Košarka

Barcelona prva, Real i Maccabi u mrtvoj utrci

Branimir Korać • petak, 24.03.2006.

Peto kolo Eurolige u skupini D ponudilo je odgovor tko će biti prvi, a tko drugi. Barcelona je pobjedom u Ateni kod Olympiakosa osigurala prvu poziciju dok se Grci moraju zadovoljiti drugom. U skupini E Real i Maccabi očekivano su slavili i potvrdili četvrtfinale, ali još se ne zna tko će s koje pozicije u doigravanje...

Skupina D:

Barcelona je uspješno odradila gostovanje kod Olympiakosa i pobjedom 74:67 osigurala prvo mjesto u skupini D Eurolige. U izravnom dvoboju za prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, Barcelona je pred više od 11 tisuća vatrenih domaćih navijača napravila veliki preokret u završnici i dostigla zaostatak od čak 19 poena. Williams i Basile ubacili su 17 poena u Barceloninoj seriji 20:5 koja ih je vratila u utakmicu, a tricu vrijednu pobjede ubacio je Grk Kakiouzis na ulasku u posljednju minutu.

Kod Barcelone najistaknutiji su bili Gianluca Basile s 19 poena (6/14) i Michalis Kakiouzis s 13 poena (5/8) i osam skokova. Kod domaćina Quincy Lewis ubacio je 16 poena (7/14) uz pet skokova, a naš reprezentativac Andrija Žižić za 27 minuta ubacio je 12 poena (5/8) uz tri skoka.

Andrija Žižić, krilni centar Olympiakosa: "Počeli smo odlično, ali što je vrijeme više odmicalo, to smo mi više padali. To si protiv Barcelone ne smijete dopustiti jer su Španjolci odlična iskusna ekipa koja to lako kažnjava. Prezadovoljni smo ulaskom u četvrtfinale gdje više nema laganih protivnika".

Michalis Kakiouzis, krilo Barcelone: "Samo ću ponoviti ono što sam već rekao jako puno puta. Utakmica traje 40 minuta, a ne 15 ili 39. Nikada se ne smijete opustiti prije kraja ili pak predati. Olympiakos je odlično startao nošen fanatičnim navijanjem, ali kada smo počeli igrati obranu, vratili smo se u utakmicu. U napadu nismo briljirali, obrana je dosta toga izvukla".

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Unicaja i Žalgiris odigrali su "susret za treće mjesto", a slavila je Unicaja 68:64. Španjolci su igrali bez Garbajose, ali to ih nije spriječilo da dođu do pobjede. U samoj završnici susreta Žalgiris je opasno zaprijetio, došao na dva poena zaostatka, ali s linije slobodnih bacanja pobjednika rješava Florent Pietrus.

Unicaju su predvodili Stephane Risacher s 12 poena (5/8) i Daniel Santiago s deset poena (4/7) i šest skokova kao jedini dvoznamenkasti dok je vrlo dobro odigrao i Pepe Sanchez koji je ubacio devet poena uz devet skokova i osam asistencija. Kod Žalgirisa mladi Mantas Kalnietis odigrao je utakmicu karijere ubacivši 15 poena (6/9), a Darjuš Lavrinovič dodao je 11 poena (5/14) i 11 skokova.

Florent Pietrus, krilo Unicaje: "Ova pobjeda nam je bila važda zbog naših navijača. Još nam je ostala utakmica s Barcelonom i tu se nećemo predati unaprijed".

Antanas Sireika, trener Žalgirisa: "Zadovoljan sam kako smo odigrali protiv vrlo jake Unicaje koja je svoju snagu pokazala u prvom dijelu Eurolige. Jedino što mogu zamjeriti mojim igračima su neki lagani poeni koje smo poklonili domaćinu, ali sve u svemu nismo tako loše igrali".

Skupina E:

U derbiju skupine E Maccabi je svladao Climamio 82:76 i tako i teoretski osigurao četvrtfinale. Vrlo dobru utakmicu odigrao je naš kapetan Nikola Vujčić koji je startao izvrsno, u prvih šest minuta ubacio deset poena uz četiri skoka. Dugo je Climamio u egalu držao raspoloženi Sani Bečirovič, ali serija Maccabija 11:2 s početka drugog poluvremena rješava pitanje pobjednika. U završnici susreta gosti dolaze na minus šest, ali prekasno da ozbiljnije zaprijete.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nikola Vujčić susret je završio s 15 poena (6/12), šest skokova, pet asistencija i dvije ukradene lopte. Anthony Parker i Jamie Arnold također su dodali po 15 poena. Kod gostiju iz Bologne Bečirovič je ubacio 19 poena (5/9), a Yakhouba Diawara dodao je 14 poena (6/11) i osam skokova. Povratnik u sastav Dalibor Bagarić u 15 minuta ubacio je šest poena (2/4) uz pet skokova.

Pini Gershon, trener Maccabija: "Susret je odlučila naša dobra obrana koja je ponovno funkcionirala na parketu, a ne u zraku. Previše su nam uzeli napadačkih skokova, ali unatoč tome slavili smo".

Jasmin Repeša, trener Climamija: "Zadovoljan sam našom igrom večeras, posebice time što smo došli iz velikog zaostatka na samo minus šest. U drugom poluvremenu osjetio se umor na igračima, imali smo problema u tranziciji gdje smo gubili previše lopti što su oni kažnjavali. Čestitke Maccabiju na prolazu, mi ćemo u idućem kolu ići na pobjedu i vidjet ćemo tko će završiti prvi u ovoj skupini".

A o prvom mjestu u skupini E odlučit će posljednje kolo. Obzirom da Maccabi i Real imaju jednak broj pobjeda i ostvarili su svaki pobjedu od 15 poena prednosti u međusobnim dvobojima, odlučit će ukupna koš razlika ukoliko u posljednjem kolu i jedni i drugi slave. Veliki korak prema prvom mjestu Real je napravio pobjedom nad Ülkerom 74:53 i sada imaju koš razliku +39, a Maccabi je na +23. U posljednjem kolu Real gostuje kod Climamija, a Maccabi dočekuje Ülker. Turci su u Madrid doputovali bez ozlijeđenog Kutluaya i Marcusa Haislipa koji je otišao u SAD bez da je ikoga obavijestio o svojim planovima.

U ovom susretu Real su predvodili Igor Rakočević s 22 poena (8/12) i Hernandez-Sonseca s 12 poena (5/8) i sedam skokova. Kod gostiju Mirsad Türkcan 13 poena (4/9) i devet skokova, a 13 poena (5/9) dodao je i Vrbica Stefanov. 19 minuta dobio je Splićanin Drago Pašalić koji je ubacio šest poena (2/4) uz dva skoka.

Božo Maljković, trener Reala: "Bili smo odlični u obrani i momčadskoj igri. Kada tako odigramo, onda smo vrlo neugodni. U slijedećem kolu moramo pobijediti u Bologni kako bi bili prvi u skupini i sada svi igrači imaju priliku pokazati da su odlični jer samo odlični igrači ostvaruju pobjede u gostima kod jakih protivnika."

Jeff Trepagnier, branič Ülkera: "Nismo imali dobar dan niti u obrani, niti u napadu. Svi smo igrali neku svoju igru i tada je nemoguće doći do pobjede".

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!