Nogomet

Sedloski odlučio, Belgijanci potpuno podbacili

Marin Vuković, Dejan Mihajlovski • srijeda, 16.08.2006.

Sa po jednom utakmicom iz skupina A, B i E i službeno su započele kvalifikacije za Euro 2008. Niti jedna od reprezentacija koje su večeras igrale nisu nastupile na nedavno završenom svjetskom prvenstvu, a Belgijanci su zorno pokazali zašto ih tamo nije bilo...

Najveće iznenađenje priredili su svojim navijačima reprezentativci Belgije ispustivši bodove već na početku kvalifikacija protiv reprezentacije Kazahstana. Kako su to bodovi na koje će računati, a vjerojatno ih i osvojiti, svi najveći rivali belgijske reprezentacije u ovoj skupini, može se reći da su kvalifikacije za novog izbornika Renéa Vandereyckena od prvog dana krenule nizbrdo.

Potpuno neočekivani remi bez pogodaka protiv Kazahstana ne može uljepšati niti statistika koja kaže da su Belgijanci gotovo 70 posto držali loptu u svom posjedu, te da su prema vratima kazahstanskog vratara Lorie uputili čak 18 udaraca, od čega sedam u okvir gola.

Vrlo važnu pobjedu na startu kvalifikacija skupine E izborili su igrači Makedonije, svladavši u Talinnu reprezentaciju Estonije s minimalnih 1:0. Heroj makedonske pobjede i strijelac jedinog pogotka bivši je igrač Hajduka i Dinama Goce Sedloski, inače kapetan i najiskusniji igrač ove reprezentacije.

Tijekom većeg dijela susreta Makedonci su bili bolja momčad i pritisak tijekom cijele utakmice napokon se isplatio u 73. minuti kada je Sedloski iskoristio gužvu u šesnaestercu Estonije. Lopta se odbijala od nekoliko igrača da bi na kraju završila kod makedonskog kapetana koji s otprilike 11 metara prizemnu loptu neobranjivo šalje pored vratara Pooma. Estonci su u sudačkoj nadoknadi imali najbolju priliku za izjednačenje, no Makedonce spašava vratar Jane Nikolovski sjajnom intervencijom izbacivši loptu u korner.

Makedonija je ovom pobjedom najavila spektakl koji će se 6. rujna odigrati na Gradskom stadionu u Skopju, kada im u goste dolazi reprezentacija Engleske. Istoga dana Hrvatska će započeti kvalifikacije u istoj skupini gostovanjem u Rusiji.

Pravu katastrofu na domaćem su travnjaku u Toftiru doživjeli Farski Otoci, reprezentacija Gruzija pregazila ih je s visokih 6:0. Već u ranoj fazi utakmice mrežu domaćih načeli su Jaba Kankava i Aleksandr Iashvili, a zatim su sve prepustili danas sjajnom Shoti Arveladzeu koji je do kraja potopio protivnike hat-trickom, a jedan je pogodak s bijele točke dodao i Levan Kobiashvili.

EURO 2008 kvalifikacije

Skupina A: Belgija - Kazahstan 0:0
Skupina B: Farski otoci - Gruzija 0:6
Skupina E: Estonija - Makedonija 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!