Nogomet

Chelsea protiv svih

Marin Vuković • ponedjeljak, 14.08.2006.

Zavjesa je podignuta, svjetla pozornice upaljena, engleski Premiership je pred vratima. Liverpool i Chelsea otvorili su novu sezonu tradicionalnim Community Shieldom, a od subote kreće ludilo vjerojatno najpopularnije nogometne lige svijeta. Sportnet.hr će i ove sezone za vas detaljno pratiti zbivanja na Otoku, a kao uvod pogledajmo tko je najbolje trgovao u ljetnom prijelaznom roku...

Petnaesto izdanje engleske Premier lige otvorit će svoja vrata gledateljima u subotu, 19. kolovoza, utakmicama prvoga kola. Od 1992. godine, otkad Premiership postoji u ovakvom obliku, Engleska je slavila samo četiri različita prvaka. Čak osam je puta trofej prvaka Premier lige podizao Manchester United, triput je to činio Arsenal, dvaput Chelsea, a tek jednom je titula izmakla nekome od velikana, i to 1995. godine kada je prvakom postao Blackburn.

Slika 3 od 3.

Jose Mourinho i ove će sezone voditi momčad kojoj će svi htjeti "skinuti skalp". Branitelj naslova uvijek je najslađi plijen, što objašnjava staru izreku da je lakše postati prvak nego obraniti naslov. Chelseaju je to uspjelo prošle sezone, no tri uzastopna naslova dosad je u Premiershipu osvojio tek Manchester United. Sezona je duga i neizvjesna, u svaku se utakmicu mora ući sa 100%, no vrlo je vjerojatno da će i ove sezone vrh ljestvice biti rezerviran za momčadi iz "velike četvorke": Chelsea, Manchester United, Arsenal i Liverpool. Pripreme za novu sezonu bile su kratke zbog svjetskog prvenstva, no isto je natjecanje bilo najbolji izlog mnogim igračima koji su tijekom posljednja dva mjeseca pronašli novu sredinu. Tko je obavio najbolji ljetni shopping?

Na ovo pitanje već dugo vremena ne postoji drugi odgovor osim - Chelsea. Roman Abramovič i ovoga je ljeta pokazao da dubini njegova džepa zaista nema kraja. Dva su zaista zvučna pojačanja sletjela na britansko otočje i oba su završila u Mourinhovoj svlačionici. Iz Milana doveden je jedan od najopasnijih napadača današnjice Andrej Ševčenko, dok je svoju karijeru u Bayernu zaključio Michael Ballack te odlučio nove izazove potražiti na Stamford Bridgeu. Spomenutom dvojcu pridružio se i Salomon Kalou koji je stigao iz Feyenoorda, a od Manchester Uniteda otkupljen je za 16 milijuna funti predugovor s mladim John Obi Mikelom prije nego je mladić odigrao ijednu utakmicu za United.

Kako domaću svlačionicu na Stamford Bridgeu ne bi trebalo proširivati, Mourinho ju je odlučio očistiti od igrača koji su nezadovoljni statusom i sjedenjem na klupi. Tako je Maniche vraćen Dinamu iz Moskve, Eidur Gudjohnsen je završio u europskom prvaku Barceloni, a nove su sredine potražili i Asier Del Horno (Valencia), Damien Duff (Newcastle United, 5 milijuna funti), te Hernan Crespo (dvogodišnja posudba Interu iz Milana).

Slika 1 od 1.

Ako nekome nasušno treba naslov prvaka, onda je to Alex Ferguson. Trogodišnja suša i osvajanje tek sporednih trofeja polako su izjeli strpljenje mnogima i ovo bi mogla biti posljednja sezona karizmatičnog Škota na klupi crvenih vragova. Old Trafford završio je svoju preobrazbu i sada prima zastrašujućih 76.000 gledatelja, no vrlo je upitno hoće li ove sezone slaviti povratak naslova.

Naime, Manchester United imao je neobično tih prijelazni rok ne potpisavši ugovor s niti jednim uistinu velikim imenom. Iz Tottenhama je doveden mladi veznjak Michael Carrick za čak 18,5 milijuna funti, te vratar Tomasz Kuszczak. I to je sve. Carrick zaista jest dobar igrač, no njegove krajnje mogućnosti još uvijek su nepoznate, dok se dovođenje pričuvnog vratara teško može nazvati postavljanjem temelja za napad na naslov.

