Nogomet

Dinamo - Varteks: Dinamo osramoćen u Maksimiru

Davor Sajko • nedjelja, 19.11.2000.



Veldin Karić najkvalitetniji "Varaždinec" (Snimio: Dražen Patarčić)

Prohladno i kišovito vrijeme te izravni TV prijenos razlog su što se na maksimirskom stadionu okupilo tek 200-ak gledatelja. Osim domaćih igrača i gosti iz Varaždina imali su podršku s tribina. Pedesetak White Stonesa smjestilo se na zapadnoj tribini i na trenutke narušavalo pravu kazališnu atmosferu.

Iako je bilo najavljivano kako će Dinamo ponoviti početak s tri napadača, trener modrih se ipak odlučio za početak s dva napadača. Počeo je Dinamo s prilikama već u petoj minuti kada je Bosnar iz daljine pokušao iznenaditi Šimunića, međutim rezultat je ostao nepromijnjen. Tempo su diktirali modri, dok je Varteks svoje prilike tražio iz protunapda nakon pogrešaka Dinama. U 14. minuti je Pavlović udarcem glavom prislio Šimunića na odličnu intervenciju i korner za modre. Odmah nakon izvedenog kornera Bišćan je tukao glavom, ali Šimunić još jednom odlično reagira. U tim trenucima Dinamo je u potpunosti dominirao terenom, a Varteks je zahvaljujući odličnim intervencijama Šimunića bio bez pogotka. Kao i protiv Parme i na ovoj je utakmici Mikić bio izuzetno opasan po desnoj strani.


Sklepić probijao obranu Dinama , kao od šale (Snimio: Dražen Patarčić)

Tako je u 18. minuti sam krenuo s desnog krila prema sredini, prevario tri Varteksova igrača, a njegov udarac završio je u Šimunićevom naručju. Oba Dinamova napadača, Šokota i Balaban, bili su nezamjetljivi u prvom dijelu prvog poluvremena. Tek je Balaban bljesnuo krajem prvog dijela kada je nakon odličnog prodora Polovanca po lijevoj strani propustio s nekoliko metara dovesti modre u vodstvo. Malo kasnije još se jednom Balaban našao u prilici za pogodak, ali lopta se od stative odbila u gol-aut. Krajem prvog dijela Varteks preko Kastela u dva navrata opasno zaprijetio Butini, ali na sreću po domaće navijače Butina je bio na mjestu. Kada se već polako očekivao kraj prvog dijela na Dinamovoj polovici Agić je izgubio duel s Karićem, ovaj je neometan prošao po desnoj strani, centrirao, a slobodan u sredini Bjelanović posprenmio je loptu iza Butine. U sudačkoj nadoknadi Balaban se našao još jednom u priliku, ali niti ovaj puta nije uspio savladati Šimunića s samo nekoliko metara. Bila je to i najveća prilika za Dinamo u prvom dijelu.

Drugo poluvrijeme započelo je s dvije izmjene. Kod modrih Cvitanović je ušao umjesto Balabana, a kod gostiju igru je morao napustiti Šimunić zbog ozljede koju je zaradio u sudaru s Balabanom u posljednjim trenucima prvog dijela.

Video: Karić maestralno vara Butinu sa 11m

Krenuli su modri silovito odmah od početka, ali samo nakon tri minute nastavka Varteks je već imao ogromnu prednost od 2:0. U protunapadu Karić je ušao u kazneni prostor Dinama, a Bosnar ga ruši. Sudac Kurtović bez dvoumljenja pokazuje na bijelu točku. Siguran je bio Karić s bijele točke i od 49. minute Varteks je imao veliku prednost od dva gola. Krenuo je Dinamo nakon drugog Varteksovog gola k smanjenju rezultata te je u 53. minuti imao priliku smanjiti na 1:2, ali je loptu s crte izbacio strijelac vodećeg pogotka za Varteks, Bjelanović. Snažno je iz slobodnog udarca tukao Pavlović, Rumak je loptu odbio, a Šokotin udarac Bjelanović je izbacio s gol-crte. Očekivao se pogodak Dinama, ali Varteksovci nisu mislili tako.


Sedloski izbija loptu Drobneu ispred prazne mreže (Snimio: Dražen Patarčić)

U 60. minuti Sklepić je okrenuo Dinamovu anemičnu obranu i odličnim plasiranim udarcem s vrha kaznenog prostora savladao nemoćnog Butinu za 0:3. Krenuo je Dinamo opet prema Varteksovim vratima, međutim osim 100-tnih neiskorištenih prilika Dinamo nije uspijevao postići pogodak. U 66. minuti Šokota se našao sam pred Rumbakom, ali umjesto u gol, Šokota gađa Varteksovog pričuvnog golmana. Četiri minute kasnije nakon slobodnog udarca s lijeve strane Bišćan s samo nekoliko metara nije uspio savladati Rumbaka. Varteks zadovoljan rezultatom i dalje je prijetio iz protunapada. Bišćan je u 72. minuti pogriješio na sredini terena, ali Halimi nije iskoristio poklonjenu priliku. Nešto kasnije Drobne je iskoristio još jednu neodlučnost modre obrane. Sam je nakon protunapada izbio pred Butinu i hladnokrvno povećao vodstvo Varteksa na 4:0. Četiri pogotka u mreži Dinama u potpunosti je demoralizirao Dinamove igrače. Bezvoljno Dinamo i nakon zastrašujućih 0:4 kreće prema Varteksovim vratima, a umjesto da modri dolaze u priliku za pogodak, prilike reda Varteks. Drobne je još jednom izbio pred Butinu, a nešto kasnije i Bjelanović izbija pred Butinu. Samo zahvaljujući odličnim reakcijam Butine te neodlučnosti Varteskovih napadača rezultat je ipak ostao "samo" 0:4.

Poraz od 0:4 nije Dinamo doživio na maksimirskom stadionu od kada je HNL-e, a ovim porazom najvjerojatnije se oprostio od utrke za naslov prvaka, kao što se i trener Marijan Vlak oprostio od Dinamove trenerske klupe.


Ivan Katalinić, trener Varteksa:

Ivan Katalinić (dp)
"Pripremili smo se da ne izgubimo, a na kraju smo zasluženo pobijedili. Težak teren išao je nama u korist jer Dinamo u takvim uvjetima nije mogao razviti svoju pas-igru. Pogodak smo postigli u pravo vrijeme, a kasnije smo nakon pogrešaka Dinamove obrane samo povisili vodstvo. Imao je Dinamo prilike za pogodak i da ga je postigao teško bismo se vratili u igru."

Kako komentirate Dinamovu lošu igru.
"Priče o odlasku igrača odrazile su se na Dinamovu igru. Dinamo je definitivno kvalitetnija i jača momčad od nas, međutim iskoristili smo trenutačnu slabost Dinama i zasluženo pobijedili."

Ovom pobjedom priključili ste se borbi za Ligu 6.
"Da, ovom pobjedom smo se približili prvih šest i imamo izgleda za plasman za Ligu 6, dok je Dinamo ovim porazom izgubio korak za vodećim Osijekom. Hajduk je pobijedio u Vinkovcima i približio se Dinamo na samo dva boda, tako da će biti izuzetno zanimljivo. Ukoliko Dinamo izgubi u slijedećem kolu od Osijeka u Gradskom vrtu, mislim da je onda prvenstvo riješeno."

Marijan Vlak, trener Dinama u ostavci...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!