Nogomet

Kraj za europskog prvaka, Milan pregazio Bayern

Marin Vuković, Hrvoje Vuković • srijeda, 08.03.2006.

Benfica je pobjedom na Anfieldu zaustavila Liverpool na putu do obrane naslova europskog prvaka, dok je Arsenal zadržao prednost iz Madrida i jedini će braniti čast engleskog nogometa u četvrtfinalu. Nakon remija u Münchenu, Milan je na San Siru teško porazio Bayern, a PSV nije bio dostojan protivnik višestrukom francuskom prvaku Lyonu...

Liverpool - Benfica 0:2 (ukupno 0:3)
(Simao 36', Miccoli 89')

Liverpool je i na Anfieldu doživio poraz od Benfice, te se s dva poraza oprostio od daljnjeg natjecanja u Ligi prvaka, ujedno rekavši zbogom obrani naslova prvaka Europe. Iako je Benfica slavila u obje utakmice, dojam je da nakon 180 odigranih minuta nitko ne bi mogao prigovoriti niti plasmanu Liverpoola u četvrtfinale.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Nakon što su u prvoj utakmici neoprezno primili gol u 86. minuti, danas su bili daleko bolja momčad i praktički tijekom cijele utakmice stvarali pritisak na gostujuća vrata. Nekoliko puta došli su nadomak pogotku, dvaput gađali okvir gola, no umjesto u mrežu portugalskog vratara, lopta je u 36. minuti odsjela u mreži Josea Reine. Loptu je na oko 30 metara od gola izgubio Jamie Carragher, ona je došla do Simaoa, a ovaj predivnim udarcem pogodio lijevi gornji kut Liverpoolova gola.

Nakon vodećeg pogotka Benfice bilo je jasno da su Redsi na pragu eliminacije. Unatoč tomu, i u drugom poluvremenu stvarali su kontinuirani, ali i dalje potpuno neefikasni pritisak prema golu gostujuće momčadi. Na samom kraju utakmice Benfica je to još jednom uspjela kazniti, i to iz munjevitog kontranapada kojeg je na kraju lijepim volejem pogotkom okrunio Fabrizio Miccoli. Benfica ide u četvrtfinale, dok je Liverpool usprkos porazu prepuni Anfield ispratio pjesmom "You'll never walk alone"...

Arsenal - Real Madrid 0:0 (1:0)

Jednu stvar treba odmah na početku razjasniti. Konačni rezultat od 0:0 zasigurno ne oslikava 90 odličnih minuta koje su nam pružili igrači Arsenala i Reala iz Madrida. Jedino što je nedostajalo sjajnoj, borbenoj utakmici visokog tempa bili su pogoci. Iz potpune dominacije Arsenala na Santiago Bernabeuu prije dva tjedna, Real je izvukao neke pouke i u početnih pola sata pružio bolju, opasniju igru.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Iz tog razdoblja pamtimo dvije odlične prilike Ronalda. Prvo mu je udarac glavom obranio Jens Lehmann, a zatim ga je u šesnaestercu srušio Gilberto Silva. Dvojbenu situaciju slovački sudac Luboš Michel ipak nije okarakterizirao kao najstrožu kaznu. Na nesreću Realovih navijača, bilo je to sve vrijedno spomena što su do kraja utakmice vidjeli od Ronalda.

Thierry Henry je ponovno bio prava napast za Realovu obranu. Teško je uopće izbrojiti koliko je puta napravio nered u posljednjoj liniji gostiju, bilo da je sâm uputio udarac prema Casillasu ili asistirao nekom od suigrača. Topnici su u prvom dijelu također propustili dvije vrlo izgledne prilike, a najbolju je imao Jose Antonio Reyes kada je s desetak metara pogodio gredu.

U nastavku utakmice slična priča. Prilike su se nizale s jedne i druge strane uz ubitačan tempo. Najbliže pogotku Real je došao u 60. minuti kada je Raul u samo nekoliko sekundi pogodio vratnicu i promašio prazna vrata. Niti on sam nije mogao vjerovati da lopta nije odsjela u mreži. Kada ni takve prigode ne odsjednu u mreži, jasno je da utakmica mora završiti bez pogodaka. Nakon posljednjeg zvižduka glavog suca Highbury je mogao početi slaviti četvrtfinale, dok su Galacticosi ponovno zaustavljeni u osmini finala.

Lyon - PSV Eindhoven 4:0 (5:0)
(Tiago, 26', 45'+4, Wiltord 71', Fred 90')

Lyon je nakon minimalne pobjede u Nizozemskoj imao veliku šansu za osvetu PSV-u koji ih je prošle godine izbacio u četvrtfinalu na 11-erce. Francuzi su "raščetvorili" goste na svom terenu i na najbolji mogući način ušli u četvrtfinale Lige prvaka treću godinu zaredom. Juninho je prvi zaprijetio "bombom" s 30-ak metara, no lopta se odbila od gostujućeg braniča ravno u ruke vrataru .

