Ostali sportovi

Seligman: "Ili medalja ili 60. "

Vedran Stilin • četvrtak, 20.04.2006.

Četrnaest dana uoči kvalifikacija za finale u disciplini konj s hvataljkama na Europskom prvenstvu najbolji hrvatski gimnastičar Robert Seligman optimističan je pred nastup u grčkom Volosu…

Slika 2 od 3.
Foto: Vedran Stilin

Sportaš čije vrijeme tek dolazi danas je u javnost iznio svoj plan te očekivanja na predstojećem Europskom prvenstvu u gimnastici: "Kao prvo zahvaljujem se B4 Sport Academy i Slavonskoj banci koji su puno pomogli mom treneru Solaru. Bez njih ne bi bilo ovog Centra, znači niti ovih rezultata. Ovo Europsko prvenstvo je jedno od najtežih jer je početak novog ciklusa i novih pravila u bodovanju. Što se tiče priprema, sve ide prema očekivanju, a na EP idem u borbu za medalju."

Mukotrpni treninzi i odlična ostvarenja u ovoj i prošloj godini dali su pravo nadati se Seligmanu dobrom rezultatu u Grčkoj: "Ili ćemo se vratiti s medaljom ili kao 60. " Na to je još mladi Osječanin dodao: "Nemam namjeru sada se ispričavati za moguću grešku koja se može dogoditi tijekom nastupa jer gimnastika je takav sport, ali ću naglasiti kako samo par ljudi na svijetu mogu odraditi ovu vježbu koju sam trenirao."

Slika 1 od 1.
Foto: Vedran Stilin

Posebno je ponosan što na Starom kontinentu uz njega ne postoji gimnastičar koji na konju s hvataljkama to može odraditi: "To je kao da atletičar trči 100 metara unatrag i pobjeđuje jer ovo što sam uvježbao ne može nitko izvesti u Europi. Htio bih još dodati da sam prošlim EP presretan, međutim sada sam iskusniji zbog čega smatram da su mi i šanse bolje."

Osim Roberta, novinarima se obratio i njegov trener Nenad Solar: "Robert se priprema dobro te se sprema za najtežu vježbu, jer on je jedini iz Europe koji se može nositi s Azijatima. Još sedam dana nas očekuju intenzivne pripreme nakon kojih ćemo raditi s malo manje napora kako bi svjež dočekao prvenstvo Europe."

Sam pogled na dosadašnje rezultate ulijeva nadu u sretan rasplet EP...

Robert je na Svjetskim seniorskim kupovima sa 16 i 17 godina, 2002. i 2003. godine u Parizu, u dobnom uzrastu kadeta-juniora osvojio prve svjetske seniorske bodove, povijesne za Hrvatsku. Niti jednom svjetskom gimnastičaru nije uspjelo da tako mlad (još kao junior) osvaja bodove u Svjetskom seniorskom kupu A kategorije - najjačem natjecanju poslije Svjetskog prvenstva.

Na Europskom juniorskom prvenstvu 2004. godine u Ljubljani, u kvalifikacijama, ocijenjen je s najvišom ocjenom natjecanja 9.650 za vježbu na konju s hvataljkama, među čak 700 ukupno ocjenjenih vježbi na svih 6 sprava, u kvalifikacijama i finalnim nastupima u višeboju i po spravama.

Na Svjetskom kupu A kategorije 26. veljače 2005. godine, u New Yorku osvojio je brončanu medalju - prvu poslije one iz 1957. godine koju je za Hrvatsku tada ostvario gimnastičar Ivan Čaklec na Europskom prvenstvu. Dakle gotovo nakon pola stoljeća!

U belgijskom Gentu po prvi puta pobjeđuje na Svjetskom kupu A kategorije 01. svibnja, baš na svoj rođendan.

Na prvenstvu Europe 2005. godine u Mađarskoj (Debrecen), osvaja 4. mjesto u vježbi na konju s hvataljkama sa zaostatkom manjim od jedne desetinke iza pobjednika.

Na Univerzijadi u Turskoj (Izmir) 2005. godine pobjeđuje u vježbi na konju s hvataljkama i postaje Svjetski studentski prvak. U direktnoj konkurenciji pobjeđuje bivšeg dvostrukog Svjetskog prvaka na konju s hvataljkama i preči, člana Olimpijskog japanskog tima koje je ekipno pobijedio na Olimpijadi u Ateni, Japanca Kašimu, koji je 2005. godine osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu, bio je treći.

na Svjetskom prvenstvu u Australiji (Melbourne) 2005. godine, dobio je u kvalifikacijama ocjenu 9.625 što je bila osma i deveta ocjena po vrijednosti, ista kao kod bjeloruskog predstavnika. Finale je izostalo jer je po sudačkim pravilima moguć nastup samo osam gimnastičara u finalu.

Sve finaliste Svjetskog prvenstva 2005. godine, pobijedio je u direktnoj konkurenciji na Svjetskim kupovima, Europskom prvenstvu i Univerzijadi.

U 2005. godini u 8 nastupa Svjetskog kupa, čak 5 puta se probio u finale i dva puta bio na postolju, te jednom tik do postolja (4.) u Glasgowu.

U ožujku 2006. godine na Svjetskom kupu u Lyonu zauzima 15. mjesto, na finalu Svjetskog kupa u Cottbusu 7. mjesto, te isti mjesec na prvenstvu Hrvatske postaje državni prvak.

Uz sve to treba dodati čitav niz nagrada i priznanja za posebna dostignuća i zasluge u 2005. godini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!