SP 2006.

Tron spreman za nove vladare

Branimir Korać • nedjelja, 09.07.2006.

U ovo vrijeme prije mjesec dana odbrojavali smo sate do prve utakmice na ovom Svjetskom prvenstvu. Sada je vrijeme za konačni obračun, za odluku o svjetskom prvaku. Italija ili Francuska? Bit će poznato večeras oko 22 sata ili ipak možda nešto malo kasnije....

Nesumnjivo dvije velike nogometne nacije, nesumnjivo među onima za koje se tvrdilo kako mogu daleko. Talijani, trostruki svjetski prvaci, Francuzi prvaci iz 1998. godine. Na stadionu na kojem je Hrvatska započela svoj kratki put na ovom SP-u, dobit ćemo novog svjetskog prvaka. Stari su već davnih dana otputovali kući...

Talijani su do finala došli s tek jednim kiksom i to u susretu u skupini kada su remizirali sa SAD-om iako su gotovo cijelo drugo poluvrijeme imali igrača više. U ostalim utakmicama bilježili su pobjede. S druge strane Francuska je slabo otvorila Prvenstvo, remizirala sa Švicarcima i Južnom Korejom, ali pobjedom nad Togom dohvatili su drugi krug. Kada su u osmini finala odličnom igrom slomili do tada impresivne Španjolce, nagovijestili su velike stvari. Poslije je pao i veliki Brazil, a u polufinalu i Portugal.

Bit će to dvoboj dva vrlo slična stila nogometa. I jedni i drugi strpljivo grade napade, vole se povući i brzim kontrama uništiti protivnika. Veliki hendikep za talijansku obranu bit će neigranje Alessandra Neste. Marco Materazzi ući će umjesto njega, ali jasno je da Materazzi nije Nestine kvalitete. Stoper Intera nerijetko ima žutu minutu, a u susretu s Njemačkom da nije bilo raspoloženih Cannavara i Buffona, možda bismo danas pisali o njemačkim izgledima za naslov.

Puno nade Talijani polažu u svoj vezni red i Lucu Tonija kao isturenog napadača. Toni je bio strijelac na ovom SP-u tek dva puta, ali namučio je sve obrane, puno je radio i sigurno neće biti lako posljednjoj liniji francuske obrane. U životnoj formi su Milanovi veznjaci Pirlo i Gattuso koji bezgrešno igraju na ovom SP-u i njihova mobilnost predstavljat će problem Francuzima. Ako tu dodamo brze braniče Grossa i Zambrottu te još uvijek malo suzdržanog Tottija, jasno je zašto su Talijani tu gdje je jesu.

Ali Francuzi imaju ono što Talijani nemaju, a skorih dana neće niti imati. Svaka čast Tottiju i nekim nadolazećim zvijezdama njihovog nogometa, ali jedan je Zinedine Zidane. Ako si smijemo uzeti za pravo izabrati najboljeg igrača ovog SP-a, onda je to apsolutno Zidane. U posljednjoj utakmici u karijeri, Zidane će pokušati doći do naslova svjetskog prvaka. Bolji oproštaj nije niti mogao zamisliti! U Njemačkoj igra kao preporođen i drži lekciju sadašnjim "zvijezdama", ali i budućim naraštajima, iz nogometne igre.

Tu je i hit Prvenstva Franck Ribery, igrač koji je uhvatio posljednji vlak za SP danas je nezamjenjiv u Domenechovim planovima. Nezamjenjiv je s razlogom, sjajan pregled i osjećaj za brzinu, neuhvatljiv za obranu i vrlo neugodan za čuvanje. Na drugom boku vreba odlični Malouda, a u vezi prljavi posao odlično odrađuju Makelele i Vieira.

Francuzi očekuju bljesak Thierryja Henryja koji više podsjeća na Henryja iz Juventusa nego na Henryja iz Arsenala. Ali ne treba sumnjati da ako mu se ukaže prilika, da će ju iskoristiti. Zna se tko je Henry i Talijani će ga posebno čuvati.

Uoči SP-a da je netko ponudio ovo finale, teško da bi većina ljubitelja nogometa bila oduševljena. Niti Francuzi, a niti Talijani nisu prikazivali pamtljive prezentacije, no na SP-u i jedni i drugi ugodno su iznenadili igrom. Tvrdnja kako Talijani igraju destruktivan nogomet, više ne stoji. Isto tako ne stoje niti tvrdnje o sterilnim Francuzima, i jedni i drugi pokazali su ipak najviše u Njemačkoj.

Italija 1934., Francuska 1938., Španjolska 1982. talijanski su naslovi prvaka. Francuska jedini nosi sa svog tla 1998. godine. Tko će biti okrunjen 2006. godine? Utakmica u Berlinu počinje u 20 sati, a sudi ju Argentinac Horacio Elizondo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!