SP 2006.

Hrvati protiv Hrvata za osminu finala

Marin Vuković • četvrtak, 22.06.2006.

Kad se Gottlieb-Daimler stadionom večeras prolome zvuci "Lijepe naše" i kad deseci tisuća Hrvata u glas zapjevaju svoju himnu, ruka će na srce poletjeti i sedmorici igrača australske reprezentacije. Dokaz je to da je utakmica između Hrvatske i Australije po mnogočemu jedinstvena na ovom svjetskom prvenstvu...

U sjeni velikog značaja večerašnjeg susreta i rezultatskog imperativa koji pritišće obje reprezentacije, za sedmoricu australskih i trojicu hrvatskih reprezentativaca ova utakmica imat će i poseban emocionalni naboj. Mark Viduka, Jason Čulina, Marco Bresciano, Željko Kalac, Tony Popović, Ante Čović i Josip Skoko sedmorica su australskih reprezentativaca u kojima tuče hrvatsko srce. Iako su rođeni u Australiji, njihovi su korijeni hrvatski i povezanost s domovinom neupitna. U kockastom će ih dresu i pod hrvatskom zastavom dočekati nešto manja, ali svejedno značajna hrvatsko-australska kolonija, u sastavu Josip Šimunić, Anthony Šerić i Joey Didulica.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ipak, emocije i prijateljske i obiteljske veze morat će u tih 90 minuta ustupiti mjesto profesionalizmu i borbi za dres i zastavu koju su u jednom trenutku svoje karijere izabrali. Slijedi odlučujuća utakmica trećeg kola skupine F i svatko iz sebe mora izvući ono najbolje što ima. Ulog je poznat - osmina finala svjetskog prvenstva, odnosno ulazak među 16 najboljih svjetskih momčadi. Hrvatska je takav uspjeh već jednom osjetila nezaboravne 1998. godine i otišla daleko, dok Australija u svom tek drugom nastupu na svjetskom prvenstvu očekuje konačnu afirmaciju odlične ekipe predvođene nizozemskim stručnjakom Guusom Hiddinkom.

Reprezentacija je to engleskog duha i agresivnosti, a kako i ne bi bila kada više od polovice prvotimaca plaću zarađuje u nekom od klubova engleskog Premiershipa. Nemojmo se zavaravati da će se preplašiti hrvatske reprezentacije, pokazati preveliki respekt ili da će im se noge odrezati zbog manjka iskustva na velikim natjecanjima. Sve su to odreda profesionalci ogromnog iskustva, sjedinjeni u želji da baš na ovom svjetskom prvenstvu doguraju što je dalje moguće. Jer, na ovu su priliku čekali čak 32 godine i ne žele se, kao u Njemačkoj 1974., kući vratiti već nakon prvog kruga. Koliko su odlučni da ovaj put uspiju napraviti nešto više najbolje oslikava i izjava Marka Viduke: " "Utakmica protiv Hrvatske biti će vrlo teška, no ne zanima me tko je s druge strane. Premda nam treba bod idemo po pobjedu".

Hiddink će nam suprotstaviti gotovo najjaču jedanaestorku, a zaigrat će i Harry Kewell koji se sretno spasio suspenzije i kojemu je FIFA ovaj put progledala kroz prste iako je grubo izvrijeđao suca Markusa Merka. Vrlo će vjerojatno klokani na terenu "skakutati" u formaciji 4-3-3, s Markom Vidukom na njegovoj standardnoj poziciji isturenog centarfora leđima okrenutim golu. Krilni napadači bit će Bresciano i Kewell, a u veznom redu puno će nam glavobolje zadavati Tim Cahill, Vince Grella i Jason Čulina. Hrvatske napade zaustavljat će posljednja linija u sastavu Moore, Neill, Chipperfield i Emerton, koji će zamijeniti Tonyja Popovića.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dok je u australskoj momčadi vrlo malo promjena, hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar prisiljen je mijenjati momčad, pa čak i sustav igre. Robert Kovač zaradio je na utakmici protiv Japana drugi žuti karton i na ovoj utakmici nema pravo nastupa. Kranjčar je procijenio da nitko ne može jednako kvalitetno odigrati Kovačevu ulogu libera, te će se Vatreni braniti s četiri igrača u liniji, s tim da će umjesto Roberta Kovača prve minute na ovom svjetskom prvenstvu odigrati Stjepan Tomas.

U veznom redu sve će najvjerojatnije pasti na leđa Igora Tudora, Darija Srne i Nike Kovača, kojima će trebati veća pomoć Nike Kranjčara, dok će ovaj put u paru s Dadom Pršom u napadu zaigrati Ivica Olić. Nakon brojnih neiskorištenih prigoda, Cico je odlučio ostaviti Ivana Klasnića na klupi i iskoristiti ga kao eventualnog džokera, te pokušati s Olićem od prve minute. Za očekivati je da će u drugom poluvremenu svoju minutažu dobiti i Luka Modrić čijim je ulaskom protiv Japana hrvatska reprezentacija dobila na probojnosti.

Reklo bi se - ili jesmo, ili nismo. Popravka više nema. Devedeset minuta na travnjaku Gottlieb-Daimler stadiona u Stuttgartu odgovorit će na mnoga pitanja koja smo proteklih mjeseci postavljali izborniku, reprezentativcima, samima sebi. Ulaskom među 16 dobili bismo zadovoljštinu i mirnoću, a nakon toga sve je moguće. Neupitno je da smo u krizi rezultata i da lopta jednostavno neće u mrežu. Ako je ikad bilo pravo vrijeme za pogodak onda je to večeras. Nadajmo se da će sve promašene prilike napokon doći na naplatu i da će tisuće fantastičnih navijača koji Vatrene prate u Njemačkoj napokon dobiti pravi razlog za slavlje. Sretno Vatreni, vidimo se u osmini finala!

Japan - Brazil, Dortmund, Signal Iduna Park

Bivši Westfalenstadion, a sada Signal Iduna Park u Dortmundu u isto će vrijeme ugostiti drugu utakmicu naše skupine, onu između Japana i Brazila. Brazil je pobjedama u prva dva kola osigurao prolaz u drugi krug i mnogi su očekivali da će protiv Japana zaigrati kombinirana momčad, te da će Carlos Alberto Parreira odmarati i čuvati svoje najveće zvijezde. Brazilski izbornik je demantirao takve informacije i izjavio da će protiv Japana zaigrati najjača momčad, što se zasigurno neće svidjeti njegovom sunarodnjaku na klupi Japana Zicu.

Matematika Japanu nije prijateljica, jer prema svim računicama japanskoj momčadi igra samo pobjeda protiv branitelja naslova i višestrukog svjetskog prvaka, i to ne bilo kakva već pobjeda od dva ili više pogodaka razlike. Čak i u tom slučaju ovise o rezultatu utakmice između Hrvatske i Australije. Iluzorno je očekivati da Japan može napraviti prvoklasnu senzaciju, no izbornik Zico i japanski reprezentativci najavljuju pohod na pobjedu. Brazil to ne mora najavljivati, podrazumijeva se.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Hrvatska
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!