Rukomet

Koprivnica živi za novi europski trofej

www.koprivnica.net • subota, 20.05.2006.

Prije deset godina Koprivnica je doživljavala slavne trenutke svoje sportske povijesti. Sjajna generacija rukometašica predvođena Snježanom Petikom, Marianom Tircom i Ljerkom Krajnović nadvisila je tada bečki Hypo i osvojila europski naslov, pod vodstvom trenera Josipa Šojata. Grad je tada živio s rukometom, kao što živi i danas...

Vremena su se promijenila, rukometni sport otišao je naprijed, a Podravka traži svoju novu europsku potvrdu. U Koprivnicu danas dolazi Ferencvaros, i grad Vegete i rukometa opet živi s rukometašicama. U prvoj utakmici u Budimpešti bilo je 37:36 za domaće, i Podravka treba pobjedu, bilo kakvu pobjedu pod uvjetom da ne primi 36 ili više pogodaka.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

- Idemo ih zgaziti sa jedan razlike - u svom će stilu kazati Josip Šojat, iskusni stručnjak koji zna kako se osvajaju trofeji.

Prošle godine Podravka je također igrala u europskom finalu, ali je norveški Larvik uzeo Kup kupova. Postojale su tada nade da se nešto možda može napraviti, ali sve je to bilo uzalud, jer su Norvežanke objektivno bile puno jače i s dvije pobjede uzele su taj naslov. Sad je situacija ipak drugačija, Koprivničanke su igrački jače i iskusnije za jednu sezonu, imaju aktivan rezultat iz prvog susreta i na svom parketu će uz veliku podršku publike voditi veliku rukometnu bitku.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

- Utakmicu dočekujemo u ratničkom raspoloženju. Svi govore samo finalu, svi od nas očekuju pobjedu, pa tako ni za nas ne postoji ništa drugo osim pozitivnog rezultata. Osobno se ne želim previše opterećivati, za mene će to biti utakmica kao i svaka druga. Imamo dobar rezultat iz Budimpešte, a samo dobrom igrom i pozitivnim razmišljanjem možemo do pobjede. Atmosfera velike utakmice se itekako osjeća, ali nije naše da se time previše opterećujemo, mi svoje moramo napraviti na parketu i pritom ostati hladne glave. Ove sezone pokazale smo da smo dosta očvrsnule, imamo veliku vjeru u sebe, kao pojedinke i kao ekipa u cjelini. Bit će jako teška utakmica, ne igramo 'za ćevape' nego za europski naslov, i nadam se da će na kraju sve ispasti dobro i da će biti razloga za veliko veselje - izjavila je mlada Kristina Franić, koja će se opet naći u ulozi jockera s klupe.

Najavio je Šojat da će ritam utakmice biti jak, pa će koristiti veći broj igračica. Isto čini i njegov kolega na klupi Ferencvarosa (i mađarske reprezentacije) Andras Nemeth, koji je u srijedu na gostovanju kod Györa poražen s minimalnih 26:25. U toj utakmici domaćin je osvojio naslov prvaka, dok je klubu iz Budimpešte pripalo drugo mjesto i nastup u Ligi prvakinja dogodine. Ferencvaros je i u Györu pokazao kvalitetu i snagu, domaće su vodile i s velikom razlikom, kao što je to bilo i u Zaporožju u polufinalu Kupa EHF, ali Nemethove su se igračice i tada i sada uspjele vratiti u igru.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Oprez je nužno potreban, svi su u Koprivnici toga svjesni. No, nema straha, jer postoji velika vjera u vlastite mogućnosti. U subotnjih 60 minuta svi moraju dati maksimum - i igračice, i stručni stožer, ali i publika. Potpora je potrebna tokom cijele utakmice, pogotovo ako kojim slučajem nešto krene po zlu. Na sve treba biti spreman, a Šojatove su igračice i psihički i tjelesno spremne za konačni obračun. I pritom nitko ne sumnja da će ishod biti povoljan, onakav kakvog svi očekuju.

S feštom do jutra, po mogućnosti!

SUDE SLOVACI
Uzvratnu finalnu utakmicu Kupa EHF između Podravke Vegete i Ferencvarosa sudit će Peter Brunovsky i Vladimir Canda iz Slovačke. Delegat je Alenka Cuderman iz Slovenije, a posebni predstavnik Europske rukometne federacije je potpredsjednik EHF-a, Francuz Jean Brihault. Iz Budimpešte dolazi i Sandor Anorka, predsjednik Sudačke komisije EHF-a. Utakmica počinje u 17,45 sati uz izravni prijenos na HTV 2, a iz kluba pozivaju gledatelje da što ranije dođu u dvoranu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!