Tenis

Ljubo blizu, Federer bolji

Ivor Krapac • nedjelja, 02.04.2006.

Ivan Ljubičić nije došao do naslova na Masters Series turniru u Miamiju. Prvi hrvatski "reket" je u finalu bio jako blizu Rogeru Federeru, no prvi na svijetu je u tri tie-breaka ipak našao put do nove titule. Završilo je sa 7:6(5), 7:6(4) i 7:6(6)...

Ima dana kad je jednostavno prejak. Ima i dana kad mu ne ide najbolje i kad izgleda dodirljivo. No, kakav god Roger Federer bio, ishod je u većini slučajeva isti; nižu se pobjede i naslovi, kao i večeras protiv Ivana Ljubičića, na dovršetku puta do drugog uzastopne titule na ovom turniru.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Najvažnija stvar iz ovog meča može se sažeti u nekoliko riječi; Federer je na velikim poenima odigrao bolje, i to je presudilo. Ivan je imao dosta prilika da sve završi sretnije, no Švicarac je svaki puta zatvorio vrata.

Vezane vijesti

Iz prvog seta Ljubo će prvenstveno pamtiti da je dvaput imao 0:30, na Švicarčevom servisu u prvom i trećem gemu. U trećem je Federer izvukao i dvije nevezane break-lopte.

Prvi tie-break donio je dva Ivanova promašena bekhenda na servis-poenima. Ni bekhend ni servis u toj fazi nisu išli kao što inače idu, što protiv prvog na svijetu nije moglo proći - Federer je riješio set u svoju korist mini-breakom kod 5:5.

U drugom setu dogodila su se prva dva breaka u meču. Prvo je Federer oduzeo Ivanov servis kod 3:3, a potom je Ljubo odigrao sjajno na reternu i ekspresno vratio na 4:4. Nakon te izmjene izgubljenih servis-gemova, na vidiku je bio drugi tie-break, a Ivan je prije njega prošao još jednu opasnost na servisu, spašenu break-loptu u devetom gemu.

Drugi tie-break možda je bio i ključ kasnijeg završnog ishoda. Ivan ga je otvorio ranim mini-breakom i vodstvom od 4:1, no do kraja više nije uzeo ni poen. Nakon 4:1, prvo je prelako propustio šansu da dodatno pritisne Federera i uzme još jedan mini-break, a potom je popustio i na servis-poenima kod 4:3 i 4:4. Naravno, prvom na svijetu više nije ni trebalo.

Jedina preostala slamka spasa Ivanu je bilo odvlačenje meča u peti set, što je protiv Federera iznimno teško izvesti. No, Ljubo je izborio mini-šansu ranim breakom i vodstvom od 3:1 u trećem, da bi ga u nastavku potopio najslabiji servis-gem u meču, s dvostrukom pogreškom i još tri promašaja za Švicarčev povratak na 3:3.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Pred nama je bio još jedan tie-break i završno poglavlje priče o Federerovoj izdržljivosti. Prvi na svijetu prvo je propustio mini-break prednosti i vodstvo od 5:3, a potom prebrodio Ljubičićev preokret i servis-winnerom spasio Ivanovu set-loptu kod 6:5.

Na koncu je dodao još jedan nevraćeni servis, pa dovršio stvar uz poljubac sreće. Na meč-lopti kod 7:6 je jedva bekhendom uhvatio dobar Ljubičićev drugi servis, no tada mu je pomogao dodir mreže i neobranjivi prelazak loptice na Ivanovu stranu. Kad te ide - ide te do kraja, i završetak je bio u tom stilu...

Federer je, tako, sedmi put u nizu ubilježio pobjedu nad Ljubičićem, povisivši prednost u međusobnom omjeru na 10-3. Ivan je ovog puta odigrao dobro, popravljao igru i servis kako je meč išao dalje, i to je glavna utjeha nakon novog poraza. Jedini problem je što je prvi na svijetu ponovno pokazao da uvijek može još bolje, bez obzira na suparnika.

Masters Series Miami, 2.4.2006., finale: Federer (Švicarska, 1) - Ljubičić (Hrvatska, 6) 7:6(5), 7:6(4), 7:6(6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!