Ostali sportovi

Blanka i Danijela različitih ambicija

Bernard Jurišić, Branimir Korać • petak, 10.03.2006.

Impresivno zvuči rečenica kako čak polovina hrvatskih predstavnika na Svjetskom dvoranskom prvenstvu reflektira na medalju i to onu najsjajniju. U Moskvu su, naime, otputovale samo dvije naše atletičarke, Blanka Vlašić i Danijela Grgić...

Uz Blanku Vlašić hrvatsku atletiku u Moskvi predstavljat će još uvijek juniorka Danijela Grgić. Danijela je rođena 28. rujna u Banja Luci (BiH) i jedna je od onih koje dolaze i koje bi mogle ostaviti traga ne samo u hrvatskoj već i u svjetskoj atletici.

400-metrašica iz zagrebačke Mladosti aktualna je juniorska prvakinja Europe i viceprvakinja svijeta u konkurenciji mlađih juniorki. U Moskvu odlazi s ambicijom istrčati svoj najbolji rezultat u karijeri u dvorani što znači da bi morala ići ispod 53.38 što je njezin i hrvatski dvoranski rekord. S rezultatom oko 53 sekunde polufinale bi bilo dohvatno, a sve iznad toga bilo bi ravno osvajanju odličja.

Najveće uspjehe u karijeri Grgić je ostvarila prošlog ljeta kada je prvo u Marrakeshu istrčala sjajnih 51.30 na Svjetskom prvenstvu mlađih juniora i za malo ostala bez zlata. Nedugo nakon toga u Kaunasu je na Europskom juniorskom prvenstvu otrčala sekundu sporije (52.42), ali unatoč tome uvjerljivo uzela zlato ispred Ruskinje Zarodine koja je bila 97 stotinki sporija.

Blistava budućnost je svakako pred njom, a nastup u Moskvi treba iskoristiti za prikupljanje iskustva i opipavanje one najjače konkurencije. U pratnji Danijele Grgić bit će i njezin trener Mladen Katalinić.

O Blanki znamo puno više. Aktualna hrvatska rekorderka u Moskvi će biti skakačica s najboljim ovogodišnjim rezultatom (205 cm). Šveđanka Kajsa Bergqvist otkazala je nastup u Moskvi, pa će naša atletičarka s pravom ponijeti titulu prve favoritkinje Svjetskog prvenstva.

Kajsa i Blanka vlasnice su pet najboljih ovogodišnjih rezultata, a jedine su ove godine preskakale dva metra. Sjajna forma 22-godišnje Splićanke "kuha" velike stvari, no tek treba vidjeti što su domaćini pripremili da bi "puhnuli u leđa" svojim skakačicama.

Po izostanku Šveđanke, Blanki će glavne konkurentice biti upravo Ruskinje, Slesarenko i Čičerova. Upravo je takav poredak bio prije dvije godine u Budimpešti, kad su Ruskinje uzele zlato i srebro, a Blanka veliku broncu, svoje prvo veliko odličje u seniorskoj konkurenciji.

Tada je Blanki za broncu bili dovoljno preskočiti 197. Zlatna Slesarenko preskočila je 204, Čičerova 200. Ovog puta Blanka jedina u tom društvu "garantira" skok preko 2 metra, što bi moralo značiti jednu od medalja. Ruskinje nisu ni blizu tih rezultata od početka ove godine, Slesarenko je preskočila 198, Čičerova 196. No, Svjetsko prvenstvo, domaća publika, poznata podloga, bit će veliki "vjetar u leđa" Ruskinjama.

Uz Blanku i Kajsu, najbolji rezultat ove godine imaju Ukrajinka Stjopina i Čehinja Lalakova (199). U borbu za medalje mogle bi se eventualno uključiti još Ruskinja Kupcova, Šveđanka Green, Španjolka Beitia, Belgijka Hellebaut, konkurencija je doista široka.

Blanka u natjecanje kreće u subotu od 13:25 sati po našem vremenu, a finale je u nedjelju poslijepodne. U finale će se plasirati samo 8 skakačica s preskočenom normom, što bi u finalu trebalo osigurati velika uzbuđenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!