Ostali sportovi

Atletska elita u Moskvi

Branimir Korać • četvrtak, 09.03.2006.

U moskovskoj Olimpijskoj dvorani od petka do nedjelje boravit će svjetska atletska "krema". Svjetsko dvoransko prvenstvo glavni je događaj u atletskom kalendaru ovog dijela godine, a dio tog spektakla bit će i dvoje naših atletičara, Blanka Vlašić i Danijela Grgić...

Od petka do nedjelje Moskva će ugostiti najbolje atletičare i atletičarke svijeta na Svjetskom prvenstvu u dvorani. Sve je spremno za start, natjecatelji su u Moskvi i nestrpljivo očekuju kvalifikacije. Organizatori su se pobrinuli i za izdašan nagradni fond pa će tako zlatna medalja biti honorirana sa 40 tisuća dolara, srebro s 20 tisuća, a bronca s deset tisuća. Za svako rušenje svjetskog rekorda dodatno će se isplatiti 50 tisuća dolara. Očekuje se da će dvorana biti ispunjena sva tri dana što će reći da će natjecanja uživo pratiti čak 35 tisuća gledatelja.

60 metara:

U pravoj eksploziji na 60 metara gotovo sigurno neće biti ugrožen rekord Mauricea Greenea. Iako u Moskvu dolazi nekoliko klasnih sprintera, teško da će se itko približiti rekordu od 6.39 sekundi. Odličan rezultat bilo bi svako spuštanje ispod 6.50. Prvi favoriti su Amerikanci Leonard Scott i Terence Trammell. Branitelj naslova Jason Gardener najbliži je tome da ugrozi ovaj dvojac, a ne treba zaboraviti niti iznenađujuće brzog Nigerijca Fasubu koji je nedavno u Chemnitzu istrčao 6.55.
Kod atletičarki prve favoritkinje za zlato su sjajna Amerikanka Me'Lisa Barber koja je u konstantno odličnoj formi te Francuskinja Christine Arron, vlasnica novog francuskog rekorda s odličnih 7.06. Ove sezone najbolji rezultat ima Ruskinja Marija Bolikova, ali ona nakon lakše ozljede ima problema s povratkom u top-formu. Veteranka s Jamajke Veronica Campbell dva puta je ove sezone bila brža od Barber i to se ne smije potcijeniti.

400 metara:

Velika borba vodit će se i na 400 metara. Svjetska javnost uvjerena je da će dvojac Francique - Campbell odlučiti o zlatu. Ove godine se nisu susretali, a sve utrke u kojima su sudjelovali završile su njihovim pobjedama. Alleyne Francique dolazi iz Grenade i ima stotinku bolji rezultat od najbržeg Amerikanca Miltona Campbella.
Kod atletičarki bi sve osim ruskog zlata bilo ogromno iznenađenje. Natalija Nazarova, Olesija Krasnomovec, Olga Zajceva i Natalija Antjuh drže deset od najboljih 11 rezultata ove godine. Među njih se umješala tek Bugarka Vania Stambolova.

800 metara:

Na 800 metara dva su velika favorita. Rus Jurij Boržakovski i Kenijac Wilfred Bungei. Ove sezone su imali jedan dvoboj i to u Karslruheu gdje je slavio Boržakovski u neizvjesnoj završnici.
U izostanku svjetske rekorderke Jolande Čeplak očekuje se ruska dominacija i u ovoj disciplini. Olga Kotljarova izgleda sjajno ove sezone i najveći je konkurent za zlato. Sve osim njene pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Ostala odličja trebala bi se dijeliti između Ruskinja Čerkasove, Soboljeve i Ciganove te neuništivih Hasne Benhassi i Marije Mutole.

