SP 2006.

Eriksson prekida Scolarijev niz?

Marin Vuković • petak, 30.06.2006.

Sven Goran Eriksson i Luis Felipe Scolari suđeni su jedan drugome. Sjedeći na izborničkoj klupi susreli su se na protekla dva velika natjecanja i oba puta uspješniji je bio brazilski stručnjak. Više nego ikad engleski je "šef" odlučan prekinuti tu tradiciju...

Jer, ne radi se samo velikom ulogu i prolasku u polufinale. Ne. Stvari su postale osobne. U dva navrata Scolari je izašao kao pobjednik iz dvoboja s Erikssonom. Kao izbornik Brazila prije četiri godine slavio je protiv Engleske s 2:1, a nakon toga promijenio "poslodavca" i na klupi Portugala na Euru 2004. još jednom zavio Otok u crno.

Engleski se izbornik ne da isprovocirati: "Nije ovo utakmica između Scolarija i Erikssona", istakao je. "Ovo je utakmica između Engleske i Portugala, kao i prije dvije godine. Što je bilo, bilo je. Ja poštujem Scolarija i mislim da je pravi profesionalac i dobar čovjek, ali ne dajem previše značaja ovakvim psihološkim igrama."

Lijepo zvuči, no Eriksson sasvim sigurno ne želi i treći uzastopni poraz od svog brazilskog kolege. U prilog mu nimalo ne idu dosadašnji nastupi engleske reprezentacije. Iako Šveđanin nakon svake utakmice sipa pohvale svojim igračima, evidentno je da Engleska igra loš, bezidejan, spor i zastarjeli nogomet. Svaka od četiri utakmice otočke momčadi na ovom svjetskom prvenstvu predstavljala je pravo mučenje za svakog ljubitelja dobrog nogometa, pa je nejasno na čemu Eriksson temelji ogromne ambicije: "Imamo bolju momčad. Mladi smo, ali imamo više iskustva, a igrači imaju više samopouzdanja nego prije dvije godine."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Samopouzdanja nikada nije ni manjkalo u engleskim redovima, ali samopouzdanje samo po sebi ne osvaja titule prvaka svijeta, ipak nešto treba pokazati i na travnjaku. Ovaj put s druge strane neće stajati Trinidad i Tobago, Paragvaj ili Ekvador, već jaki Portugal. Snažna je to momčad, odlučna da na temeljima finala europskog prvenstva od prije dvije godine izgradi još bolji rezultat.

Problem će im sasvim sigurno predstavljati činjenica da u meč s Englezima ulaze znatno oslabljeni. Pravi rat na travnjaku iz osmine finala s Nizozemskom uzeo je svoj danak. Čak 16 žutih kartona i četiri crvena koje je na toj utakmici igračima obje momčadi podijelio ruski sudac Ivanov desetkovali su Scolarijevu momčad, pa tako pravo nastupa nemaju Deco i Costinha. Dvije su to poluge portugalske momčadi bez kojih će biti izrazito teško, a dodajmo tome da zbog ozljede koju je pokupio u istoj utakmici još uvijek nije siguran niti Cristiano Ronaldo. Izbornik Scolari izjavio je da će odluku o njegovom nastupu donijeti nekoliko sati prije utakmice.

S druge strane, Eriksson će ponovno moći računati na Garyja Nevillea koji se napokon oporavio od ozljede sa samog početka SP-a, a i Frank Lampard je ponovno u pogonu nakon ozljede zarađene na treningu u četvrtak. Osim već poznatog deficita u napadačkoj liniji, engleski izbornik neće imati prevelikih glavobolja u sastavljanju momčadi, što bi se moglo pokazati ključnim čimbenikom, no samo u slučaju da engleski igrači počnu pokazivati ono što se od njih prema reputaciji i očekuje.

Statistički gledano Engleska je u velikoj prednosti. Od ukupno 21 međusobne utakmice, Englezi su slavili devet puta, devet je utakmica završeno neodlučenim rezultatom, a samo su tri susreta Portugalci riješili u svoju korist. Velik dio tih utakmica bio je prijateljskog karaktera, no Englezi će se sasvim sigurno u mislima vratiti u 1966. godinu kada su u polufinalu svladali Portugal te zatim i osvojili naslov svjetskog prvaka. Prvi i, barem zasad, posljednji put u svojoj povijesti.

Da brojke i postoci ne budu u cijelosti na strani Engleske pobrinuo se ponovno Luis Felipe Scolari, za kojega statistika kaže da dosad nije izgubio niti jednu utakmicu na svjetskim prvenstvima. Vodeći Brazil 2002. godine zabilježio je svih sedam pobjeda i osvojio naslov prvaka, a na ovom svjetskom prvenstvu sjajan je niz nastavio s četiri pobjede Portugala.

Scolari ima i dodatni motiv: ode li s Portugalom do kraja, postat će prvi izbornik koji je postao svjetskim prvakom s dvije različite reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!