Nogomet

Barcelona okrunjena u Parizu

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 17.05.2006.

Ne događa se često, pa je tim slađe kad se dogodi - momčad koja je ove sezone igrala najbolji nogomet u Europi u posljednjoj je klupskoj utakmici sezone podigla najvrijedniji trofej - čarobna Barcelona pobijedila je u Parizu Arsenal s 2:1 u dramatičnoj, zanimljivoj i napetoj utakmici i tako po drugi puta u povijesti došla do naslova prvaka Europe. "Topnici" su vodili veći dio utakmice iako su igrali s 10 igrača, ali na kraju je pritisak Katalonaca ipak urodio plodom...

Finale Lige prvaka uvijek donosi neki scenarij koji nije nitko predvidio, a susret Barcelone i Arsenala nije iznevjerio tu tradiciju. Tko je mogao predvidjeti da će Arsenal s desetoricom igrača držati u šahu Barcelonu, a kad se već činilo se da će "topnici" podignuti najvažniju "kantu" u klupskom nogometu, Barca je s dva 'uboda' preokrenula rezultat i došla do pobjede koja je, usprkos svemu, zaslužena nagrada momčadi koja je ove sezone bila uistinu najbolja.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Šteta je što će finale biti zapamćeno i po relativno lošem suđenju koje je predvodio Terje Hauge, oštećene su obje momčadi, ali i gledatelji jer je tijek utakmice mogao biti sasvim drugačiji. Događaj koji je usmjerio cijelu utakmicu dogodio se u 18. minuti kada je isključen Jens Lehmann. Ronaldinho je odigrao odličnu loptu za Samuela Eto'oa koji prolazi pored istrčalog Lehmanna koji ga ruši. Giuly je odmah pospremio loptu u mrežu, no slavlja ipak nije bilo - Hauge nije dopustio prednost (neopravdano), isključio je Lehmanna (opravdano) i dao slobodan udarac Barceloni. Ronaldinho nije bio precizan, a dojam je kako bi za Barcelonu bilo bolje da je priznat gol, a Lehmann ostao na golu.

Naime, ovakav razvoj događaja donio je 70 minuta "viktorije" na gol Arsenala, "topnici" su organizirali dva bloka ispred Almunije i spriječili Barcelonu da ozbiljnije ugrožava njihov gol. S druge strane, Arsenal se rijetko odlučivao za napad, no kada je sijevnula pokoja kontra bilo je itekako opasno po Valdesa, pa se čak može reći da je Arsenal stvarao bolje prilike iako je u posjedu lopte Barca bila potpuno dominantna.

No, krenimo redom. Ugođaj na Saint Denisu bio je prekrasan, no ne i vrijeme - u drugom dijelu nebo se "otvorilo" što je otežalo posao objema momčadima. Barcelona je krenula s "B" napadačkom varijantom, Eto'om na lijevom krilu, a Ronaldinhom u sredini. Argentinsko čudo od djeteta, Lionel Messi, ipak nije bio spreman za susret, počeo je Giulyna desnom krilu. Arsenal se, pak, odlučio za formaciju koja je bila uspješna u Ligi prvaka do sada, s Henryjem kao jedinim isturenim napadačem.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Pomalo nervozan start Barce zamalo je iskoristio Arsenal već u prvim minutama. Eboue je u trećoj minuti odigrao za Henryja koji na desetak metara bježi od Marqueza, a stopostotnu priliku brani mu Valdes. Već nakon kornera opet je zaprijetio Henry, no njegov opasan udarac s ruba šesnaesterca u bliži kut opet dobro brani španjolski vratar.

Polako su stvari ipak "došle na svoje". Deco je s 20-ak metara zaprijetio u 17. minuti (Lehmann) brani te je time najavio već opisani događaj minutu kasnije. Međutim, nakon isključenja njemačkog vratara, Arsenal se dobro stisnuo, a Barcelona nije znala iskoristiti brojčanu prednost. I onda u 37. minuti šok za brojne Katalonce na tribinama.

Probojni i raspoloženi Eboue prošao je po desnoj strani, a Hauge sudi prekršaj Puyola iako je dojam da kontakta uopće nije bilo. Henry je nabacio na peterac gdje Oleguer nije ni blizu Sola Campbella koji preciznim udarcem glavom dovodi Arsenal u prednost od 1:0. Znak za još veće zatvaranje Arsenala i još veći pritisak Barcelone.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

U sudačkoj nadoknadi Barcelona je bila blizu izjednačenja - Ronaldinho je odigrao za Eto'oa koji se izvrsno okreće u šesnaestercu, puca s 10-ak metara, a Almunia odlično brani i skreće loptu u vratnicu. Na odmor se tako ipak otišlo s prednošću Arsenala u golovima, ali i manjkom u broju igrača...

Barcelona je drugo poluvrijeme odigrala napadački kvalitetnije, a tome su sigurno pridonijele i odlične Rijkaardove zamjene. Već od starta drugog dijela zaigrao je Iniesta umjesto Edmilsona, kasnije su ušli i Larsson i Belletti koji su se pokazali igračima odluke. Međutim, treba reći kako je usprkos dominaciji Barcelone, Arsenal je imao razdoblje u kojem je mogao riješiti utakmicu...

Krenulo je prilikama Barce koja je bivala sve opasnija. Deco je prvo isprobao reflekse Almunije u 48. minuti, potom je sa sličnog mjesta pokušao i Iniesta nakon lijepog prodora, s istim učinkom. Eto'o je u 62. minuti dao lijepu rolicu za Ronaldinha, no brazilski virtuoz neobično loše zahvaća loptu koja odlazi daleko od gola.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Tada je uslijedilo desetak minuta za kojima će "topnici" dugo žaliti. U 63. minuti kontru je udarcem pokušao završiti Hleb (pored gola), četiri minute kasnije pobjegao je Ljungberg (brani Valdes), a najbolju šansu propustio je Henry - u 70. minuti bježi obrani Barcelone i dolazi u idealnu šansu po Henryjem standardima, no puca ravno u Valdesa.

Kazna je bila brza i bolna. U 76. minuti Eto'o poput brzog vlaka prolazi po desnoj strani, Larsson mu je na 10-ak metara od gola ostavio loptu, a Kamerunac se približava Almuniji i matira ga iskosa u prvi kut. Bilo je tada jasno da će umorni Arsenal teško izdržati nalete opuštenije Barcelone, a već pet minuta kasnije stigla je konačna odluka.

Larsson je odigrao krasnu loptu s desne strane u sredinu za Bellettija, Brazilac skroz iskosa puca prema golu, a lopta kroz Almunijine noge prolazi u gol za veliko slavlje Katalonaca. Do kraja Barca nije imala problema s čuvanjem lopte, igrala je svoj prepoznatljiv nogomet kojim je oduševila nogometnu Europu ove sezone. U Parizu su nogometni čarobnjaci stigli do konačne nagrade koju su zasigurno zaslužili, a Arsenalu ostaje "moralna satisfakcija" zbog junačkog otpora i sjajnog pohoda do finala. Barca je ipak bila bolja, jača i kvalitetnija...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!