Prijelazni rok još uvijek nije završen i do 31. kolovoza postoji mogućnost dolaska nekog većeg imena, no ona je vrlo mala. Dosad su gotovo sve ozbiljne momčadi sastavile listu igrača na koje računaju i teško je vjerovati da će biti većih iznenađenja.

Pogledamo li listu odlazaka, najviše odzvanja odlazak Ruuda Van Nistelrooya u Real iz Madrida. Nizozemac nije mogao prijeći preko sukoba s Fergusonom i odlučio je karijeru nastaviti u španjolskoj Primeri, scenarij vrlo sličan prelasku Davida Beckhama. United je napustio i američki vratar Tim Howard, posuđen je Evertonu, nema više ni Quintona Fortunea (Bolton), a klub se riješio i nekoliko igrača iz svoje škole na koje očito više ne računa. Nije teško primijetiti da Ferguson i ove sezone u utrku s Chelseajem ulazi sa "starom gardom". Koliko je to pametno, pokazat će vrijeme.

Slika 4 od 4.

Arsenal smo svi imali prilike najbolje upoznati preko utakmice sa zagrebačkim Dinamom u pretkolu Lige prvaka. Arsene Wenger možda nema zvijezde poput Ševčenka ili Ballacka, no ima mladu momčad koja igra impresivan nogomet i koja bi ove godine mogla napraviti korak dalje. Topnici su najveći posao obavili produženjem ugovora s Thierryjem Henryjem koji je odlučio povesti ovu mladu momčad u novoj sezoni na travnjak novog Ashburton Grovea. Wenger je još pojačao momčad dovođenjem češkog reprezentativca Tomaša Rosyckog, dok su se s posudbe vratili Hoyte i Aliadiere.

Na Ashburton Groveu ili, službeno, Emirates stadionu nikad u dresu Arsenala neće zaigrati Sol Campbell koji je potpisao za Portsmouth, te Robert Pires koji se priključio Villarealu. Treba spomenuti da je karijeru završio i jedan od najvećih topnika ikad - Dennis Bergkamp.

Slika 2 od 2.

Rafael Benitez također se nije previše istrošio u ovom prijelaznom roku. Liverpool je doveo iskusnog Craiga Bellamyja iz Blackburna, te Fabia Aurelija iz Valencije, a iz Birminghama je došao nekad vrlo perspektivni mladi reprezentativac Engleske Jermaine Pennant. S posudbe će se pak vratiti Le Tallec, Sinama-Pongolle i Diao. Ipak, i bez velikih imena Liverpool je vrlo dobro posložena momčad što su dokazali i pobjedom nad Chelseajem u Community Shieldu, gdje su veći dio utakmice bili bolja i spremnija momčad.

Anfield su u ljetnom prijelaznom roku napustili Fernando Morientes (Valencia), Dietmar Hamann (Bolton), Bruno Cheyrou (Rennes) i Djimi Traore (Charlton), dok je nesretni Djibril Cisse posuđen Marseilleu, ali će zbog loma noge neposredno prije svjetskog prvenstva propustiti dobar dio sezone.

Ostatak Premier lige pokušat će na račun spomenute četvorke zauzeti mjesto pod suncem i istaknuti svoju kandidaturu barem za ulazak u Ligu prvaka. Najbliže tom rezultatu prošle je sezone došao Tottenham, a dovođenjem Dimitra Berbatova iz Bayera najavljuju još jednu sezonu u vrhu ljestvice. Newcastle United će teško preboljeti odlazak kapetana Alana Shearera, no dolaskom Damiena Duffa dobit će novu dimenziju. Blackburn je prošle sezone bio šesti, no teško će ponoviti taj rezultat nakon odlaska Paula Dickova i Craiga Bellamyja.

Novi premierligaši Reading, Watford i Sheffield United u nedostatku budžeta na razini velikih klubova prvu će sezonu u Premiershipu pokušati izgurati s igračima koji su i izborili ulazak u elitni razred, tek s nekoliko prinova srednje klase. Možda najčudniji prijelazni rok imala je Aston Villa koja do trenutka zaključenja ovog teksta nije dovela niti jednog novog igrača, a klub je napustio tek jedan - James Milner.

Od prvog sučevog zvižduka u subotu uslijedit će deset mjeseci iscrpljujućeg natjecanja koje neće stati čak ni na blagdane poput Božića, Nove godine ili Uskrsa. Sportnet.hr bit će uz Premiership kroz svih 380 utakmica sezone 2006/2007., uključujući FA i Carling kupove.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!