Tenis

Vruća Šarapova

Ivor Krapac • subota, 18.03.2006.

Marija Šarapova slavila je u velikom dvoboju polufinala 2.100.000 $ vrijednog WTA turnira u Indian Wellsu. Trećepostavljena Ruskinja je sa 6:3 i 6:3 bila bolja od Martine Hingis, u ogledu u kojem rezultat ne otkriva pravu sliku onog što smo mogli vidjeti na terenu. Izgleda lakše nego je ustvari bilo...

Meč je trajao sat i 38 minuta, a presudilo je što je razigrana Šarapova ipak imala dostatnu količinu streljiva za defanzivno i taktički jaku Švicarku. Hingis je još jednom pokazala da može i s najboljima, no ovog puta to nije bilo dovoljno za pobjedu.

U oba seta Ruskinja je rano stekla uvjerljivu prednost, nakon koje se Hingis više nije mogla vratiti. U prvoj dionici Šarapova je prošla nakon dva breaka i odlaska do 5:1, dok je u drugom setu novim oduzetim servisom izgradila vodstvo od 4:1, pa u nastavku slavila uz manje komplikacije. Hingis je prvo nadoknadila break zaostatka i smanjila na 4:3, ali odmah potom još jednom ispustila servis i time izgubila priključak i šansu za ulazak u treći set.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Trećepostavljena Ruskinja je novom pobjedom nad švicarskom povratnicom povela s 2-1 u međusobnim susretima, a sva tri su se, naravno, dogodila ove sezone. Šarapovoj je ovo drugo finale u 2006., nakon nedavnog Dubaija i poraza od Justine Henin-Hardenne.

Henin je i sinoć bila u akciji, u polufinalnom ogledu s Jelenom Dementijevom, a taj meč neće pamtiti po dobrom. Nakon što je vodila sa 6:2, 5:2 i propustila dva servisa za pobjedu, Belgijka je popustila u završnici trećeg seta i pala nakon skoro tri sata igre, s 2:6, 7:5 i 7:5 u korist četvrtopostavljene Ruskinje.

Osim ispuštenog vodstva od 5:2 u drugom, Henin-Hardenne je dvaput imala i break prednosti početkom trećeg seta, no ni to joj nije bilo dovoljno za lomljenje otpora žilave Dementijeve.

Ruskinja je nekako našla put do preokreta, iako je pri velikom zaostatku u drugom setu i sama prestala vjerovati: "Kod 6:2 i 5:2 već sam razmišljala o sutrašnjem letu za Miami, zbilja se nisam nadala da ću dobiti. U nastavku sam odigrala opušteno i pokušala se zabaviti na terenu, neki udarci ušli su i sretno..."

James Blake razveselio je domaće ljubitelje tenisa i prošao u polufinale paralelnog Masters Series turnira. Blake je u četvrtfinalu pokazao previše za Rusa Igora Andrejeva, koji je nakon samo sata i 10 minuta igre pao sa 6:1 i 6:4.

Amerikanac je izborio svoje prvo Masters Series polufinale karijere, a dosadašnji najbolji doseg bila su mu tri četvrtfinala. Ova pobjeda osigurala mu je i proboj među prvih deset na Entry listi prvi put u karijeri, što će službeno biti objavljeno u ponedjeljak, dan nakon završetka turnira.

U polufinalu Blakeu slijedi dvoboj s drugim nositeljem Rafaelom Nadalom, koji je imao problema samo u prvom setu protiv Marcosa Baghdatisa.

Finalist Australian Opena pao je sa 7:5 i 6:0, uz veliku Nadalovu seriju nakon 5:5 u prvom setu, nedugo nakon što je propustio servis za set kod 5:3. Cipraninov povratak bio je, pokazalo se, samo kratkotrajan - Španjolac je ubrzo proradio i uzeo posljednjih osam gemova ovog meča.

Drugi nositelj večeras će iskusiti svoje prvo polufinale kalifornijskog Masters Series turnira. Prvi i dosad jedini nastup u Indian Wellsu imao je prije dvije godine, uz poraz u trećem kolu protiv Agustina Callerija. Druga vremena, danas je Nadal nekoliko razina bolji...

Masters Series Indian Wells, 17.3.2006., četvrtfinale: J. Blake (SAD, 12) - Andrejev (Rusija, 24) 6:1, 6:4, Nadal (Španjolska, 2) - Baghdatis (Cipar, 25) 7:5, 6:0.

WTA, polufinale: Dementijeva (Rusija, 4) - Henin-Hardenne (Belgija, 1) 2:6, 7:5, 7:5, Šarapova (Rusija, 3) - Hingis (Švicarska, 19, WC) 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!