Ostali sportovi

"Svaka medalja je kao kuća"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 06.03.2006.

Niz sjajnih rezultata i rekorda ove godine, Blanku Vlašić prometnuo je u jednu od glavnih favoritkinja predstojećeg Svjetskog dvoranskog prvenstva. Uoči odlaska u Moskvu, Blanka i njezin stožer predočili su javnosti svoja razmišljanja i nadanja...

Blanka će, zajedno sa svojim trenerima, u Moskvu krenuti u srijedu. Kvalifikacije skoka u vis održat će se u subotu, s početkom u 13:25 sati po našem vremenu, finale je na rasporedu u nedjelju, u 19:25 sati po našem vremenu.

"Split - sportski Hollywood"

Blanka Vlašić i njezin stožer u Moskvi će imati i dodatni posao. Hrvatska delegacija promovirat će grad Split kao kandidata za domaćinstvo Svjetskog atletskog kupa 2010., što je najavljeno kao priprema nove kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva. Blanka i ostatak društva podijelit će čelnim ljudima IAAF-a promotivne materijale Splita pod nazivnikom "Split - sportski Hollywood".

"Ove godine sve počinje i završava s Moskvom", počeo je Blankin otac i trener Joško Vlašić, podsjetivši na prvi miting ove sezone, "Rusku zimu" u Moskvi u siječnju, nakon kojega je krenula Blankina serija sjajnih rezultata, koja je kulminirala s preskočenih 205 centimetara na mitingu u Banskoj Bystrici.

"Blanka je zdrava i spremna, to je najvažnije. Ne možemo pobjeći od toga da je kandidat za medalju, ali ne želimo pričati kojeg sjaja, jer je previše faktora koji mogu utjecati na to kako će se natjecanje odviti do kraja"

Prije očekivanih finalnih okršaja, Blanku očekuju subotnje kvalifikacije. "Norma za finale bit će vjerojatno 195, 196 centimetara, tu negdje. U potpunosti smo usredotočeni samo na kvalifikacije, o finalu uopće ne razmišljamo. Najprije treba dati sve od sebe u kvalifikacijama, pa ćemo vidjeti dalje", oprezan je "profesor".

Najveća Blankina konkurentica i skakačica s najboljim ovogodišnjim rezultatom (208), Šveđanka Kajsa Bergqvist, najavila je da neće nastupiti u Moskvi.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

"Zadnje informacije su da Kajsa neće nastupiti, no tko zna što je prava istina i što će se dogoditi do Moskve. Ne opterećuje nas uopće tko će sve nastupiti, važno je da Blanka da sve od sebe i da pred 25.000 gledatelja postigne najviše što može u tom trenutku. I ako Kajsa ne nastupi, puno je dobrih skakačica, a Ruskinje će biti posebno opasne zbog ogromne podrške koja će ih pratiti iz gledališta".

Ni Blanku previše ne zanima hoće li Šveđanka nastupati u Moskvi ili ne. "Došla Kajsa ili ne, za mene to ništa ne mijenja. Važno je da ja napravim što mogu i da budem zadovoljna svojim nastupom. Koje će to mjesto donijeti u konačnici, vidjet ćemo".

Hrvatska rekorderka ne bježi od uloge favorita. "Imam najbolji rezultat i naravno da se od mene očekuje puno. No, puno je cura koje mogu dobro skočiti, a puno će faktora utjecati na konačan rezultat".

Ove sezone jednom je napala i svjetski rekord (209). Je li Moskva pravo mjesto za drugi pokušaj, posebno iz razloga što bi takav rezultat donio dodatnih 50.000 dolara novčane nagrade?

"O svjetskom rekordu uopće ne razmišljam, niti o novcima koje donosi. Jednom sam dosad napala svjetski rekord, može proći i desetak pokušaja dok ga ne dosegnem. Medalja na Svjetskom prvenstvu puno je vrjednija, tomu je sve podređeno".

Rečenicu za kraj ostavio je Joško Vlašić. "Velika je stvar što jedna hrvatska atletičarka uopće odlazi na Svjetsko prvenstvo s mogućnošću da osvoji medalju. Svaka medalja velika je kao kuća".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!