Nogomet

Quo vadis Manchester

Marin Vuković • petak, 28.07.2006.

Devedeset i devete bili su na vrhu svijeta. Trostruka kruna, europski prvaci, možda i najbolja generacija engleskog klupskog nogometa. Sedam godina kasnije gotovo se svijećom mora tražiti navijač ovog slavnog kluba koji vjeruje da su Crveni vragovi na dobrom putu...

Bili su najbolja engleska momčad s kraja prošlog stoljeća i izazivali strahopoštovanje kod svakog protivnika. Između 1992. i 2002. godine sezonu niti jednom nisu završili ispod drugog mjesta, osvojivši sedam naslova prvaka, tri FA kupa, jedan Liga kup i ono najvažnije: naslov prvaka Europe. Ta 1999. godina zlatnim je slovima ostala upisana u povijesti Manchester Uniteda i tko je mogao očekivati da će sedam godina kasnije ovaj moćni i još uvijek najbogatiji klub svijeta plutati izgubljen u moru pogrešnih poteza njegova vodstva.

Teško je savršenom preciznošću odrediti početak kraja Manchesterove ere, no mnogi simpatizeri kluba slažu se da su mnoge stvari krenule u pogrešnom pravcu nakon famoznog sukoba Alexa Fergusona i Davida Beckhama 2003. godine. Nakon 394 utakmice u crvenom dresu i 85 postignutih pogodaka dotadašnja ikona kluba, zaštitni znak, Manchesterova sedmica, morao je otići. Iste godine Manchester United je posljednji put osvojio naslov prvaka Engleske.

Slika 1 od 1.
Foto: Shi-Yin Gu

Alex Ferguson je i dalje uživao veliku potporu klupskog vodstva i njegove odluke, ma koliko kontroverzne, nikada nisu značajnije uzdrmale njegovu poziciju menadžera. Osvojeni trofeji i pune vitrine čuvale su mu leđa, pa je u prijelaznom roku 2003. godine zavukao ruku duboko u džep i doveo čak petoricu igrača ne bi li ublažio odlazak Davida Beckhama. Četvorica od spomenutih pet igrača, Kleberson, David Bellion, Eric Djemba-Djemba i Tim Howard pokazali su se promašajima u rangu dovođenja famoznog Mikulenasa u tadašnju zagrebačku Croatiju. Peti je bio Cristiano Ronaldo, koji upravo ovoga ljeta na sve načine želi pobjeći iz Uniteda.

Bili su to prvi znaci da Ferguson više nije ono što je bio, da to nije isti čovjek koji je 1995. godine nezadovoljan osvojenim drugim mjestom u prvenstvu prodao ključne igrače i odlučio u novoj sezoni dati priliku Beckhamu, braći Neville, Paulu Scholesu, redom igračima iz Unitedove škole. Promašene investicije sve su glasnije upozoravale da Ferguson gubi nos za moderan nogomet, a Unitedovi rezultati u europskim natjecanjima govorili su u prilog tome. Vrhunac krize dostignut je prošle sezone kada je Manchester United po prvi put završio natjecanje u prvom krugu Lige prvaka.

Uslijedio je novi šok. U prosincu 2005. godine, nakon niza kritika upućenih suigračima, a nagađalo se i o sukobu s Fergusonom, karizmatični kapetan Manchestera Roy Keane objavio je da napušta klub. U 13 godina provedenih u klubu ostavio je trag koji nikada neće biti izbrisan. Još jedno veliko ime, kapetan, napustio je crveni brod. Mnogi će reći da je možda i predvidio ono što će se dogoditi samo nekoliko mjeseci kasnije.

Oni koji ne vjeruju da je odlazak Beckhama bio taj ključni trenutak skloniji su teoriji da je klub krenuo nizbrdo 13. svibnja 2005. godine kada ga je s engleske burze nakon mjeseci nagađanja otkupio američki milijarder Malcolm Glazer. Čovjek koji nikada nogom nije stupio na tribine Old Trafforda ni prije, a niti nakon kupovine kluba, od prvog je trenutka postao "persona non grata", a njegovi sinovi koje je postavio na vodeća mjesta u klubu najomraženije osobe u Manchesteru. Glazer je nedavno doživio dva moždana udara i vrlo je vjerojatno da nikada neće odgledati niti jednu utakmicu kluba za kojeg je istresao ni manje ni više nego 1,5 milijardu dolara.

