Nogomet

Pet klubova u borbi za dva mjesta

Tihomir Turak • petak, 10.03.2006.

Evo nas i kod zadnjeg kola prvog dijela prvenstva. S obzirom da je zadnje kolo, sve utakmice igraju se u isto vrijeme, u subotu u 15 sati. I dok su neki klubovi već osigurali plasman u Ligu za prvaka (Dinamo, Rijeka, Osijek, Kamen Ingrad) ili Ligu za ostanak (Slaven Belupo, Međimurje, Inter), za ostala dva mjesta koja vode u elitno društvo borbu će do zadnjeg trenutka voditi Hajduk, Varteks, Zagreb, Pula Staro Češko i Cibalia.

Najzanimljivije utakmice igrat će se na Poljudu i u Kranjčevićevoj, dok će se rezultati tih utakmica sa velikom pozornošću osluškivati u Puli i Osijeku.

Hajduk - Slaven Belupo

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Hajduk dočekuje goste iz Koprivnice i sam odlučuje o svojoj sudbini. Kao što je trener Luka Bonačić izjavio nakon utakmice u Varaždinu, da su sami pisali scenarij za prošlo kolo, ne bi ga tako dobro napisali. Bilima se sve poklopilo, pa sad sami odlučuju hoće li ući u "Ligu za prvaka" ili će se boriti za ostanak. Trebaju samo ostati neporaženi u ovoj utakmici protiv Slaven Belupa, koji u Split dolazi bez imperativa s obzirom da su prošle subote izgubili sve šanse za ulazak u "Ligu 6". Motiva im neće nedostajati, s obzirom da je "slatko" pobijediti Hajduka usred Splita i gurnuti ih u ponor Lige za ostanak, a i bodove za ostanak treba čim prije početi skupljati. Domaćinima nedostaje Dragan Blatnjak, koji odrađuje "kartone", dok iz istog razloga za goste neće nastupiti Šime Kurilić i Dalibor Poldrugač.

Zagreb - Varteks

U Kranjčevićevoj ćemo gledati utakmicu dvije ekipe od kojih će jedna sigurno igrati Ligu za prvaka, a možda i obje. Zagreb je favorit, s obzirom da je domaćin, ali će igrati bez Senijada Ibričića i Marija Mandžukića, koji odrađuju crvene kartone. Gostima iz Varaždina je dovoljan i bod za ulazak u "elitu". Ukoliko odigraju na razini prošlotjedne utakmice protiv Hajduka, "Liga za prvaka" im je miljama udaljena.

Pula Staro Češko - Dinamo

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon pobjede u Vinkovcima, postalo je više nego očito da je Milivoj Bračun odlično posložio Puljane za nastavak prvenstva. No, to je primjetio i vlasnik NK Kopar Milan Mandarić, te mu iznio ponudu kakva se ne odbija, pa je Pula ostala bez trenera. Uprava Pule brzo je reagirala i za trenera dovela bivšeg hrvatskog reprezentativca Krunoslava Jurčića. Za razliku od gostiju koji su odavno osigurali "Ligu za prvaka", domaćinima je ostala još matematička šansa. Računica je "vrlo jednostavna", treba pobijediti nedodirljivi Dinamo, te osluškivati Poljud i Kranjčevićevu.

Osijek - Cibalia

Slavonski derbi za domaćina prolazi bez imperativa. "Ligu za prvaka" su odavno osigurali, a Rijeka "bježi" velikih 9 bodova. S druge strane, Vinkovčani još imaju teoretske šanse za ulazak u "Ligu 6", no teško je očekivati čuda od ekipe koja je u zadnja četiri kola osvojila samo dva boda. Unatoč tome, ulog je velik, pa očekujemo dobru igru Cibalie u Gradskom vrtu.

Kamen Ingrad - Inter

U Velikoj će se ove subote skupljati bodovi za nastavak. Kamen Ingrad osigurao je "Ligu za prvaka", dok je Inter odavno "osigurao" borbu za ostanak u Prvoj ligi. U utakmici bez naboja, domaćini će tražiti bodove koji bi ih približili trećem mjestu, dok će gosti iz Zaprešića pokušati "pobjeći" sa samog dna ljestvice.

Međimurje - Rijeka

Slika 3 od 4.
Foto: Dragan Kovač

Rijeka dolazi u goste Međimurju u još jednoj utakmici koja, osim osvajanja bodova za daljnje natjecanje, nema nikakvog značaja. Gosti su "Ligu 6" također osigurali odavno, a zaostatak za Dinamom se "popeo" na ogromnih 14 bodova, što je nedostižno čak i za najveće optimiste među navijačima Rijeke. Međimurje, unatoč snazi ovogodišnje Rijeke, sigurno neće bez otpora prepustiti bodove gostima, s obzirom da im u tom slučaju prijeti preuzimanje fenjera od Intera.

I za kraj, malo matematike. Kao što smo rekli na početku ovog teksta, za dva mjesta u Ligi za prvaka konkuriraju Hajduk, Varteks, Zagreb, Pula i Cibalia. Hajduk je, u slučaju da ostane neporažen, siguran putnik u Ligu 6, a o drugom odlučuju Zagreb i Varteks.

Varteks je u istoj situaciji kao Hajduk i dovoljan mu je remi u Kranjčevićevoj. Zagreb mora pobjediti kako bi ušao u "elitu", dok Pula i Cibalia čak i u slučaju pobjeda, čekaju čudo. Ukoliko oboje pobijede, a Hajduk izgubi, odlučuje utakmica u Kranjčevićevoj. Pobjeda Zagreba u Ligu 6 "lansira" Cibaliu, a remi donosi radost Puli.

Pobjeda Varteksa, Pule i Cibalie, uz poraz Hajduka, donosi nam situaciju da tri kluba (Hajduk, Pula, Cibalia) imaju isti broj bodova. U tom slučaju, Pula ide u Ligu 6, s obzirom da je na tablici međusobnih utakmica ova tri kluba izjednačena sa Cibaliom, ali je u međusobnim utakmicama sa Vinkovčanima bolja. Ako samo Cibalia pobijedi, uz poraz Hajduka, zatvara se krug Hajduk - Cibalia - Zagreb u kojem najbolji omjer imaju Splićani. Ukoliko, pak, samo Pula pobijedi, zatvara se krug Hajduk - Pula - Zagreb, a u tom slučaju "Ligu za prvaka" igrati će Puljani, zbog najboljeg omjera na ovoj međusobnoj tablici.

U svakom slučaju, iznenađenje na Poljudu donijelo bi nam vrlo zanimljiv rasplet prvog dijela prvenstva, jer tada postoji čak 10 mogućih kombinacija.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!