Tenis

Prvi na svijetu zatvorio vrata

Ivor Krapac • četvrtak, 16.03.2006.

Raspoloženi Roger Federer bio je prejak za Ivana Ljubičića u četvrtfinalu Masters Series turnira u Indian Wellsu. Prvi tenisač svijeta slavio je u dva seta, sa 6:2 i 6:3, nakon samo malo više od sat vremena igre...

Što se uopće može protiv Federera u vrhunskom izdanju? Prvi hrvatski "reket" danas nije mogao puno, no teško je i postići puno protiv napaljenog i razigranog najboljeg tenisača današnjice. Kad je ovakav kakav je danas bio, suparnicima je redovito namijenjena sporedna uloga i pognuta glava na svršetku meča.

"Kad smo se prošle godine susreli ovdje, bilo mi je puno teže", rekao je Federer nakon pobjede: "Ovo je bio sjajan meč za mene, vjerojatno najbolji u sezoni. Bilo ih je, doduše, još dobrih, no ovaj je ipak protiv tenisača iz vrha... Mislim da je sve što sam poželio prolazilo i funkcioniralo, imao sam dobar osjećaj na terenu."

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Ivan Ljubičić zna i može odigrati bolje, no pitanje je bi li i bolje promijenilo konačni ishod i spriječilo Federerovu pobjedu. Švicarcu je na startu trebalo samo sedam minuta i tek tri izgubljena poena za rano vodstvo od 3:0, a potom je Ivanu sve bilo stostruko teže - nije se lako oduprijeti kad prvi na svijetu uhvati zamah i oslobodi ruku s ranom rezultatskom prednošću.

Nakon ranog oduzetog servisa i vodstva od 3:0, Federer je u nastavku dočekao i odlično iskoristio još dva krizna gema na Ivanovom servisu, kod 5:2 u prvom i 3:2 u drugom setu. Ivan je u oba spomenuta gema puno raspucao forhendom, na kojem danas nikako nije ušao u ritam, što protiv Švicarca ipak nije moglo proći. Nema prava na slabu točku...

Tako je izgledalo kad je Ljubičić servirao i gubio servise, dok je Federer na svojima prolazio i kad se Ivan dovukao do manje ili veće šanse za break.

Gotovo sve prilike dogodile su se u drugom setu - 15:30 i 30:40 u prvom, pa 15:30 trećem i petom gemu... I onda znak "stop" jakim servisom ili neobranjivim forhendom, i tako svaki put kad je postalo gusto. Jedini recept možda je bio odigrati što dublje na Švicarčevu bekhend-stranu, da se ne stigne izvući na forhend - ali lakše je nacrtati nego izvesti na terenu.

"Smatram se Top 5 igračem po vrijednosti, no to ne mora značiti i da sam blizu Rogeru", komentirao je "Ljubo" pred novinarima nakon meča: "Mislim da je on dosta bolji i od mene, ali vjerojatno i od svih ostalih; nešto poteškoća trenutno mu može zadati samo Nadal, prvenstveno zato jer je ljevoruk. No, kad je Federer u najboljem izdanju, nema nikog tko mu može zaprijetiti i sve uglavnom ovisi o njemu."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Federer je, tako, asortimanom svojih najjačih oružja riješio i ovu prepreku i potvrdio da je sve spremniji za završnicu turnira. Serija protiv Ljubičića ide dalje - ovo mu je bila šesta uzastopna pobjeda u međusobnim susretima, a ukupni omjer sada je na 9-3.

Ivanu, pak, ostaje zadovoljstvo dobrim turnirom i još jednim velikim četvrtfinalom, kao i nada da će u sljedećem susretu Federer biti bar nijansu-dvije slabiji.

Svjetski "broj jedan" u polufinalu će se sresti s probuđenim Tajlanđaninom Paradornom Srichaphanom. Prvi tajlandski "reket" napravio je svoj novi korak u tri teška seta, sa 7:6(3), 3:6 i 7:5 protiv 22. nositelja Jarkka Nieminena.

Justine Henin-Hardenne i Jelena Dementijeva zaokružile su polufinalni sastav usporednog 2.100.000 $ vrijednog WTA turnira. Prvopostavljena Henin-Hardenne je u četvrtfinalu s očekivano glatkih 6:3 i 6:2 zaustavila Giselu Dulko, dok je Dementijeva s 2:6, 6:4 i 6:2 bila bolja od Ane Ivanović.

Polufinale je na rasporedu u petak navečer, a susrest će se Henin-Hardenne i Dementijeva, odnosno Martina Hingis i Marija Šarapova.

Masters Series Indian Wells, 16.3.2006., četvrtfinale: Federer (Švicarska, 1) - Ljubičić (Hrvatska, 6) 6:2, 6:3, Srichaphan (Tajland) - J. Nieminen (Finska, 22) 7:6(3), 3:6, 7:5.

WTA, četvrtfinale: Henin-Hardenne (Belgija, 1) - Dulko (Argentina, 17) 6:3, 6:2, Dementijeva (Rusija, 4) - Ivanović (SiCG, 8) 2:6, 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!