Slika 2 od 2.
Foto: Shi-Yin Gu

Prvi rezultati nepopularnog preuzimanja kluba stigli su samo mjesec dana kasnije kada je Glazer objavio da ograničava financije za kupovinu igrača na 25 milijuna funti po sezoni. To je otprilike novac koji Romanu Abramoviču ispadne iz džepa kad kihne, a u današnjem vrhunskom nogometu ne predstavlja ni sitniš. Kad je shvatio da je prenaglio, stigao je demanti, no šteta je počinjena.

Najveći Manchesterovi rivali u protekle su tri godine nizali transfer za transferom, zvučna imena slijevala su se u engleski nogomet, a stotine milijuna funti završavale su na računima igrača. Za to vrijeme Ferguson je doveo tek jedno veliko ime: Waynea Rooneya, ako ne ubrojimo dolazak Edwina Van Der Sara koji je u godinama kada ne može predstavljati dugoročno pojačanje za United. Proteklu je sezonu Ferguson završio u svom stilu, sukobom s jednim od ključnih igrača i legendi kluba - Ruudom Van Nistelrooyem. Rasplet? Upravo danas Nizozemac je postao igračem Reala iz Madrida.

Sljedeća sezona vjerojatno je i posljednja u kojoj će crveni dres nositi neki od velikana iz 90-ih, prije svega Ryan Giggs, a zatim Paul Scholes, Gary Neville i Ole Gunnar Solskjaer. Iz tog razloga očekivalo se da će Alex Ferguson upravo ovaj ljetni prijelazni rok iskoristiti za kvalitetnu kupovinu novog kadra koji će se u godinama koje dolaze moći nositi s najjačim klubovima Premiershipa i Europe.

Svjetsko prvenstvo bilo je najbolji mogući izlog i trgovanje je moglo početi. Chelsea je doveo Ballacka, Ševčenka, Kaloua, Arsenal je svojoj mladoj momčadi pridružio sjajnog Rosyckog, Liverpool je dovukao Pennanta, Bellamyja i Aurelia, svi su redom očvrsnuli svoje momčadi. Što je za to vrijeme radio Alex Ferguson?

Slika 3 od 3.
Foto: Shi-Yin Gu

Čekao je rasplet situacije u Italiji i najavljivao dovođenje nekoliko igrača Juventusa. Ne samo da nitko iz Juvea nije došao u Manchester, već nije objavljena niti jedna službena ponuda. Navijači su se s pravom počeli pitati s kojim to kadrom Ferguson namjerava uhvatiti se u koštac s londonskim klubovima i Liverpoolom, a tada je uslijedio vrhunac apsurda. Škot je u jednom intervjuu izjavio kako je potpuno miran i ne bi imao ništa protiv da novu sezonu započne s postojećim igračima!

Takvo se što ipak nije dogodilo, budući da je United u posljednjih nekoliko dana uspio dogovoriti se s Tottenhamom i za 18 milijuna funti na Old Trafford dovesti Michaela Carricka, engleskog reprezentativca i igrača koji obećava. Međutim, u usporedbi s pojačanjima Unitedovih suparnika, nova sezona ne izgleda nimalo obećavajuće.

Je li ovo i posljednja godina u kojoj će na klupi Manchestera sjediti klupska legenda Alex Ferguson i koliko je strpljenja ostalo kod onih koji o tome odlučuju? Kako je malo vjerojatno da će se bilo što značajno promijeniti u igračkoj križaljci u preostalih nekoliko tjedana, teško je i pomisliti da United s ovakvim sastavom može do novog naslova prvaka. Prošireni Old Trafford koji sada ima čak 76.000 mjesta mogao bi ponovno svjedočiti frustrirajućoj sezoni.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2012. u 03:56
    Quo vadis,Vuković???
    Obrisan korisnik