Tenis

Bravo, Ivane!

Ivor Krapac • petak, 31.03.2006.

Ivan Ljubičić je na impresivan način dohvatio svoje treće Masters Series finale u karijeri, na jakom turniru u Miamiju. Prvi hrvatski "reket" je u polufinalu odličnom igrom sa 6:1 i 6:2 pomeo trećepostavljenog Argentinca Davida Nalbandiana, s kojim će se susresti i idućeg tjedna u četvrtfinalu Davis Cupa...

Prije neki dan, nakon četvrtfinalne pobjede nad Agustinom Callerijem, Ivan Ljubičić kazao je da se ove sezone osjeća kao drugi na svijetu, odmah iza Rogera Federera, a večeras nam je zorno prikazao i zašto se tako osjeća. David Nalbandian, treći na Entry listi, nije mogao puno protiv prvog hrvatskog "reketa". Možda, ili čak vjerojatno, je mogao odigrati i bolje, ali pitanje je bi li mu i to pomoglo; Ivan je danas bio jednostavno razinu-dvije iznad.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kuda bi ovaj meč mogao ići i u kojem smjeru će na koncu i krenuti postalo je jasno već nakon prva tri gema. "Ljubo" je bio bez pogreške u prva dva servis-gema, a između toga ugurao je i break u drugom gemu, za odlazak do startnih 3:0. Nalbandian je uz dosta muke, s dvije spašene break-lopte, držao servis za smanjenje na 3:1, no to mu je ostao i jedini osvojeni gem u prvom setu. Ivan ga je dovršio još jednim breakom, za neuhvatljivih 5:1.

U drugom setu Nalbandian je bio nešto bolji nego u startnoj dionici, no ni to mu nije pomoglo. Popravio je igru, ali je Ivan i dalje bio razinu iznad, usmjerivši sve u svoju korist breakom u maratonskom petom gemu.

Za presudni break i vodstvo od 3:2 "Ljubi" je trebalo je čak sedam break-lopti, a na sedmoj je Argentinac izgubio koncentraciju i strpljenje poslavši forhend u mrežu odmah nakon reterna prvog hrvatskog "reketa". I tu je zapravo priči bio kraj, jer je protiv večeras odličnog Ljubičićevog servisa bilo nemoguće napraviti break. Nalbandian u cijelom meču nije mogao ni do break-lopte.

Ivan je kao šlag na tortu ostavio sjajan reternerski gem pri vodstvu od 6:1 i 4:2, kad je "izbombardirao" Argentinca karakterističnim bekhendom i razriješio i posljednju dvojbu da će pobjeda otići na njegovu stranu. Servis za meč nije donio veće probleme.

Završilo je Ljubičićevim 12. asom, uz ukupno 25 winnera i 17 neforsiranih pogrešaka. Nalbandian je, pak, imao 27 neforsiranih i nikako nije mogao do ritma, ni prave pozicije da napadne Ivana; dio razloga bio je u njegovom slabijem danu, a dio u tome što je Ivan istrčao sve što se moglo i odigrao pametno i strpljivo, testirajući koliko će Argentinac biti koncentriran u izmjenama.

"Sve je išlo na moju stranu, jedina iznimka je njegova uspješna promjena sudačke odluke sa snimkom na jednoj break-lopti u prvom setu", komentirao je Ivan nakon uspješno i brzo obavljenog posla: "Serviram fantastično i igram jako dobro, odlično vidim lopticu..."

Podsjetio se i prethodnog međusobnog susreta, na prošlogodišnjem Masters Cupu u Šangaju, kad je Nalbandian slavio sa 6:2 i 6:2: "Uvjeti su ovog puta bili sličniji prošlogodišnjem Madridu, kad sam ja pobijedio. U Šangaju je podloga užasna, mekana i bez rotacije, uopće ne 'prima' slice ili topspin i loptica svaki puta odskače isto. Njegovoj igri je to odlično odgovaralo, to sam i rekao nakon tog poraza i kasnije je otišao i do naslova."

"Ovdje je, pak, podloga na kakvoj volim igrati, prilično brza i dobra za moj servis, s visokim odskokom loptice i dosta mogućnosti da odigram s rotacijom, topspinom ili sliceom, što često koristim", dodao je "Ljubo".

Argentincu je, nakon svega, ostalo jedino čestitati: "Servis mu je nedvojbeno među najboljima na svijetu; malo ih je koji mogu servirati podjednako dobro; Roddick, Federer, Calleri je tu negdje, pa još nekoliko igrača... Kad ovako igra, vrlo je teško parirati."

"Odigrao je bolje od mene, ništa posebno se tu ne može dodati, sve mu je išlo savršeno", nastavio je Nalbandian: "Pokušao sam odigrati svoju igru, no jednostavno nije išlo. Bilo je iznimno teško, smetao je i vjetar..."

Bila je to dobra najava za idući vikend i susret u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa u Zagrebu, u kojem će Ivan morati odigrati barem podjednako dobro kao danas.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

No, prije okretanja tom ogledu, u nedjelju čeka još jedan test u Miamiju. Pred Ljubičićem je prilika da uzme svoj prvi Masters Series naslov, a za taj doseg borit će se s Rogerom Federerom, koji je u drugom polufinalu sa 6:1 i 6:4 bio bolji od Davida Ferrera.

Bit će to Ivanov 13. susret s najboljim na svijetu. Federer vodi s 9-3, uz šest pobjeda u posljednjih šest dvoboja, uključujući i ovogodišnjih 6:2 i 6:3 u četvrtfinalu Indian Wellsa.

"Tada sam pokušavao previše i igrao preriskantno, želio sam izvesti neke udarce koje inače ne igram", prisjetio se Ivan nedavnog posljednjeg susreta s Federerom: "Sad mi je jasno da je jedini recept pokušati igrati svoju igru, pa ako bude bolji - bolji je, što bi se moglo i dogoditi... No, nastojat ću do kraja ostati sa svojim planom igre, bez puno mijenjanja strana na koje šaljem lopticu i bez puno riskantnih udaraca blizu linija; odnosno, sa svim onime što sam i dosad radio na ovom turniru."

Lijepe vijesti stigle su i iz juniorske konkurencije. Sanja Ančić osvojila je pozivni prestižni Luxilon Cup, ubilježivši 7:5, 4:6 i 6:3 u finalnom dvoboju s Amerikankom Laurom Albanese.

Prema pravilima, pobjeda u juniorskoj konkurenciji Sanji će donijeti wild-card za iduće izdanje glavnog ždrijeba WTA turnira u Miamiju, tako da će mlađa sestra Marija Ančića i dogodine imati priliku zaigrati na Floridi. Ove godine je prvi puta okusila glavni turnir s wild-cardom, uz vrlo dobar otpor u prvom kolu protiv puno iskusnije Ivete Benešove.

Masters Series Miami, 31.3.2006., polufinale: Federer (Švicarska, 1) - Ferrer (Španjolska, 11) 6:1, 6:4, Ljubičić (Hrvatska, 6) - Nalbandian (Argentina, 3) 6:1, 6:2.

Luxilon Cup, juniorke, finale: Ančić (Hrvatska, 1) - Albanese (SAD) 7:5, 4:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!