1500 metara:

Kako Ruskinje dominiraju na 500 i 800 metara, tako i Kenijci doiminiraju na 1500 metara. Daniel Komen jedini je ove sezone išao ispod 3:35 i to dva puta te se tako svrstao u poziciju velikog favorita za zlato. U stopu ga slijede Suleiman Kipses Simotwo i Eliud Kipchoge dok ostatak društva nije još išao niti ispod 3:38. No, ovdje će sve ovisiti o tome kakva će biti utrka. U sporoj utrci s dugim finišom otvara se prilika za iznenađenje Francuzima Yemmouniju i Maazouziju te Ukrajincu Hešku.
Jedina koja se spustila ispod četiri sekunde na ovoj dionici kod atletičarki je Ruskinja Soboljeva. Ona je prije tri tjedna na mitingu u Moskvi potukla konkurenciju i uvjerljivo stigla do pobjede s novim svjetskim rekordom, ali na SP-u joj neće biti lako. Očekuje ju teška borba sa sunarodnjakinjama Čiženko i Kanales, zatim Maryam Youssuf Jamal iz Bahraina te Rumunjkom Dumbravean.

3000 metara:

Po mnogima najveći događaj prvenstva bit će utrka na 3000 metara kod atletičara gdje će se sučeliti tri velikana srednjih i dugih pruga posljednjih godina. Kenijac Eliud Kipchoge, Etiopljanin Kenenisa Bekele te Kataranin Saif Saaeed Shaheen kreću po zlato, a najavljuju i pohod na svjetski rekord koji još od 1998. godine drži Daniel Komen sa strašnih 7:24.90.
Nova svjetska rekorderka na 3000 metara Ruskinja Lilija Šobuhova tražit će potvrdu tog rezultata na Svjetskom prvenstvu. Šobuhova je šokirala javnost s istrčanih 8:27.86, gotovo dvije sekunde brže od dotadašnjeg rekorda Berhane Adere. Osim nje na istom natjecanju brže od svjetskog rekorda išla je i Olesija Sireva. Etiopljanka Meseret Defar pokušat će doći do zlata unatoč zapanjujuće dobrim rezultatima Ruskinja prije prvenstva.

60 metara s preponama:

Terence Trammell uz borbu za zlato na 60 metara, pokušat će doći do zlata i na 60 metara s preponama. Najbrži preko visokih prepona ove sezone još nema poraza i u Moskvu dolazi kao najveći favorit. Njegov sunarodnjak Dominique Arnold pokušat će iskoristiti Trammellov umor obzirom da će najbrži ove sezone dan ranije najvjerojatnije tri puta morati na stazu. Veliki gubitak za ovo SP je ozljeda Kineza Xiang Liua koji najvjerojatnije neće nastupiti.
Lacena Golding-Clarke s Jamajke želi potvrditi dominaciju na 60 metara s preponama kod atletičarki. Račune joj može pokvariti izvrsna Šveđanka Sussana Kallur. Ipak, dosta će ovisiti o Golding-Clarke koja ukoliko ne starta katastrofalno, 99 posto osvaja zlato.

4×400 metara:

U obje konkurencije favoriti su daleko ispred ostalih Rusija i SAD. Kod atletičara Amerikanci su ove godine postavili novi svjetski rekord i samo ih velika pogreška odvaja od zlata, a isto vrijedi i za Ruskinje.

Skok u vis:

Prema ovosezonskoj formi kod atletičara četiri su kandidata za najsjajnije odličje. Rus Jaroslav Ribakov s 2.37 ima rezultat sezone, a uz njega vrlo visoko išli su i Ukrajinac Andrij Sokolovskij (2.36), još jedan Rus Andrej Terešin (2.36) te novak u društvu najboljih, mladi Šveđanin Karl Linus Thörnblad (2.34). Velikih problema s formom ima Stefan Holm koji ove sezone nema skok iznad 2.30, a ne briljiraju niti Krimarenko i Baba.

Kod atletičarki svjetla reflektora bit će uperena u Blanku Vlašić, ali o Blanki nešto kasnije.

