SP 2006.

Italija - Francuska: Cijeli svijet vam zavidi

Hrvoje Vuković • nedjelja, 09.07.2006.

Utakmica ko utakmica. Mi smo vidjeli masu boljih, no Azzurrima posebna, neponovljiva. Kako i ne bi. 24 godine čekali su na Julesa Rimeta, na šest milijardi ljubomornih i nešto sitno Talijana koji nikada neće zaboraviti ovu večer. Barem ja ne bi. Nikada. I dok se polako traži mjesto za četvrtu zvjezdicu, na drugoj strani ostaje veliko pitanje. Zašto Zizou? Veliki majstor, kralj lopte, otišao je s neobjašnjivim udaranjem Materazzija u 110. minuti; tužan kraj najboljeg igrača Prvenstva.

Vezane vijesti

A krenuo je odlično, kao iz bajke. Već u petoj minuti Malouda se ušetao po lijevoj strani u kazneni prostor, Materazzi ga sapliće i danas vrlo dobri sudac Elizondo daje šansu Francuzima s bijele točke. Zidane uzima zalet i lagano potkopava loptu koja se od prečke odbija iza crte za vodeći gol Francuza.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Talijani ne gube glavu, pokušavaju i dalje igrati svoju igru, a 15 minuta kasnije dolaze i do izjednačenja. Pirlo ubacuje iz kornera milimetarski točno na glavu Materazzija, koji nadskače Vieiru i lopta prolazi iznad glave Bartheza za 1:1. 20. minuta i sve kreće ispočetka, a novu priliku za vodstvo Francuska ima preko Riberyja koji nakon pasa Vieire šalje niski centaršut u sredinu, ali bez učinka. Talijani uzvraćaju identičnom akcijom kao kod pogotka, ali ovaj put uz prekršaj Materazzija u napadu, da bi desetak minuta prije predaha Thuram blokirao udarac Tonija iz blizine. Dosta oprezna igra naravno nije "trpila" puno šansi, a posljednju u prvom dijelu ponovno je imao Toni ali nakon Pirlovog kornera pogodio je prečku.

Nastavak je krenuo s deset urnebesnih minuta Francuza. Dotada nevidljivi Henry već u prvoj minuti kreće u solo prodor, ali gađa ravno u Buffona. Par minuta kasnije ponovno Henry radi slalom, daje Riberyju ali ovaj puca preko gola. U 54. minuti Malouda je ponovno pao u 16-ercu uz dosta sumnjivi kontakt sa Zambrottom, ali ovaj put Elizondo je ostao nijem. Isti igrač odmah potom fino prolazi po lijevoj strani, ali daje loptu iza leđa Riberyju i još jedna šansa odlazi u propast.

Sa svakom odigranom minutom bilo je sve manje rizika na terenu, pa nije ni čudo da smo do kraja vidjeli tek nekoliko šansi. Za Francuze su probali Henry i Ribery, dok je na drugoj strani Pirlo iz slobodnog udarca gađao tik uz vratnicu. Produžeci su naravno protekli po sličnom receptu - čuvaj svoje, a u napadu koliko možeš. U tih 30 minuta ponovno se dižu Francuzi i u 99. minuti Ribery odigrava dupli pas s Maloudom da bi s kojih 15 metara ponovno gađao uz stativu. Pet minuta kasnije Zidane ima zadnju veliku šansu, ali njegov udarac glavom Buffon sjajno skida i drži Talijane u igri.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

I zatim šok. Materazzi je primio rukama Zidanea kod jednog napada, potom ga pustio, sve se raščistilo, obojica su si nešto dobacivali sa smiješkom, no Zidane se vraća i glavom udara Materazzija u prsa. Ovaj pada, a sudac nakon razgovora s pomoćnikom zasluženo daje Francuzu crveni karton. Posljednja utakmica, finale Svjetskog prvenstva, i takav kraj. Žalosno. No, i bez njega Francuzi su održali 1:1 i krenuli po naslov udarcima s bijele točke. Pirlo se prvi prihvatio posla i pogodio po sredini. Nakon njega Wiltord je također precizan, baš kao i Materazzi, no tada na scenu stupa Trezeguet. Francuz pogađa prečku, istu onu koja je "pomilovala" Zidaneovu loptu, da bi se ovaj put okrutno "našalila" s Juventusovim napadačem i poslala je ispred crte. Rossi je potom povisio na 3:1, Abidail smanjio, a Del Piero i Sagnol gurnuli su ključ pobjede u ruke Fabija Grossa. Barthez nije imao šanse, Italija je počela živjeti najljepši san...san svjetskog prvaka...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!