Agresivni domaćini nisu ništa htjeli prepustiti slučaju i od prve minute krenuli su po pogodak; Carew, Clerc i malouda dali su sve od sebe ne bi li se upisali među strijelce, no to je ipak pošlo za nogom Tiagu koji je nakon odličnog proigravanja Juninha za Maloudu iskoristio nisku loptu na par metara od gola i zakucao ju u mrežu. Već nakon ovog gola bilo je jasno kako PSV može samo sanjati četvrtfinale, a odličnu igru domaćina umalo je još jednom kapitalizirao Juninho nakon odlične kombinacije Wiltorda i Tiaga.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U posljednjim trenucima prvog dijela sudbina Nizozemaca postala je jasna i gostujućim navijačima. Prvo je Cocu zaradio drugi žuti karton zbog oštrog starta na Clercu, da bi potom Tiago nakon odbijenog Juninhovog slobodnjaka po drugi puta pospremio loptu u mrežu.

Nastavak je ponudio samo rutinski "masakr" gostiju. Čak i s komotnom prednošću Lyon nije dopuštao gostima nikakve izgledne šanse, a 20 minuta prije kraja Tiago je nesebično pronašaoFreda u sredini čiji udarac Gomes brani, no potom natrčava Wiltord i postavlja visokih 3:0. Demoralizirani PSV potpuno se predao, a do kraja su "popili" još jednog u sudačkoj nadoknadi kada je Fred finim udarcem s ruba 16-erca zaključio predivnu noć za francuskog prvaka.

Milan - Bayern München 4:1 (5:2)
(Inzaghi 8', 47', Ševčenko 25', Kaka 59'; Ismael 35')

Iako je igra Bayerna u prvom susretu davala neku nadu Bavarcima da danas mogu iznenaditi Talijane, Milan je odigrao za klasu bolje i sasvim zasluženo s nestrpljenjem iščekuje petak i ždrijeb četvrtfinala. Već od prve minute stanovnik San Sira krenuo je silovito, po pobjedu, svjestan kako igra na nulu donosi samo brdo problema. Bavarci se nisu niti snašli, a Pippo Inzaghi našao se u zagrljaju suigrača nakon što je odlično iskoristio Serginhov ubačaj i pospremio loptu glavom iza Olivera Kahna.

Petnaestak minuta kasnije urnebesni start Talijana začinjen je novom odličnom prilikom, ovoga puta s bijele točke nakon što je Ismael srušio Inzaghija u kaznenom prostoru, no Ševčenko nije uspio zabiti i ostalo je 1:0. Ipak, samo minutu kasnije Ukrajinac se iskupio na najbolji mogući način zabivši glavom i tako doveo Milan na prag prolaska. Deset minuta prije kraja prvog dijela podređeni Bayern učinio je utakmicu zanimljivom nakon što je Schweinsteiger izveo jedan slobodan udarac, Dida samo kratko odbio loptu, a Ismael pospremio loptu u mrežu.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U samoj završnici prvog poluvremena Ballack je čak mogao donijeti Nijemcima i aktivan rezultat, no Dida se iskupio za pomalo lošu intervenciju kod prvog gola i fantastično obranio veznjakov udarac glavom. U nastavku su nade gostiju plivale na površini pune dvije minute kada je Inzaghi iskoristio zbunjenost Lizarazua i Ismaela te loptu bez problema pospremio u mrežu s jednog metra.

Bayern se pokušava vratiti svim silama; udarac oprobava Deisler, potom i Pizarro pokušava glavom, ali rezultat ostaje isti. U 54. minuti Ševčenko proigrava Seedorfa čiji udarac odlazi pokraj vratnice. Pet minuta kasnije Kaka je odlično izbjegao ofsajd zamku, izbio sam pred Kahna i zakucao loptu pod prečku za velikih 4:1.

20 minuta prije kraja Pizarro je još jednom pokušao svladati Didu, ali i ovaj put Brazilac je izašao kao pobjednik, a nekoliko trenutaka kasnije uporni Bavarci pokušavaju preko Guerrera koji promašuje cijela vrata. Milan, uljuljan visokim vodstvom, dopustio je još Luciju da oproba svoj udarac, no i on nije pogodio okvir, a pet minuta prije kraja Pizarro je vrlo dobar centaršut Sagnola prebacio preko grede i tako zaključio tužnu noć za goste koji se sada mogu komotno okrenuti osvajanju Bundeslige.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!