Skok s motkom:

Od odlaska velikog Sergeja Bubke skok s motkom najneizvjesnija je disciplina u kojoj se najčešće događaju iznenađenja. Prema rezultatima od ove sezone petorica skakača su favoriti za medalju. Jedini koji su išli iznad 5:80 su Amerikanac Jeff Hartwig, skakač koji je u karijeri preletio i šest metara, Nijemac Tim Lobinger, Izraelac Aleksandar Averbuh, Australac Paul Burgess te Šveđanin Alhajji Jeng. No, motka je posve nepredvidljiva i ne treba iznenaditi ako netko senzacionalno popravi rezultat za 15-20 centimetara i uzme zlato.
Najsigurnija oklada za zlato, a ako baš hoćete i novi svjetski rekord, je Jelena Isinbajeva. 4.91 je važeći najbolji rezultat svih vremena što bi Jelena mogla s lakoćom preskočiti. Opasno joj se približila Anna Rogowska koja je u Lievinu išla 4.80, ali ne bi trebala biti prevelika prijetnja za "leteću Ruskinju".

Skok u dalj

Ganac Ignisious Gaisah prvi puta u životu preskočio je osam metara na mitingu u Stockholmu i odletio na 8.36, jedini skakač koji je ove sezone išao preko 8.30. U još tri navrata je preskočio 8.30 i pokazao kako je veliki favorit za zlato u Moskvi. Svakako treba zapamtiti i Francuza Salima Sdirija, Amerikanca Johna Moffitta, pa i Danca Mortena Jensena. Čak 18 skakača ove godine je išlo preko osam metara, ali među njima nema velikana Jamesa Beckforda koji je daleko od prave forme.
Kod atletičarki Ruskinje Tatjana Kotova i Oksana Udmurtova daleko odskaču s ovosezonskim rezultatima. Njihove planove mogla bi pokvariti odlična Amerikanka Tianna Madison koja ima ove sezone vrlo dobrih 6.75.

Troskok

Rumunj Marian Oprea teško će ostati bez zlata u Moskvi. Čovjek drži pet najboljih rezultata sezone, a njegov najbolji skok duži je za gotovo pola metra od najboljeg skoka slijedećeg na listi Rusa Guščinskog.
Puno neizvjesnije bit će kod atletičarki gdje će se voditi troboj za zlato između Ruskinja Lebedjeve i Pjatih te Jamajčanke Trecie Smith.

Kugla:

Reese Hoffa dolazi u Moskvu kao prvi favorit kod bacača kugle, ali ne i jedini favorit. Ove sezone sjajno su bacali i Nijemac Ralf Bartels i Danac Joachim Olsen koji su se posve približili granici od 21.50 metra. Još jedan Amerikanac je u sve boljoj formi i to branitelj naslova Christian Cantwell
Bjeloruskinje Ostapčuk i Koroneko daleko odskaču kod atletičarki i vodit će međusobnu borbu za zlato. Teško da se tko može uključiti u taj obračun.

Sedmoboj i petoboj:

Bryan Clay i Roman Sebrle sedmobojci su u koje će biti uperene sve oči. Nakon velikog dvoboju u Helsinkiju i pobjede Sebrlea, a Clay u Moskvi traži revanš. Iz drugog plana vrebat će Rusi Pogorelov i Drozdov te Amerikanac Hardee.
Dvije najbolje kombinatorke svijeta u ovom trenutku, neće nastupiti. Carolina Klüft ranije je otkazala nastup zbog ozljede dok je Litavka Skujyte zbog bolesti u posljednji trenutak odustala od Moskve. U tom slučaju u prvi plan izbijaju Ruskinja Levenkova i Nizozemka Ruckstuhl, ali ovdje su iznenađenja vrlo vjerojatna.

U petak vam predstavljamo hrvatske predstavnice u Moskvi Blanku Vlašić i Danijelu Grgić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!