu. Ranije je imao dosta problema s ozljedama i formom tako da nije uspio ući u spustašku reprezentaciju za ZOI u Naganu i Salt Lake Cityju. U Torino je otišao kao veliki favorit za zlato, ali nije nezadovoljan niti srebrom. Odvezao je solidnu utrku i na kraju došao do drugog mjesta.

Broncu je uzeo nepredvidljivi Švicarac Bruno Kernen koji je uvijek prijetnja favoritima, ali zbog velikog broja tehničkih pogrešaka nerijetko završava utrku pri dnu poretka. U Sestriereu je odvezao odlično u donjem dijelu staze gdje je sačuvao prednost nad do tada drugoplasiranim Kjetilom Andreom Aamodtom i na kraju završio kao drugi. Kasnije ga je prestigao pobjednik Deneriaz, ali to je više rastužilo Aamodta nego Kernena.

Aamodt je od medalje dijelio nastup tek Antoinea Deneriaza, ali njegovo konačno vrijeme nije izdržalo nastup Francuza. Šest stotin ki na kraju je nedostajalo Aamodtu da dođe do nove olimpijske medalje. Prilikom ulaska u ciljnu ravninu, Aamodt je bio vidno nezadovoljan svojom vožnjom obzirom da je nanizao nekoliko očitih pogrešaka koje su mu odnijele dosta vremena.

Fritz Strobl, Hermann Maier i Daron Rahlves razočarali su. Strobl je, unatoč problemima s ozljedom ruke, slovio za jednog od favorita, ali na kraju se morao zadovoljiti osmim mjestom. Rahlves je bio tek deseti, a Hermann Maier nešto bolji šesti.

Spust rezultati

1 A. Deneriaz (FRA) 1:48.80
2 M. Walchhofer (AUT) 0.72
3 B. Kernen (SUI) 1.02
4 K.A. Aamodt (NOR) 1.08
5 B. Miller (USA) 1.13
6 H. Maier (AUT) 1.20
7 M. Buechel (LIE) 1.24
8 F. Strobl (AUT) 1.32
9 P. Staudacher (ITA) 1.49
10 D. Rahlves (USA) 1.53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!