Tenis

Hrvatski derbi u Kaliforniji

Ivor Krapac • srijeda, 15.03.2006.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić došli su do međusobnog susreta u osmini finala Masters Series turnira u Indian Wellsu. "Ljubo" je u sinoćnjem trećem kolu s glatkih 6:3 i 6:2 svladao Gaela Monfilsa, a Mario je sa 7:6(5) i 6:3 bio bolji od Paul-Henrija Mathieua...

Prvi dio dvostrukog hrvatsko-francuskog programa pripao je Ivanu Ljubičiću. "Ljubo" je trebao sat i deset minuta za pobjedu nad mladim Monfilsom, koji je doživio i drugi poraz u dvobojima s prvim hrvatskim "reketom", nakon prošlogodišnjeg finala Metza.

Najozbiljnija prijetnja dogodila se na početku meča, kad je 19-godišnji Francuz došao do ranog breaka. No, Ivan je to ekspresno nadoknadio, da bi u nastavku još jednom oduzeo Monfilsov servis i prelomio set u svoju korist.

U drugom setu išlo je lakše, s još dva breaka za miran ulazak u osminu finala. Prošlo je i s "toplo-hladnim" servisom, sa šest aseva i ispodprosječnih 49 % ubačenog prvog.

"Gael je dosta defanzivan igrač, jako brz, ali igra puno visokih i ne osobito dubokih top-spinova i daje šansu raditi s lopticom ono što želiš. Ako imaš samopouzdanja kao što ja trenutno imam, takva igra ne stvara puno problema", kazao je "Ljubo" nakon pobjede: "Danas sam zbilja odigrao odličan meč, mislim da je i on rekao da nije imao nikakve šanse... Stvarno sam jako zadovoljan."

Mario Ančić priključio se Ivanu sa 7:6(5) i 6:3 protiv Paul-Henrija Mathieua, koji je u prethodnom nastupu iznenadio 11. nositelja Nicolasa Kiefera. Bila je to prva Marijeva pobjeda na ovom turniru, nakon što je u tri prethodne godine ispadao već na startu.

"Ovog puta je bolje, imam više samopouzdanja, igram dobro i prošao sam dva tijesna meča u dva seta", komentirao je drugi hrvatski "reket": "I dalje želim biti što agresivniji i što češće napadati i završavati poen na mreži, na tome sam najviše radio prije sezone."

Slično drugom kolu protiv Davidea Sanguinettija, Mario je prošao uz jedan teški i drugi jednostavniji set, a taj teži je ovog puta bio prvi. Prije nego ga je Ančić riješio sa 7-5 u tie-breaku, vidjeli smo čak četiri breaka, po dva sa svake strane, a drugi hrvatski "reket" je u toj seriji propustio servis za set kod 6:5.

U drugom setu Mariju je bio dovoljan jedan break, u šestom gemu, za dovršetak priče nakon skoro dva sata igre.

Ljubičić i Ančić večeras će četvrti put u karijeri biti na suprotnim stranama. Ivan vodi s 2-1, a prethodni susret pripao je Mariju, sa 7:6(2), 3:6 i 6:3 u prošlomjesečnom četvrtfinalu Marseillea. Novi dvoboj na rasporedu je kao treći današnji meč iza 20 sati po hrvatskom vremenu na terenu broj dva.

"Igrali smo prije nekoliko tjedana, na posljednjem turniru na kojem sam nastupio. Tada sam odigrao jako dobar meč, no Mario je servirao fenomenalno i na kraju dobio", bacio je "Ljubo" pogled unaprijed, prema večerašnjem hrvatskom derbiju: "U Marseilleu sam bio jako umoran, sad sam se stigao odmoriti i pripremiti i imam visoko samopouzdanje uoči novog susreta."

I "Ljubo" i Mario znaju dobre i loše strane onog drugog, a Ančić je najavio da će imati i dodatni motiv: "Ipak igram protiv izbornika, nadam se da ću ispuniti njegova očekivanja..."

Na usporednom 2.100.000 $ vrijednom WTA turniru sinoć su skoro sva svjetla pozornice bila usmjerena na veliki ogled Martine Hingis i Lindsay Davenport, njihov prvi nakon Švicarkinog povratka tenisu. Hingis je potvrdila da je sve spremnija za napad na vrh iznenadivši drugopostavljenu Amerikanku sa 6:3, 1:6 i 6:2.

Bila je to jedna od dvije najvrjednije Švicarkine pobjede nakon povratka na teren. U tu kategoriju može se uvrstiti i 6:3, 6:1 protiv Marije Šarapove u polufinalu Tokija, no ovo je bilo još zvučnije; dvoboji Hingis i Davenport uvijek su privlačili posebnu pozornost i često odlučivali o turnirskim pobjedama - dovoljno govori podatak da su se čak 16 puta susretale u finalima.

Bio je to njihov jubilarni 25. ogled na WTA Touru, a Davenport i dalje ima prednost u pobjedama (14-11).

Masters Series Indian Wells, 14.3.2006., treće kolo: Federer (Švicarska, 1) - O. Rochus (Belgija, 30) 3:6, 6:2, 7:5, Gasquet (Francuska, 16) - Hrbaty (Slovačka, 19) 6:3, 6:4, Ančić (Hrvatska, 21) - Mathieu (Francuska) 7:6(5), 6:3, Ljubičić (Hrvatska, 6) - Monfils (Francuska, 27) 6:3, 6:2, Baghdatis (Cipar, 25) - Gaudio (Argentina, 7) 6:7(5), 6:3, 6:2, Berdych (Češka, 23) - Hewitt (Australija, 9) 7:5, 6:3, Grosjean (Francuska, 20) - Malisse (Belgija) 6:4, 6:7(10), 6:2, Nadal (Španjolska, 2) - Fish (SAD, WC) 6:1, 6:4.

WTA, osmina finala: Henin-Hardenne (Belgija, 1) - Sugiyama (Japan, 14) 6:2, 6:1, Dulko (Argentina, 17) - Laine (Finska) 7:5, 7:6(3), Dementijeva (Rusija, 4) - N. Li (Kina) 6:3, 6:2, Ivanović (SiCG, 8) - Čakvetadze (Rusija, 22) 6:3, 6:3, Grönefeld (Njemačka, 7) - Ani (Estonija) 6:1, 6:4, Šarapova (Rusija, 3) - Peer (Izrael, 21) 7:6(2), 6:1, Safina (Rusija, 10) - Miskina (Rusija, 5) 6:1, 6:3, Hingis (Švicarska, 19, WC) - Davenport (SAD, 2) 6:3, 1:6, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!