SP 2006.

A sad po bodove!

Marin Vuković • subota, 17.06.2006.

Kao da je jučer bio taj 20. lipnja 1998. godine. Četrdesetak tisuća ljudi u Nantesu, ispod zvijezde koja peče na četrdesetak stupnjeva. I hrvatska reprezentacija nasuprot Japana u potrazi za bodovima koji vode u osminu finala. I tko zna što bi bilo da kockaste dresove nisu nosili Aljoša Asanović i Davor Šuker. Prvi je asistirao, a drugi pogodio. Za 1:0 i nastavak puta prema najvećem uspjehu hrvatskog reprezentativnog nogometa...

Osam je godina prošlo od toga dana, a očekuje nas novi susret s Japanom i novi ispit zrelosti za velike rezultate. Povijest se ponavlja. Nema više Vatrenih iz 1998., ali tu je izdanje iz 2006. Ne boje se nikoga, pa ni velikog Brazila. Hrabrom su predstavom u prvom kolu poslali svijetu poruku da Hrvati dolaze, protiv Japana to valja i potvrditi, a protiv Australije potom i zapečatiti. Baš kao i prije osam godina, i danas Japan predstavlja nepoznanicu. Osim već spomenute pobjede u Francuskoj, Hrvatska se s Japanom sastala tek jednom i to davne 1997. godine, kada smo na Kirin Cupu poraženi s 4:3.

Obje su se reprezentacije nakon prvoga kola susrele s problemima. Naš kapetan Niko Kovač ozlijedio se u utakmici s Brazilom i sve do jučer bilo je neizvjesno hoće li i protiv Japana nositi kapetansku traku. Kako sada stvari stoje, dvojbi više nema i Niko Kovač će biti u Kranjčarevih 11, što znači da će naša reprezentacija istrčati u najjačem sastavu, istom onom koji se suprotstavio Brazilu. Nažalost, ponovno se ozlijedio Ivica Olić i vrlo vjerojatno neće biti u kombinacijama za nedjeljnu utakmicu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U japanskom stožeru strahovali su da za utakmicu protiv Hrvatske neće biti spreman Shunsuke Nakamura, no igrač Celtica se oporavio tako da će i Japan bez izostanka glavnih igrača ući u susret protiv Hrvatske. Nema sumnje da će uvjeti ponovno biti teški, očekuje se temperatura preko 30 stupnjeva, no hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar izjavio je da to neće predstavljati problem te da su Vatreni odlično pripremljeni. Ne sumnjamo u to i očekujemo još jedno odlično izdanje objektivno kvalitetnije Hrvatske. Nije tajna da niska japanska momčad opasno "škripi" u prekidima, pa je Cico bez sumnje posebnu pozornost posvetio i skok-igri koja u ovom susretu sasvim sigurno može donijeti ključnu prevagu.

Japanski izbornik Zico vjeruje da njegovi izabranici neće ponoviti greške iz utakmice s Australijom. Umjesto tri igrača u posljednjem redu, Hrvatskoj će pripremiti kombinaciju 4-4-2, a iz utakmica s Hrvatskom i Brazilom očekuje, objektivno ili ne, čak četiri boda. Iskreno, koga briga? Svatko ima pravo nadati se, ovo je svjetsko prvenstvo.

Protiv Brazila pokazali smo da možemo daleko, protiv Japana to valja i dokazati. Svi naši igrači toga su svjesni i ne sumnjamo da će dati sve od sebe, baš kao i prije nekoliko dana u Berlinu. Deseci tisuća hrvatskih navijača ponovno će stvoriti nevjerojatnu zvučnu kulisu koja ponosom puni srce svakoga Hrvata, a tada je sve moguće.

Nepunih sat vremena nakon završetka utakmice u Nürnbergu, München će pozdraviti igrače Brazila i Australije. Susret je to dvije momčadi koje iz prvoga kola donose po tri boda i nalaze se na korak od osmine finala. Unatoč blizini drugog kruga natjecanja, australski izbornik Guus Hiddink mogao bi posegnuti za kalkulacijama. Kako nekolicini ključnih australskih igrača, Timu Cahillu, Johnu Aloisiju, Craigu Mooreu i Vinceu Grelli prijeti suspenzija zbog žutih kartona, Hiddink bi ih mogao izostaviti iz nedjeljnog sastava i koncentrirati se na posljednje kolo i utakmicu protiv Hrvatske.

Sasvim je sigurno da Carlos Alberto Parreira neće kalkulirati. Brazil ne kalkulira, on melje protivnike. Najatraktivnija momčad na planetu pod ogromnim je pritiskom i pod povećalom ne samo svoje, nego i svjetske javnosti koja od njih uvijek očekuje - čaroliju. A čarolije bi trebalo biti napretek, budući da brazilski izbornik nema problema s ozljedama i na Australce će poslati najjaču jedanaestoricu. Jedina dvojba bila je hoće li igrati Ronaldo, koji je utakmicu s Hrvatskom malo igrao, a puno promatrao. Pregledi su pokazali da je spreman, pa će Brazil vjerojatno zaigrati u istom sastavu kao i prije nekoliko dana u Berlinu.

Brazil i Australija dosad su se sastali tek pet puta, od čega je u tri utakmice slavio Brazil, jednom Australija, a jedna je utakmica završena neodlučeno. Posljednji susret odigran je 2001. godine na Konfederacijskom kupu i slavila je Australija s 1:0, no nadamo se da se nešto slično neće ponoviti i u današnjoj utakmici. Hrvatskoj u ovom susretu odgovara svaka pobjeda Brazila, dok bi neodlučenim rezultatom ili pak pobjedom Australije put prema osmini finala za našu reprezentaciju postao trnovit.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!