Košarka

Cibona stala u posljednjih sedam minuta

Bruno Blumenschein • srijeda, 15.03.2006.

Panathinaikos je sa 88:69 u četvrtom kolu Top 16 prekinuo niz Cibone od šest utakmica bez poraza, makar se činilo da vukovi mogu do još jednog iznenađenja u Euroligi. U posljednjih sedam minuta je zagrebačka momčad prestala igrati svoju košarku i grčki prvak je nošen s 22 koša Spanoulisa došao do vrijedne pobjede...

Scoonie Penn je pogodio šut za tri poena sedam minuta prije kraja i doveo Cibonu u vodstvo 63:62. Tada zagrebačka momčad prestaje igrati svoju košarku koja im je donijela i do deset koševa prednosti u Ateni, a iskusni domaćin to koristi da bi brzim kontra napadima slomio vukove i slavio s (pre)velikih 19 koševa prednosti.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Jako je čudno pisati o visokom porazu jedne momčadi jer je ista ta momčad nedugo prije završne sirene bila itekako u igri i bila odličan protivnik Panathinaikosu koji večeras nije imao izbora, samo pobjeda im je igrala za četvrtfinale. Visoka konačna razlika se stvorila u periodu od "samo" tri minute kada, prvenstveno Jaka Lakovič i Spanoulis rade seriju od 13:0. Nisu pomogle niti minute odmora trenera jer je Cibona jednostavno stala.

Možda najbolji podatak koji pokazuje koliko je to bila različita Cibona je taj kako Panathinaikos do šest minuta prije kraja nije imao niti jedan kontra napad, da bi do kraja utakmice iskoristili njih četiri. Vukovi nisu više imali kvalitetnu obrambenu tranziciju, a u napadu se previše tražio Penn. To je možda i jedini minus koji se može staviti Zulinoj momčadi. Kada su vidjeli da bi Penn mogao odlučiti utakmicu dali su njemu loptu i prepustili ga da igra "1-na-5".

PAO kao da je čekao takav rasplet, a dodatan plus domaćinu je bila i peta osobna , koji je dotad odlično čuvao Mikea Batisteu (double-double učinak od 18 koševa i 11 skokova), te Dejana Tomaševića. Nakon Skelinovog izlaska, domaći trener Obradović je iskorištavao lošu obranu Cibone na pick'n'rollu što su završavali centri Panathinaikosa laganim polaganjem ili stvaranjem viška na otvorenom vanjskom šutu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

To je opis jedne utakmice, koja je trajala sedam minuta, a ona duža, ali bezvrijedna je trajala 33 minute i u potpunosti otišla na Ciboninu stranu. Odlična obrana, ali prije svega raznovrsan i ubojit napad je bio nerješiva enigma za obranu PAO-a. Standardno fenomenalni su bili Penn i Bennett Davison (12 koševa, ali samo dva u drugom dijelu), a pridružili su im se Damir Rančić (11 koševa, 3/5 trica), te Davor Kus (devet poena). Sve to je dovelo do činjenice kako u prvom dijelu Panathinaikos nije imao veću prednost od četiri koša razlike.

U tom dijelu ih je držao samo odlični Fragiskos Alvertis, koji je ušavši pred kraj prve četvrtine do kraja poluvremena ubacio 13 koševa i jedini držao domaćine u igri. Nije ih išao do pojave Alvertisa niti vanjski šut (1/6 trica), a Cibona igra raznovrsno i što je najbitnije efikasno. Završilo je poluvrijeme Batisteovim polaganjem za 44:42, a treća četvrtina je donijela dijelić reprize Cibona-Benetton.

Četiri trice Cibone zaredom, što je jedini prekidao Lakovič, te nezaustavljivi Penn i Davison su donijele ogromnih devet poena prednosti za Cibonu u 27. minuti (51:60). I tada već Cibonin stroj počinje "kašljati". Sve do trice Penna za 62:63 u 33. minuti, Cibona nije postigla niti jedan poen, a Panathinaikos se sve sve više oslobađa. Ponio je domaćine u tim trenucima Batiste ubacivši u tom periodu šest poena, dok su dodali iz reketa još Alvertis i Tomašević, a spomenuta peta osobna Skelina je označila početak Ciboninih muka. I onda kreće ta druga utakmica, sedam minuta Cibone kao iz Barcelone.

Neke činjenice treba priznati Anzuloviću i igračima. Pokazali su da se nikoga ne boje i da mogu odigrati veći dio utakmice na jako visokoj razini. Vidjelo se da imaju žara u sebi, želje i kvalitete, a vidjelo se i ono najvažnije- da su ekipa na parketu. Međutim, treba zapitati i ćemu predaja kod minusa od 14 koševa, tri minute prije kraja? Pogotovo kada se zna da bi upravo koš razlika mogla odlučivati u jako neizvjesnoj završnici skupine G.

Treba se sada skupiti i nastaviti s istim principima jer Cibona napokon igra- košarku. Da nije "crnih rupa" već bi sada slavili četvrtu pobjedu i prolazak u četvrtfinale, ali gostovanje u Ateni je bila tek prva meč lopta. Slijedi gostovanje u Trevisu (slijedeća srijeda), a onda i novi triler protiv Efes Pilsena. To su utakmice u koje Cibona ulazi ravnopravno najjačim momčadima Europe i utakmice u kojima mogu tražiti kartu za četvrtfinale.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!